Το φαγητό μετά τις 8 το βράδυ παχαίνει;

355

Όλη η αλήθεια δια στόματος διαιτολόγου!

Πόσες φορές έχεις ακούσει ότι εάν καταναλώσεις φαγητό μετά τις 20:00 το βράδυ θα πάρεις βάρος ή θα γίνει όλο λίπος ή ότι δεν θα «καεί»; Είναι μία απορία που ακούω αρκετά συχνά και αποτελεί άγχος αρκετών που μπορεί να τρώνε το γεύμα τους ή κάποιο σνακ μετά τις 20:00!

Να σε ανακουφίσω λέγοντας ότι αυτό το σαντουιτσάκι που μπορεί να φας στις 21:00, στις 22:00 ή ακόμα και στις 23:00, θα σου δώσει τις ίδιες θερμίδες και τα ίδια θρεπτικά συστατικά όποια ώρα και να το καταναλώσεις. Συνεπώς η ώρα κατανάλωσης δε θα οδηγήσει ξαφνικά στην αποθήκευση λίπους ή στην αύξηση βάρος. Στην πραγματικότητα, το τί τρως και πόσο μέσα στην ημέρα, είναι αυτό που θα καθορίσει τελικά την αύξηση του βάρους και του λίπους και όχι η ώρα που θα το καταναλώσεις.

fagitometatis8paxainei

Ας δούμε πώς προέκυψε αυτός ο μύθος

Η ιδέα ότι το φαγητό μετά τις 20:00 παχαίνει, προέκυψε από τον κιρκάδιο ρυθμό ο οποίος ορίζει ότι το βράδυ (μετά τη δύση του ήλιου δηλαδή) οι άνθρωποι και τα ζώα κανονικά κοιμούνται και δεν καταναλώνουν φαγητό. Άρα ότι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να τρώμε βράδυ. Μάλιστα, κάποιες έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι αυτά που κατανάλωσαν φαγητό την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται, απέκτησαν παραπάνω βάρος, ενώ τα ποντίκια που κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσίασαν κάποια μεταβολή στο βάρος τους. Ωστόσο, σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους, δε φάνηκε κάποια διαφορά στο βάρος ή το λίπος εάν κατανάλωναν φαγητό μετά τις 20:00. Εάν αυτό ίσχυε, δε θα έπρεπε οι άνθρωποι που δουλεύουν βραδινές βάρδιες να είναι υπέρβαροι ή ακόμα και παχύσαρκοι;

Συνεπώς, εάν οι θερμίδες που προσλαμβάνεις μέσα στην ημέρα δεν ξεπερνούν αυτές που «καις», το σωματικό σου βάρος δε θα μεταβληθεί, ακόμα και εάν αυτές οι θερμίδες καταναλώνονται το βράδυ. Εάν όμως οι θερμίδες σου είναι περισσότερες από αυτές που «καις», τότε θα αυξηθεί το βάρος σου είτε τις τρως πρωί, είτε βράδυ! Υπάρχουν βέβαια αρκετές περιπτώσεις ατόμων που έχουν πάρει βάρος τρώγοντας αργά το βράδυ και αυτό γιατί τα άτομα που μένουν ξύπνια μέχρι αρκετά αργά, τείνουν να τσιμπολογούν σνακ όπως πατατάκια, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες και άλλα σνακ με πολλές θερμίδες και λιπαρά, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους. Ακόμα και τα άτομα που δουλεύουν βραδινή βάρδια φαίνεται πως καταναλώνουν ανθυγιεινά σνακ για λόγους ευκολίας, καθώς αυτά βρίσκουν πιο εύκολα κοντά στη δουλειά τους (ή στον αυτόματο πωλητή που μπορεί να υπάρχει στη δουλειά τους). Έτσι, είναι αναμενόμενο να παρατηρηθεί αύξηση στο σωματικό βάρος.

Εάν λοιπόν καταναλώνεις μόνο τις θερμίδες που χρειάζεσαι καθημερινά, δεν πρόκειται να πάρεις βάρος, είτε τις καταναλώσεις όλες μέχρι τις 20:00, είτε τις καταναλώσεις και μετά τις 20:00.

Πηγή: bestofyou.gr