Ψάχνεις την τέλεια σχέση; Τότε αυτά τα όρια είναι πάντα απαραίτητα ανάμεσα στους δυο σας

215
relationships

Δες τα 6 όρια στις σχέσεις που πρέπει να βάζει κάθε ζευγάρι.

Ζεις μια ευτυχισμένη σχέση; Τότε γνωρίζεις από πρώτο χέρι πως δεν είναι πάντα εύκολο να φτάσεις σε αυτό το σημείο: Πολλές ικανότητες επίλυσης συγκρούσεων, τη δεξιότητα της επικοινωνίας και να μπορείς να παραμένεις θετική ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες. Αρκούν αυτά; Μάλλον όχι. Το να θέτεις κάποια όρια στη σχέση είναι επίσης σημαντικό, παρότι συχνά οι περισσότεροι ξεχνάμε πως αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ. Ξεπέρνα το δισταγμό και δοκίμασε τους παρακάτω κανόνες/όρια που θα σε βοηθήσουν να επικοινωνείς καλύτερα και να είσαι πιο ευτυχισμένη με τον σύντροφό σου.

«Αν θέλουμε να ζήσουμε μια ικανοποιητική ζωή θα πρέπει να ξεπεράσουμε την πεποίθηση πως οι ανάγκες και οι γνώμες των άλλων είναι πιο σημαντικές ή πιο αξιόλογες από τις δικές μας» τονίζει η Nancy Levin, life coach και συγγραφέας του βιβλίου Jump… and Your Life Will Appear.

«Πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε πως αν διαφωνήσουμε με κάποιον ή αν ζητήσουμε αυτό που θέλουμε θα καταλήξουμε μόνες και χωρίς αγάπη».

Το μυστικό που γνωρίζουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Η θέσπιση ορίων σε μία σχέση είναι απαραίτητη και αν κάποιος σε αγαπά θα σεβαστεί αυτές τις παραμέτρους. Δες τα 6 όρια στις σχέσεις που πρέπει να βάζει κάθε ζευγάρι:

Προσδιόρισε τις λέξεις που σε κάνουν να βλέπεις… κόκκινα

Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ο σύντροφός σου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί ποτέ προσβλητική γλώσσα όταν μιλάει μαζί σου. Ωστόσο, είναι καλό να το συζητήσετε εάν υπάρχουν ορισμένες λέξεις που σου θυμίζουν μια αρνητική εμπειρία ή έχουν αρνητικό συσχετισμό μέσα στο μυαλό σου. Με το να είσαι ειλικρινής στο σύντροφό σου για το τι είναι αυτό που σε φέρνει στα κόκκινα, θα αποφύγεις αχρείαστους εκνευρισμούς και παρεξηγήσεις.

Συζήτησε τι λες στις φίλες σου

Έχεις φίλες με τις οποίες μοιράζεσαι όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της προσωπικής σου ζωής; Ή είσαι από τις γυναίκες που θεωρείς πως κάποιες λεπτομέρειες δεν αφορούν κανέναν εκτός από τον εσένα και τον σύντροφό σου; Δεν έχει σημασία σε ποια πλευρά κλίνεις, εφόσον με τον σύντροφό σου μοιράζεστε την ίδια άποψη. Επειδή, ας είμαστε ειλικρινείς, αν συνηθίζεις να συζητάς με τις φίλες σου τις λεπτομέρειες της ερωτικής σου ζωής ή ένα οικογενειακό τραπέζι με τους γονείς του που πήγε άθλια, τότε θα πρέπει να γνωρίζεις εάν και πόσο θα ενοχληθεί από αυτό ο σύντροφός σου. Και, προφανώς, συζητήστε και τη δική του πλευρά – ποιες και πόσες πληροφορίες της κοινής σας ζωής είναι ΟΚ να μοιράζεται με τους δικούς του φίλους.

Τα όρια στο κρεβάτι

Το ότι έχετε σχέση δεν σημαίνει πως είσαι πρόθυμη να κάνεις ό,τι επιθυμεί ο σύντροφός σου στο κρεβάτι. Η επικοινωνία είναι βασική – πες το αν υπάρχει κάτι που σε κάνει να νιώθεις άβολα και προσπάθησε να θέσεις μερικούς βασικούς κανόνες στο κρεβάτι. (Μια λέξη «ασφαλείας», που θα σημαίνει απερίφραστα «μέχρι εδώ», δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.)

Συζητήστε για το «δικό σας» χρόνο

Κάποιοι άνθρωποι δεν χρειάζονται πολύ χώρο, ενώ σε άλλους είναι απαραίτητος. Συζητήστε πώς νιώθει ο καθένας σας και πες το με ειλικρίνεια αν σε κάποια φάση χρειάζεσαι χρόνο μόνη σου για να ηρεμήσεις – έτσι ο σύντροφός σου θα ξέρει ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό.

Μπορείς επίσης να θέσεις όρια για τις φορές που θα βλέπετε τους φίλους σας (π.χ. να μην εκνευρίζεται αν συνηθίζεις να βγαίνεις μια φορά την εβδομάδα για ποτό με τους συναδέλφους σου μετά τη δουλειά ή αν θέλεις κάποια βράδια να βγαίνεις με τις φίλες σου). «Όσο καλά κι αν περνάτε οι δυο σας, δεν είναι ρεαλιστικό ή δίκαιο να περιμένετε πως θα περνάτε καλά μόνο όταν είστε μαζί» εξηγεί η ψυχολόγος Esther Boykin. «Είμαστε πολυεπίπεδα όντα και αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουμε πολλές διεξόδους για διασκέδαση».

Προσδιόρισε πώς (και πότε) θα επικοινωνείτε

Ο καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είναι καλύτερο να το συζητήστε εκ τον προτέρων αντί να υποθέτετε τι σκέφτεται ο καθένας. Κάποιοι άνθρωποι περιμένουν ότι θα μιλάνε καθημερινά με τον σύντροφό τους, ενώ άλλοι βρίσκουν πως αρκεί ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα κάθε δεύτερη μέρα. Κάντε από την αρχή αυτή τη συζήτηση ώστε να μη νιώσει ο ένας ότι αγνοείται ή ότι πνίγεται από τον τρόπο επικοινωνίας του άλλου.

Αποφασίστε ποιο θέμα είναι εκτός συζήτησης

Είναι δικό σου θέμα αν θα συζητήσεις τα οικονομικά ή το οικογενειακό σου ιατρικό προσωπικό. Μπορεί όμως ένας φίλος να σου έχει εμπιστευτεί κάτι και να μην θέλει να το επαναλάβεις σε τρίτους. Όλα τα παραπάνω είναι θέματα που καλό είναι να έχετε συζητήσει από την αρχή. Εφόσον είστε ειλικρινείς, είναι σίγουρο πως δεν θα υπάρχει λόγος παρεξήγησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