Πόσο ισχύει το ότι διαλέγουμε άνδρες που μας θυμίζουν τον πατέρα μας;

648

Και ποιος είναι ο άνδρας που μας ταιριάζει σύμφωνα με το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του μπαμπά μας;

Συνεργάστηκε η Βεατρίκη Γλυνού, ψυχολόγος-Ms Ειδικής Αγωγής, υπεύθυνη κέντρου ειδικών θεραπειών «Γνώση και Δράση» 

Ο πατέρας σου είναι ο πρώτος άνδρας που παρατηρείς από τη στιγμή που γεννιέσαι κι αυτός που θα είναι μαζί σου για τα περισσότερα χρόνια της ζωής σου. Ακόμα όμως κι αν ο πατέρας σου δεν υπάρχει στο κάδρο της οικογένειας, το σύνδρομο του απόντος πατέρα επηρεάζει επίσης την επιλογή των συντρόφων σου.

Ο μπαμπάς και η ερωτική σου ζωή

Η προσωπικότητα και ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια επηρεάζουν βαθιά τις συναισθηματικές σου σχέσεις για το μέλλον, συνειδητά ή όχι. Κάποιοι πατεράδες λειτουργούν ως πρότυπο του καλού συντρόφου για τις κόρες τους, ενώ άλλοι είναι η απεικόνιση του «πώς δε θέλω να είναι ο άνδρας της ζωής μου»!

Ήταν ο πατέρας σου πάντα απών εξαιτίας της δουλειάς του; Ή μήπως ήταν ένας άνδρας «ελεύθερο πνεύμα», που ακολουθούσε τα πάθη και τα χόμπι του αντί για μια καλοπληρωμένη δουλειά που θα εξοφλούσε τους λογαριασμούς του σπιτιού; Μπορεί, από την άλλη πλευρά, ο πατέρας σου να είναι ένα θετικό πρότυπο στη ζωή σου. Να ήταν ένας υπέροχος μπαμπάς, συναισθηματικά και πρακτικά παρών για την οικογένειά του. Οι πιο έντονες εντυπώσεις για τον πατέρα μας, επισημαίνουν οι ειδικοί, έχουν σχηματιστεί σε μια ηλικία που είναι δύσκολο να εκλογικεύσουμε και δε διαθέτουμε τις δεξιότητες για να αναλύσουμε τους ανθρώπους και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το αίτιο της συμπεριφοράς τους.

Δες τις τρεις χαρακτηριστικές σχέσεις πατέρα-κόρης και αν κάποιες συμπεριφορές σού φαίνονται γνώριμες, η γνώμη της ειδικού θα σε βοηθήσει στις επιλογές σου ώστε να έχεις πιο ισορροπημένες και θετικές σχέσεις στη ζωή σου.

Αν ο μπαμπάς σου ήταν…

‣ Απών από τη ζωή σου

Είναι ο μπαμπάς που λείπει όλη τη μέρα λόγω της δουλειάς του και το Σαββατοκύριακο συνεχίζει να εργάζεται στο σπίτι.

‣ Σε ποιον τύπο άνδρα στρέφεσαι: Ο άνδρας της ζωής σου θέλεις να έχει καλό προγραμματισμό και μια δουλειά που θα του επιτρέπει να είναι παρών στην καθημερινότητα της οικογένειας που κάποτε μπορεί να αποκτήσετε.

‣ Ποιος άνδρας θα σου ταίριαζε περισσότερο: Αναζητάς το αντίθετο από το πρότυπο του άνδρα με τον οποίο έχεις μεγαλώσει. Σκέψου όμως πως ενδεχομένως ο πατέρας σου
να έχει άλλα θετικά χαρακτηριστικά, που συνδέονται με το ελεύθερο πνεύμα ή την απαιτητική δουλειά του, τα οποία θα ήθελες επίσης να έχει και ο σύντροφος της ζωής σου, όπως, για παράδειγμα, ανοιχτό μυαλό, αίσθηση της περιπέτειας, πολλά ενδιαφέροντα και χόμπι, αγάπη για τις απολαύσεις της ζωής. Προσπάθησε να είσαι πιο ανοιχτή στις επιλογές σου και να βλέπεις τη συνολική εικόνα στον άνδρα που στέκεται δίπλα σου.

