Οι Μπράιαν Ίνο, Ιζαμπέλ Ιπέρ, Μαριάν Σατραπί και Pussy Riots είναι ανάμεσα στους επίσημους καλεσμένους. Πόλη, γυναίκες, Μέση Ανατολή και Αμερική είναι οι λέξεις-κλειδιά. Έλληνες, εξωστρέφεια, Ευρώπη κι εκπαίδευση είναι οι σταθερές αξίες. «All we have is words» («Το μόνο που έχουμε είναι οι λέξεις» ), μας λέει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (και διά… στόματος της νέον εγκατάστασης του Τιμ Ετσελς έξω από το κτίριο ) κι επιβεβαιώνει το σύνθημά της με εκατό και πλέον γεγονότα. Θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικά και κινηματογράφος αλλά και ομιλίες και πρωτοκλασάτα φεστιβάλ. Ξεχωρίζουμε τα 10+ πρώτα που θα δούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Dancing Athens: χορός for free κι εκτός των τειχών
Mε ένα φεστιβάλ στο δημόσιο χώρο, που καλεί τους Αθηναίους να ανακαλύψουν εκ νέου την πόλη τους αλλά και τι σημαίνει χορός, ανοίγει η σεζόν 2016-17. Από το Σύνταγμα μέχρι το Μουσείο Ακρόπολης και από την Πλατεία Κοτζιά μέχρι το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα πλήθος χορογράφων και χορευτών, ξένων κι Ελλήνων –Μπορίς Σαρμάτς, Τρίσα Μπράουν, Βίλι Ντόρνερ, Γιάννης Μανταφούνης κ.ά.–, μας παρασύρουν σε μια ξεχωριστή εμπειρία με ελεύθερη είσοδο («Dancing Athens», 1-2/10 ). Ακόμη εννέα χορευτικές παραγωγές θα ακολουθήσουν, με τον «πολύ» Δημήτρη Παπαϊωάννου να κλείνει τη σεζόν τον Ιούνιο του 2017 με τη νέα του δουλειά.
O εικαστικός Μπράιαν Ίνο
Ξεκινώντας από τη βύθιση του «Τιτανικού», που υποτίθεται ότι θα ήταν ο θρίαμβος της τεχνολογίας επί της φύσης, και περνώντας στην παράνοια του πολέμου –και με τη γνώριμή του βλάσφημη attitude–, ο Μπράιαν Ίνο παρουσιάζει το έργο του «The ship» μέσα από μια συνολική ambience η οποία εμπλέκει τη μουσική, την τραγουδοποιία (ιδιαίτερα αυτήν των Velvet Underground ) και την installation, που κάθε φορά είναι και διαφορετική, ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου όπου παρουσιάζεται. Έτσι κι εδώ, ο Ίνο έχει σχεδιάσει μια ιδιαίτερη εγκατάσταση που θα δούμε ή μάλλον θα βιώσουμε στις 3-23/10. Ο ίδιος ο Μπράιαν Ίνο θα μιλήσει γι’ αυτήν στις 4/10.
Πίνα Μπάους για πάντα
Η θρυλική χορογράφος μπορεί να μην υπάρχει πια, τα έργα της όμως ακόμη μας συγκινούν βαθιά. Η προτελευταία χορογραφία της «Sweet Mambo» φέρνει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (3-6/11 ) δέκα εξαιρετικούς χορευτές της ομάδας της Tanztheater Wuppertal, ανάμεσά τους και τον ελληνικής καταγωγής Δάφνη Κόκκινο, οι οποίοι αναμετριούνται με πόθους και φόβους, έχοντας για υπόκρουση ένα ετερόκλητο μουσικό κολάζ: από Μπάρι Άνταμσον μέχρι Μπράιν Ίνο και από Portishead μέχρι Τομ Γουέιτς!
Υπέροχη Ιπέρ
Να ένα σίγουρο θεατρικό sold out: μια αληθινή σταρ, η αντισυμβατική ιέρεια του γαλλικού κινηματογράφου Ιζαμπέλ Ιπέρ, στην παράσταση «Phaedra(s )» (20-22/12 ) ερμηνεύει εξίσου τη Φαίδρα, την τραγική βασίλισσα που ερωτεύτηκε τον γιο του άντρα της, όσο και τη θεά Αφροδίτη, μια πόρνη αλλά και μια ερωτευμένη αυτόχειρα και γίνεται ξανά η ακαταμάχητη μούσα του Πολωνού κορυφαίου σκηνοθέτη Κριστόφ Βαρλικόφσκι σε ένα extravagant θέαμα-σκηνικός στοχασμός για τον έρωτα, με αφορμή τον Ευριπίδη, τον Σενέκα, τη Σάρα Κέιν και άλλους συγγραφείς.
Αφροαμερικανικό έπος!
Παίζει σαξόφωνο και κλαρινέτο, διακρίνεται όμως περισσότερο ως συνθέτις και περφόρμερ με βάση την αυτοσχεδιαστική μουσική. Η Ματάνα Ρόμπερτς προέρχεται από την αβανγκάρντ μουσική σχολή του Σικάγο και τον Association for the Advancement of Creative Musicians. Το project που την απασχολεί τα τελευταία χρόνια είναι το «Coin Coin» πάνω στην κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική ιστορία των Αφροαμερικανών. Το τρίτο μέρος αυτής της σειράς θα παρουσιάσει στη Στέγη στις 4/11.
