Τα 5 πιο συνηθισμένα θέματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες

269
psixiki_igeia_mitera_endixeis

Το να προσπαθήσεις να ισορροπήσεις τα άγχη της καθημερινότητας είναι ούτως ή άλλως κουραστικό. Πόσο μάλλον, να προσθέσεις σε αυτό ένα νεογέννητο και μάλιστα, εν μέσω πανδημίας. Τότε, όντως, γίνεται εξοντωτικό για τις νέες μητέρες. Οι νύχτες που δεν κοιμάσαι, το άγχος για τη νέα κατάσταση και οι ορμόνες, επηρεάζουν σοβαρά τη ψυχική υγεία των γυναικών που περιμένουν παιδί ή μόλις γέννησαν.

Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν από την εγκυμοσύνη, ή μετά τον τοκετό. Δεν είναι τόσο σπάνιο όσο ίσως νομίζεις, καθώς 1 στις 5 γυναίκες αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν τη νέα περίοδο της ζωής τους.

Παρακάτω ακολουθούν τα πέντε πιο συνηθισμένα. Αν αναγνωρίσεις κάποιο από αυτά, τότε πρέπει να συμβουλευτείς έναν ειδικό άμεσα. Ειδικά αν υπάρχει ιστορικό ή κληρονομικότητα.

Επιλόχεια κατάθλιψη

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή των πρώτων τριών εβδομάδων με το νεογέννητο. Τα συμπτώματα καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα και μπορεί να είναι από ελαφριά μελαγχολία και δυσκολία συγκέντρωσης, έως παντελής απώλεια όρεξης και έντονη κατάθλιψη. Μπορεί να μην υπάρχουν ξεκάθαροι ένοχοι γι’ αυτό, αφού και η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο, όμως οι επιστήμονες αναφέρουν πως κύριο αίτιο είναι η απότομη πτώση οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Δυσθυμία

Η δυσθυμία  περιλαμβάνεται στις καταθλιπτικές διαταραχές, όπως η μανιοκατάθλιψη και η μείζων κατάθλιψη. Χαρακτηριστικά της δυσθυμίας είναι τα λιγότερο επώδυνα αλλά χρόνια συμπτώματα κατάθλιψης. Σε αντίθεση με τη μείζονα κατάθλιψη το άτομο δεν έχει τόσο έντονα μειωμένη λειτουργικότητα ενώ τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι τα συμπτώματα εκτείνονται στο χρόνο καθιστά τη δυσθυμία ως μια σοβαρή διαταραχή χρόνιας φύσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια μετά τον τοκετό.

Έντονο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και με το νεογέννητο

Μπορεί να φαίνεται ως φυσιολογικό να έχεις άγχος κατά τη διάρκεια της κύησης, ή τον πρώτο καιρό με το μωρό σου, όμως δεν πρέπει οι ανησυχίες να σε επηρεάζουν στην καθημερινότητά σου. Περίπου το 10% των εγκύων θα αναπτύξουν έντονο άγχος, το οποίο θα εκδηλωθεί με έντονη ανησυχία, ταχυπαλμίες, αυπνίες αλλά και μία διαρκή ανησυχία για το νέο κεφάλαιο της ζωής τους.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Το γνωστό OCD μπορεί να «χτυπήσει» και σε αυτή την περίοδο της ζωής σου. 1 στις 2 γυναίκες που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή έχουν έντονες σκέψεις και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του μωρού τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ενώ μπορεί οι σκέψεις να είναι έντονες, συνήθως δεν αποτελούν ένδειξη πως η μητέρα θέλει να βλάψει το μωρό, ή τον εαυτό της.

Μετατραυματικό στρες μετά τον τοκετό

Περίπου το 45% των γυναικών που γέννησαν θεωρούν πως βίωσαν μία τραυματική εμπειρία. Από αυτό το 45%, το 4% βιώνει μετατραυματικό στρες και έχουν flashbacks από τον τοκετό οι οποίες επαναλαμβάνονται.

Πότε να ζητήσεις βοήθεια

Ο καθένας που βιώνει ένα θέμα ψυχικής υγείας είναι διαφορετικός με τη δική του διαδρομή σε αυτό. Όμως, είναι σημαντικό να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη. Χρειάζεσαι ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που θα σε βοηθήσει να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αν νιώσεις πως βιώνεις κάποιο από τα παραπάνω -ή είσαι στο όριο να το βιώσεις- τότε μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια.

Πηγή