Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Washington Post: Ετοιμάζεται στα αλήθεια η Ρωσία για πόλεμο;

Washington Post: Ετοιμάζεται στα αλήθεια η Ρωσία για πόλεμο;

387
Washington Post: Ετοιμάζεται στα αλήθεια η Ρωσία για πόλεμο;

Τις τελευταίες ημέρες σε δυτικά και μη ΜΜΕ έχει προκληθεί θύελλα δημοσιευμάτων βάσει των οποίων η Ρωσία φαίνεται να ετοιμάζεται για πόλεμο. Αφορμή για αυτά είναι συζητήσεις περί νέων καταφυγίων, μέριμνας για τρόφιμα, μετακινήσεων πυραύλων, προειδοποιήσεις πολιτικών κ.α. – και αποτέλεσμα είναι αυξανόμενη ανησυχία σε μερίδα της δυτικής κοινής γνώμης για ενδεχόμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, είναι όντως έτσι τα πράγματα; Η Washington Post απευθύνθηκε στο γραφείο ανταποκρίσεών της στη Μόσχα, για να διαπιστωθεί εάν έχουν βάση οι προβληματισμοί αυτοί- και σε σχετικό δημοσίευμα αναλύονται μία προς μία οι φερόμενες «ενδείξεις».

α) Νέα πυρηνικά καταφύγια: Σε αφίσα που εμφανίστηκε σε γειτονιά της Μόσχας ζητούνταν προσφορές/ δωρεές των 500 ρουβλιών για την κατασκευή νέου πυρηνικού καταφυγίου, εξαιτίας «επικείμενης πυρηνικής επίθεσης στη Ρωσία από μη φιλικές χώρες (τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους). Ωστόσο, αυτό αποδείχτηκε φάρσα, κατά πάσα πιθανότητα με στόχο ηλικιωμένους.

View image on Twitter

β) Μέριμνα για μερίδες φαγητού (ψωμί) εκτάκτης ανάγκης: Ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης ενέκρινε σχέδιο για να διασφαλιστεί η ύπαρξη προμηθειών εκτάκτου ανάγκης, με 300 γρ. ψωμιού για 20 ημέρες για τον καθένα από τα 5 εκατ. πολίτες της πόλης. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Washington Post, πρόκειται για κόλπο δημοσίων σχέσεων: Ρώσοι σχολιαστές γρήγορα «έπιασαν» τη σύνδεση με την πολιορκία της πόλης (τότε Λένινγκραντ) από τη Βέρμαχτ για 900 ημέρες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αυτό είναι διπλάσιο της μερίδας κατά την πολιορκία» έγραψε ο στρατιωτικός αναλυτής Αλεξάντερ Γκολτς. «Είναι επίσης ξεκάθαρο γιατί τους απασχολούν μόνο 20 ημέρες: Με τα σύγχρονα όπλα, κανείς δεν θα χρειαστεί παραπάνω».

γ) Πολεμοχαρείς πολιτικοί: Ο υπερεθνικιστής βουλευτής Βλάντιμιρ Ζιρινόφσκι προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως αν εκλέξουν τη Χίλαρι Κλίντον πρόεδρο, θα ακολουθήσει πόλεμος. Από την άλλη, ο Ζιρινόφσκι έχει, κατά καιρούς, ζητήσει να προσαρτηθεί η Αλάσκα, να ισοπεδωθεί η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής και να καταληφθεί η Γεωργία. Ωστόσο, το «Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα Ρωσίας» που ελέγχει, έχει 39 από τις 450 έδρες στη ρωσική βουλή, και πάντα ψηφίζει με το Κρεμλίνο. Είναι υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά είναι πολύ μακριά από τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

δ) Δημιουργία νέου στρατού: Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε τροπολογίες σε νόμο που δίνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης του στρατού με προσλήψεις εφέδρων και βετεράνων, στο πλαίσιο συμβολαίων εξάμηνης διάρκειας. Ωστόσο, ο Γκολτς εκτιμά πως η σχετική ρύθμιση ενεργοποιείται μόνο υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές ή οι διαταραχές στο εσωτερικό. Ωστόσο, σε μια περίπτωση – «για τη διατήρηση ή επαναφορά της ειρήνης και της ασφάλειας»- θα μπορούσε να υπάρξει ερμηνεία που επιτρέπει επιχειρήσεις εκτός Ρωσίας. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο μεγάλης χερσαίας επιχείρησης στη Συρία» καταλήγει ο Γκολτς. Η λογική του: Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δεσμευτεί πως δεν θα στείλει στρατιώτες που κάνουν τη θητεία τους να πολεμήσουν σε άλλες χώρες. Η δέσμευση αυτή όμως δεν έχει να κάνει με επαγγελματίες στρατιώτες. Σίγουρα, η αποστολή στρατευμάτων στη Συρία, όπου η Ρωσία έχει ήδη απειλήσει με κατάρριψη αμερικανικών αεροσκαφών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο. Αλλά η τροποποίηση αυτού του νόμου απέχει πολύ από τη στρατολόγηση.

ε) Μετακινήσεις πυραύλων: Η Ρωσία μετέφερε πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με χώρες της Βαλτικής, προκαλώντας ανησυχία στις χώρες αυτές, την Πολωνία (χώρες εντός εμβέλειας του πυραύλου Iskander συγκεκριμένα) και τη Δύση γενικότερα. Ο στρατηγός Ίγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε πως ένας από τους πυραύλους εκτέθηκε εσκεμμένα σε αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο, και ότι η ανάπτυξή τους ήταν τμήμα των κανονικών εκπαιδευτικών ασκήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, που συνορεύει με το Καλίνινγκραντ, περιέγραψε την κίνηση ως «διαπραγματευτική τακτική»

Διαβάστε επίσηςΤο ποσό των 7.295 ευρώ συγκέντρωσε ο Γιώργος Μαυρίδης για τα παιδιά της Παιδιατρικής Παιδοογκολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ

Πηγή