Τέσσερις jazz άσοι
Το απόσταγμα είναι σύγχρονη jazz για σημερινούς ανθρώπους. Και προέρχεται από το κουαρτέτο που απαρτίζουν ο Κρις Πότερ, ένας από τους κορυφαίους σαξοφωνίστες του πλανήτη, ο αστραφτερός κιθαρίστας Λιονέλ Λουέκε από το Μπενίν, ο δυναμικός ντράμερ Έρικ Χάρλαντ και ο βετεράνος μετρ του κοντραμπάσου και του μπάσου Ντέιβ Χόλαντ. Τέσσερις μουσικοί που αντικατοπτρίζουν την ιστορική βάση της σύγχρονης jazz, από τον Μάιλς Ντέιβις μέχρι το avant hip hop και τη free. Παίζουν στις 10/11.
«Παράξενο» ελληνικό θέατρο
Διάσημοι για τις οργισμένες ταινίες τους, οι Σύλλας Τζουμέρκας και Γιούλα Μπούνταλη (φωτό ) διασκευάζουν θεατρικά ένα pulp μυθιστόρημα-αστυνομικό θρίλερ («Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά», 25-30/12 ), ενώ το 2017 ο πάντα απρόβλεπτος Μιχαήλ Μαρμαρινός σκηνοθετεί «Δον Ζουάν» (25/1 ), ο αντισυστημικός και μπριόζος Βασίλης Νούλας τα λάγνα «Χρόνια της αθωότητας» και η ταλαντούχα Αργυρώ Χιώτη τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη.
Αβανγκάρντ Αμερική κι… εμείς στη σκηνή!
Μια άγνωστη θεατρική χώρα έρχεται να μας συστήσει το νέο φεστιβάλ, σε επιμέλεια της Κάτιας Αρφαρά, Made in Usa (13-29/11 ) – την αμερικανική θεατρική πρωτοπορία. Δέκα σπουδαίοι καλλιτέχνες της ανεξάρτητης νεοϋορκέζικης σκηνής στήνουν τα ποπ, μετα-ποπ και hi tech πειράματά τους, πειράζοντας τον Σαίξπηρ, τον Τσέχοφ αλλά και τους αρχαίους τραγωδούς, ακόμη και μέσα σε δωμάτια ξενοδοχείων («Showcase», 24-25/11 ) ή κάνοντας πρόβες με Αθηναίους ηλικίας 6-75 ετών, τους οποίους στο τέλος ανεβάζουν στη σκηνή (στη live performance «The Record», 13-14/11, φωτό ). Και άλλα θεάματα μας προτρέπουν να κάνουμε κάτι, όπως να… αποστηθίσουμε ένα σονέτο του Σαίξπηρ («By Heart», 16-18/12 ) ή να στήσουμε μια μεταμοντέρνα αθηναϊκή χοροεσπερίδα («Gala», 9-10/1 ).
Εικαστικά υβρίδια
Θέλοντας να διαφοροποιηθεί από το υπάρχον εικαστικό πεδίο των θεσμών της πόλης, η Στέγη στρέφει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον της στον υβριδικό χώρο όπου η τέχνη συνδιαλέγεται με άλλες πρακτικές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έκθεση «Υβρίδια: κόσμοι στα όρια τέχνης και τεχνολογίας» (7/11/16-15/1/17 ), μια συνεργασία με το καινοτόμο φεστιβάλ νέων μέσων Ars Electronica Linz. Έργα τέχνης, εργαστήρια και περφόρμανς που διερευνούν την έννοια του υβριδισμού καθώς και την πράξη της υπέρβασης των ορίων ανάμεσα στην τέχνη και την επιστημονική έρευνα, την τέχνη και τον ακτιβισμό, την τέχνη και την ποπ κουλτούρα.
Η Μαριάν Σατραπί και άλλες αγριεμένες κυρίες
Η Μέση Ανατολή δίνει και φέτος στη Στέγη δυναμικό «παρών» μέσω θεατρικών και χορευτικών παραγωγών όσο και συζητήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και η ομιλία της Ιρανογαλλίδας δημιουργού του διεθνούς bestseller «Περσέπολις» Μαριάν Σατραπί στις 30/11. Και άλλες όμως «επαναστατημένες» κυρίες θα κάνουν φέτος την εμφάνισή τους στη Στέγη. Ανάμεσά τους δύο από τα μέλη της διασημότερης γυναικείας κολεκτίβας του κόσμου, των Pussy Riot (23/3/17 ), αλλά και οι μαχητικές φεμινίστριες Guerilla Girls (9/3/17 ).
Προπωλήσεις στο www.sgt.gr
Διαβάστε περισσότερα: Ενα διαμάντι στην καρδιά της Αθήνας: Το Ηρώδειο κατατάχθηκε το δεύτερο κορυφαίο θέατρο στον κόσμο
Πηγή: athinorama