Ψυχική υγεία: 5 μικρές συνήθειες που θα διατηρήσουμε και μετά τις διακοπές

328
timeforcoffee-thumbnail

Πολλές φορές τα πιο μικρά πράγματα φέρνουν τις πιο μεγάλες αλλαγές.

Οι διακοπές είναι πάντα μια ιδανική περίοδος για να επαναπροσδιοριστούμε, να δώσουμε βάση στα σημαντικά και να χαλαρώσουμε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Αλλάζοντας για λίγες μέρες τη ρουτίνα μας, συνήθως γυρνάμε ανανεωμένοι και πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν προκλήσεις, για αυτό είναι σημαντικό να διατηρούμε μερικές από τις συνήθειες των διακοπών και στην επιστροφή μας στην πόλη, δίνοντας έμφαση σε μικροαλλαγές που αλλάζουν το τοπίο.

Η ψυχολόγος Lourdes Ramón, σύμβουλος στην Clínica Palasiet στην Ισπανία, περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την δραστική μετακίνηση που μπορεί να επιφέρει ακόμη και η πιο ελάχιστη αλλαγή: «Ένα άτομο είναι το μικρότερο μέρος της ύλης, αλλά μια αλλαγή σε αυτό το άτομο μπορεί να αλλάξει την εικόνα ολόκληρου του συστήματος του οποίου αποτελεί μέρος. Σε αυτό έγκειται η αληθινή δύναμη. Πιστεύουμε ότι μια μικρή αλλαγή δύσκολα παράγει οφέλη, αλλά αν αυτή η κίνηση διατηρείται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται συνήθεια στη ζωή μας έχει τη δύναμη να αντιστρέψει όλο το παιχνίδι».

Η αλήθεια είναι πως είμαστε όντα των συνηθειών και της ρουτίνας και η πραγματοποίηση αλλαγών που απέχουν από τα συνηθισμένα μας προκαλεί αναστάτωση. Ωστόσο, μεγαλώνοντας είναι σημαντικό να μάθουμε να αγκαλιάζουμε τις σωστές αλλαγές και να τις ενσωματώνουμε με τέτοιο τρόπο στη ζωή μας ώστε να είμαστε και πιο χαρούμενοι. Από τον τρόπο που σχετιζόμαστε με το κινητό μας, μέχρι το πόσο χαμογελάμε, όλα έχουν σημασία, για αυτό και παρακάτω συγκεντρώνουμε τις 5 συνήθειες που συνήθως υιοθετούμε στις διακοπές, αλλά θα βοηθούσε πολύ αν διατηρούσαμε και στην καθημερινότητα.

Κάντε mute τις ειδοποιήσεις

Μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο λόγω δουλειάς, αλλά τουλάχιστον κάποιες μέρες τη βδομάδα ή τα Σαββατοκύριακα είναι σημαντικό να αποσυνδέεστε από το κινητό και τον ψηφιακό κόσμο. Αφιερώστε χρόνο αποκλειστικά σε εσάς και τους γύρω σας και απολαύστε τις στιγμές, χωρίς να ενημερώνεστε διαρκώς για ό,τι συμβαίνει έξω από εσάς.

timeforcoffee-book

Χαμογελάστε περισσότερο

Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να αφήνουμε την ανεμελιά των διακοπών πίσω στο μέρος που ήμασταν και να γυρνάμε στη βάση μας σκεπτικοί και κακοκέφοι. Αντιθέτως, θα ήταν πολύ ωραίο να ξεκινήσουμε αμέσως μετά την ξεκούρασή μας να σκεφτόμαστε πιο θετικά, να είμαστε πιο αισιόδοξοι και φυσικά να χαμογελάμε περισσότερο.

Διαβάστε βιβλία

Παράλληλα με το ψηφιακό detox, δοκιμάστε να γεμίσετε το χρόνο σας διαβάζοντας βιβλία, ιδανικά στη χάρτινη εκδοχή τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι διαβάζουν γύρω στις 3 ώρες την εβδομάδα έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα και αυτό γιατί το διάβασμα αποδεδειγμένα παράγει ντοπαμίνη.

Κάντε τα πράγματα ένα ένα

Αν και το multitasking για πολλούς είναι άρετη, είναι εξίσου σημαντικό να αφήνουμε και λίγο χρόνο ενδιάμεσα σε υποχρεώσεις, εξόδους και προγράμματα. Αρχικά για να μειώσουμε το άγχος και μετέπειτα για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τη στιγμή και να μη ζούμε συνεχώς με το ερώτημα ‘τι θα κάνω μετά;’.

timeforcoffee-breakfast

Πάρτε πρωινό

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και παρόλα αυτά πολλές φορές το προσπερνάμε. Όπως το απολαμβάνουμε στις διακοπές λοιπόν, είναι καλό να το κάνουμε και στην καθημερινότητα πριν το γραφείο, διασφαλίζοντας πως θα έχουμε ενέργεια και δύναμη όλη την υπόλοιπη ημέρα, καθώς και μια ισορροπημένη διατροφή με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Πηγή:vogue.gr