Τα 3 είδη φιλίας σύμφωνα με τον Αριστοτέλη: ποιο αξίζει να έχεις στην ζωή σου;

219

Είναι από τις πιο ουσιαστικές σχέσεις της ζωής μας. Ή τουλάχιστον θα έπρεπε! Ποιο είναι όμως το είδος φιλίας που αξίζει να επενδύουμε;

Η φιλία μας έχει απασχολήσει από την αρχαιότητα. Ο αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης θεωρούσε ότι είναι μια από τις βασικότερες έννοιες της ανθρώπινης νόησης και δραστηριότητας, γι’ αυτό και την έχει εξετάσει και αναλύσει σ΄ όλες τις πτυχές της: “Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Είναι αναγκαία στη ζωή του ανθρώπου. Κανείς άλλωστε δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν είχε όλα τα υλικά αγαθά. Γι΄αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις στενοχώριες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, η φιλία μας αποτρέπει από λάθη και μας βοηθάει να αναπληρώνουμε τις δυνάμεις που μας λείπουν.”. Επίκαιρο και σήμερα, σωστά;

Εσύ ποιος είδος φιλίας έχεις στην ζωή σου;

Τα τρία είδη φίλιας σύμφωνα με τον Αριστοτέλη

#1 Η φιλία της ωφελιμότητας

Η πρώτη είναι η φιλία που βασίζεται στην ωφελιμότητα. Σε αυτό το είδος φιλίας, τα δύο μέρη δεν τρέφουν αληθινά φιλικά συναισθήματα. Διατηρούν τη σχέση τους γιατί αποκομίζουν οφέλη. Αυτή η φιλία, δεν είναι μόνιμη. Όταν τελειώνουν τα οφέλη, συνήθως τελειώνει και η φιλία. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας φίλιας είναι οι φίλιες από τον επαγγελματικό χώρο. Και αυτό γιατί, μόλις αλλάξει η κατάσταση και το συμφέρον στην δουλειά αλλάζει και η φιλία. Με λίγα λόγια ότι μας συμφέρει!

#2 Η φιλία της απόλαυσης

Το δεύτερο είδος συμπτωματικής φιλίας βασίζεται στην απόλαυση. Αυτό, όμως, είναι πιο συνηθισμένο σε νεότερους ανθρώπους, Είναι το είδος φιλίας που παρατηρείται ανάμεσα σε συμμαθητές, συμφοιτητές και άτομα που ανήκουν στην ίδια ομάδα. Είναι το είδος της φιλίας που συνήθως κρατάει λιγότερο. Μόλις τα ενδιαφέροντα των φίλων πάψουν να είναι κοινά, σταματάει και η απόλαυση και στο τέλος η φιλία. Συνήθως, αυτό συμβαίνει, επειδή μεγαλώνουμε, ωριμάζουμε και αλλάζουμε.

#3 Η φιλία της αρετής και του αγαθού

Το τρίτο είδος φιλίας βασίζεται στην κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι αξίες, τις οποίες αντιπροσωπεύουν που αποτελούν το κίνητρο διατήρησης του φιλικού τους δεσμού. Αυτή η φιλία κρατάει μέχρι τέλους, αλλά για τη δημιουργία της απαιτείται η ύπαρξη ενός βασικού επίπεδου καλοσύνης από όλα τα μέλη της σχέσης. Απαιτεί χρόνο και εμπιστοσύνη. Οι φίλοι που αντιμετώπισαν και ξεπέρασαν μαζί τις ίδιες δυσκολίες αναπτύσσουν οικειότητα μεταξύ τους.

Ποια φιλία αξίζει σύμφωνα με τον Αριστοτέλη;

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη το τρίτο είδος φιλίας είναι το καλύτερο, είναι μια σχέση πραγματικής σύνδεσης με το άλλο πρόσωπο. Η σχέση δεν εξαρτάται από συμφέρον ή οτιδήποτε άλλο. Είναι εκτίμηση των ίδιων πραγμάτων, ταύτιση και ίσως κοινοί στόχοι. Η πραγματική και αληθινή φιλία δεν στηρίζεται σε οφέλη, απλά χαίρεσαι που περνάς και μοιράζεσαι κοινές στιγμές με το φίλο ή τη φίλη σου. Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Γιατί η πραγματική φιλία απαιτεί δόσιμο, απουσία δεύτερων σκέψεων, ειλικρίνεια και νοιάξιμο. Απαιτεί το εγώ σε δεύτερο επίπεδο και το εμείς σε πρώτο. Κι αυτό θέλει κόπο.

Πηγή: thenotebook.gr