Πώς να ανανεώσεις το σπίτι σου με τον πιο οικονομικό τρόπο!

618
Πώς να ανανεώσεις το σπίτι σου με τον πιο οικονομικό τρόπο!

Σκέφτεστε να ανανεώσετε τον χώρο σας και θέλετε να αλλάξετε εντελώς το στιλ του, αλλά ψάχνετε κάτι πιο δραστικό από μία απλή αλλαγή χρώματος; Ίσως η ταπετσαρία είναι αυτό που χρειάζεστε.

Μια ταπετσαρία μπορεί να δώσει προσωπικότητα σε ένα δωμάτιο και να δώσει την αίσθηση της ανακαίνισης, χωρίς όμως τον κόπο και τα εκτεταμένα «μαστορέματα» του ελαιοχρωματισμού. Υπάρχουν δε και οικονομικότατες επιλογές ταπετσαρίας, που θα σας εξοικονομήσουν χρήματα. Αυτό δε σημαίνει ωστόσο ότι η επιλογή και τοποθέτηση ταπετσαρίας είναι απλό ζήτημα. Υπάρχουν σημεία που πρέπει να προσέξετε:

Τι ταπετσαρία να διαλέξω;
Υπάρχουν χάρτινες ταπετσαρίες, που είναι και οι πιο διαδεδομένες, αλλά και αυτοκόλλητες, ψηφιακά εκτυπωμένες φωτοταπετσαρίες, υφασμάτινες αλλά και ελαστικές αλουμινένιες ταπετσαρίες, που είναι πιο ακριβές και πολυτελείς.

Ποιες είναι οι πιο ανθεκτικές;
Με βάση το υλικό κατασκευής τους, οι χάρτινες είναι έχουν μέτρια ανοχή στο πλύσιμο, δηλαδή μπορούν να πλυθούν με ένα νωπό σφουγγάρι και ελαφρύ απορρυπαντικό. Οι ταπετσαρίες από βινύλιο με χάρτινο υπόστρωμα από την άλλη είναι πιο ανθεκτικές στην ταλαιπωρία και την υγρασία, ενώ υπάρχουν και οι βινυλικές ταπετσαρίες με συνθετικό υπόστρωμα (non woven) που αποτελούν την πιο δημοφιλή ίσως λύση σήμερα, καθώς έχουν τα χαρακτηριστικά του βινυλίου αλλά και μεγάλη ευκολία στην τοποθέτηση.

Τι σχέδιο να επιλέξω;
Υπάρχουν χιλιάδες επιλογές σε σχέδια, υφές, χρώματα, συνδυασμούς και στιλ για να καλύψετε τις ανάγκες και το γούστο σας. Η επιλογή σας θα πρέπει να γίνει ανάλογα με την χρήση, τον χαρακτήρα, την «διάθεση» που θέλετε να αποκτήσει το δωμάτιο στο οποίο θα τοποθετηθεί η ταπετσαρία. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι οι κάθετες ρίγες «ψηλώνουν» τον χώρο ενώ οι οριζόντιες τον «επιμηκύνουν». Επίσης, τα μικρά επαναλαμβανόμενα μοτίβα δίνουν πιο παραδοσιακή, «σοβαρή» όψη στον χώρο, ενώ τα μεγάλα, αφηρημένα μοτίβα δίνουν πιο μοντέρνα διάθεση. Τα ψυχρά χρώματα στα μικρά μοτίβα μεγαλώνουν τον χώρο, αλλά τα πιο θερμά χρώματα δημιουργούν πιο ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα. Οι φωτοταπετσαρίες είναι ίσως καλύτερη λύση για επαγγελματικούς χώρους, όπως μοντέρνα γραφεία, café και καταστήματα. Επιλέξτε γεωμετρικά σχήματα για πιο «σύγχρονο» αποτέλεσμα και σχέδια που κινούνται σε διαγώνιες γραμμές για πιο δυναμικό, «ζωντανό» αποτέλεσμα. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να καλύψετε με ταπετσαρία μόνο έναν τοίχο ή μέρος αυτού σε κάθε δωμάτιο, για να πετύχετε αντιθέσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν νότα ανανέωσης στον χώρο χωρίς να ξοδέψετε πολλά.