‣ Το βασικό χαρακτηριστικό του άνδρα που θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη: Η σταθερότητα που θα σου προσφέρει συναισθηματική στήριξη, ώστε να
μπορείς μαζί του να τολμήσεις να βγεις από τη «ζώνη ασφαλείας» σου.

‣   Ο Ιππότης στο άσπρο άλογο (κι εσύ η πριγκίπισσά του)

Από τη στιγμή που γεννήθηκες ο μπαμπάς ανέλαβε με χαρά και αφοσίωση το ρόλο του άνδρα της ζωής σου! Μεγαλώνοντας, ο μπαμπάς ικανοποιούσε όλες τις επιθυμίες σου, αναλάμβανε αυτός τα κουραστικά και τα δυσάρεστα για «το κοριτσάκι» του και η σχέση αυτή έχει συνεχιστεί και μετά την ενηλικίωσή σου.

‣ Σε ποιον τύπο άνδρα στρέφεσαι: Σε έναν άνδρα που σταδιακά θα αναλάβει το ρόλο του μπαμπά στη φροντίδα σου.

‣ Ποιος άνδρας θα σου ταίριαζε περισσότερο: Έχεις μάθει να σε φροντίζουν και δεν έχει χρειαστεί να αναλάβεις ευθύνες και υποχρεώσεις στην καθημερινότητά σου. Η φροντίδα και η αγάπη ποτέ δεν είναι αρνητικά, ωστόσο, όταν ένας γονιός είναι πληθωρικός στην
προσφορά του, μπορεί στην πραγματικότητα αυτό να φανερώνει μια ενδόμυχη άρνηση να αποδεχτεί πως το παιδί του μεγαλώνει, ανεξαρτητοποιείται και δεν τον έχει πλέον τόση ανάγκη. Ένας άνδρας δίπλα σου που θα σε φροντίζει και θα σε αγαπά, αλλά θα σε βλέπει ως ίση, δηλαδή δε θα τρέχει να προλάβει κάθε σου πρακτική ή άλλη ανάγκη, θα σου δώσει την ευκαιρία να ωριμάσεις με ένα διαφορετικό τρόπο και να γίνεις πιο αυτόνομη στην καθημερινότητά σου.

‣ Το βασικό χαρακτηριστικό του άνδρα που θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη: Η
πίστη του στην ανεξαρτησία του ατόμου ακόμα και μέσα στο ζευγάρι, γιατί θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τη δική σου.

‣ Αυστηρός και επικριτικός

Η αποδοχή του ήταν κάτι για το οποίο προσπαθούσες συνεχώς. Έβαζε πάντα πολύ ψηλά τον πήχη κι εσύ πάλευες να τον φτάσεις, από τους βαθμούς σου στο σχολείο μέχρι το αν θα έμπαινες στην αγωνιστική ομάδα στη ρυθμική. Τα «μπράβο» του ήταν πάντα μετρημένα και πάντα επισήμαινε πρώτα το λάθος ή την αδυναμία ώστε να μάθεις από τα λάθη σου και την άλλη φορά να είσαι ακόμα καλύτερη.

‣ Σε ποιον τύπο άνδρα στρέφεσαι: Έχει συνήθως τα ίδια χαρακτηριστικά, αφού έχεις συνδέσει στο ασυνείδητό σου την επίκριση και την αυστηρότητα με την αγάπη και το ενδιαφέρον.

‣ Ποιος άνδρας θα σου ταίριαζε περισσότερο: Χρειάζεσαι στη ζωή σου ένα σύντροφο που θα είναι απλά ισορροπημένος και δε θα είναι τελειομανής. Έναν άνθρωπο που θα θεωρεί απαραίτητο συστατικό της ζωής τα λάθη και τις ατέλειες και θα αποδέχεται τις ανθρώπινες αδυναμίες. Έχεις μάθει, έτσι κι αλλιώς, να παλεύεις για την επιτυχία και πιστεύεις βαθιά πως το «καλό είναι εχθρός του καλύτερου», οπότε θα είσαι ευτυχισμένη δίπλα σε έναν άνδρα που θα σου επιτρέψει να χαλαρώσεις και θα σε βοηθήσει να μάθεις να αποδέχεσαι πως μπορεί να κάνεις και λάθη.

‣ Το βασικό χαρακτηριστικό του άνδρα που θα σε κάνει πιο ευτυχισμένη: Να έχει αυτοπεποίθηση, να πατάει γερά στα πόδια του και να μην έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τον ίδιο του τον εαυτό. Να θυμάσαι πως πολλές φορές οι άνθρωποι που νιώθουν άσχημα για τις αδυναμίες τους «βλέπουν» πιο έντονα τις αδυναμίες και τα (φυσιολογικά) λάθη των ανθρώπων γύρω τους, με αποτέλεσμα να είναι πιο επικριτικοί απέναντί τους.

Καταστροφικές σχέσεις

Εάν έχεις εξελιχθεί σε μια ισορροπημένη γυναίκα, που γνωρίζει ποια είναι και τι θέλει στη ζωή, η συμπεριφορά του πατέρα σου μπορεί να σε έχει επηρεάσει μεν στις επιλογές των συντρόφων σου, η επιρροή αυτή όμως έχει περάσει πλέον μέσα από λογικές ή μη διεργασίες στον εγκέφαλό σου και σε έχει οδηγήσει στο σημείο να επιλέγεις για τη ζωή σου ανθρώπους που θα σε καλύπτουν συναισθηματικά και θα σε κά-νουν ευτυχισμένη.

Όταν όμως η επιρροή ενός αρνητικού πατρικού προτύπου είναι πολύ έντονη, υπάρχει ο κίνδυνος να σε έχει επηρεάσει βαθιά και, αντί να οδηγείσαι στις καλύτερες για σένα επιλογές, να κάνεις ακριβώς το αντίθετο. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε γυναίκες που επιλέγουν κακοποιητικές σχέσεις (σωματικά και συναισθηματικά), αφού αυτό έχουν πιστέψει από την παιδική τους ηλικία πως τους αξίζει. Αν σου περνά από το μυαλό η σκέψη πως μπορεί να ανήκεις κι εσύ σε αυτή την τελευταία κατηγορία, ζήτησε τη βοήθεια ενός ειδικού για να ξεμπερδέψεις μέσα σου το νήμα των συναισθημάτων και να μπορέσεις να δημιουργήσεις στη ζωή σου σχέσεις αγάπης, σεβασμού και ισοτιμίας.

-Σε καναδική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychological Science βρέθηκε πως ΟΙ ΓΥΝΑΊΚΕΣ ΠΟΥ ΕΊΧΑΝ ΠΑΤΕΡΆΔΕΣ που συμμετείχαν στις δουλειές του σπιτιού βάζουν υψηλούς επαγγελματικούς στόχους και τους ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ, πιθανότατα επειδή έχουν πάρει το μήνυμα ότι είναι δυνατό να συνδυάσει κανείς καριέρα και οικογένεια.

-Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο Durham ΕΠΙΣΗΜΑΊΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΠΟΛΛΈΣ ΓΥΝΑΊΚΕΣ τείνουν να ερωτεύονται άνδρες με τα σωματικά χαρακτηριστικά ΤΟΥ ΠΑΤΈΡΑ ΤΟΥΣ, ειδικά σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.

 

Πηγή