Μπορώ να βάλω ταπετσαρία σε οποιονδήποτε τοίχο;
Κατά κανόνα, οι ταπετσαρίες εφαρμόζουν ιδανικά στους λείους, καθαρούς τοίχους. Ωστόσο, μπορείτε να «καλύψετε» ανομοιομορφίες και υφές επιλέγοντας αντίστοιχα ταπετσαρίες με υφές. Προσοχή: Μιλάμε για την υφή του τοίχου και όχι για τυχόν φθορές και κακοτεχνίες: Αν λείπουν κομμάτια από χρώμα ή σοβά, αν υπάρχουν μέρη ποτισμένα με υγρασία, αν υπάρχει ήδη ταπετσαρία στον τοίχο, θα πρέπει πρώτα όλα αυτά να διορθωθούν (με ξύσιμο, άμβλυνση με γυαλόχαρτο και επισκευές φθορών ή αφαίρεση ταπετσαρίας) προτού τοποθετηθεί η νέα ταπετσαρία.

Πώς τοποθετείται μια ταπετσαρία;
Η βοήθεια ενός ειδικού είναι σημαντική στην τοποθέτηση της ταπετσαρίας. Μπορεί να αυξάνει το κόστος, αλλά αν ξεκινήσετε να την τοποθετείτε μόνοι σας, θα διαπιστώσετε πως είναι πολύ εύκολο να την «πατήσετε» με λάθος υπολογισμούς και «φουσκάλες» αέρα μεταξύ υφάσματος και τοίχου. Επίσης, επειδή συνήθως οι ταπετσαρίες πωλούνται σε ρολά, πρέπει σε έναν τοίχο να τοποθετηθούν αρκετά ρολά το ένα μετά το άλλο μέχρι να καλυφθεί ολόκληρος, και έτσι είναι εύκολο, αν δεν προσέξουμε, να δημιουργηθούν αναντιστοιχίες μεταξύ των επαναλαμβανόμενων σχεδίων κάθε ρολού. Αν επιμένετε να δοκιμάσετε μόνοι σας, θα πρέπει να πάρετε προσεκτικά τα μέτρα του δωματίου για να υπολογίσετε πόσα ρολά θα χρειαστείτε, να εφαρμόσετε σατινέ σοβά στις άγριες επιφάνειες, να λειάνετε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο μεσαίου πάχους μόλις στεγνώσει ο σοβάς, να περάσετε την ταπετσαρία (ή τον τοίχο) με ειδική κόλλα, και μόλις αυτή στεγνώσει ελαφρώς, να τοποθετήσετε με τη βοήθεια ρολού την ταπετσαρία.

Πού θα βρω ταπετσαρίες και με πόσα;
Το κόστος τοποθέτησης κυμαίνεται, ανάλογα με το υλικό της ταπετσαρίας, την κατάσταση του τοίχου και την έκταση της επιφάνειας που θέλετε να καλύψετε. Όσο για τις ίδιες τις ταπετσαρίες, συνήθως πωλούνται σε ρολά διάστασης 10 μέτρα επί 53 εκατοστά (καλύπτουν δηλαδή επιφάνεια περίπου 5 τ.μ.) και οι τιμές ξεκινούν από τα 5€, για τις οικονομικότερες χάρτινες και non woven ταπετσαρίες, αλλά ο μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 10-40€, αναλόγως σχεδίου και υφής. Ενδεικτικά:

Στα καταστήματα LeroyMerlin οι μονόχρωμες non woven ταπετσαρίες στοιχίζουν από 4,95€ το ρολό, οι χάρτινες με floral μοτίβο από 7,90€, ενώ στα 10€ ανά ρολό θα βρείτε πολλά και διαφορετικά σχέδια non woven για κάθε γούστο και χρήση, από κλασικά σχέδια μέχρι μοντέρνες συνθέσεις για επαγγελματικούς χώρους.

Στα καταστήματα Praktiker, οι μονόχρωμες ταπετσαρίες και αυτές με τα απλούστερα σχέδια στοιχίζουν από 5 ως 12,99€ το ρολό, ενώ θα βρείτε και πιο ιδιαίτερα μοτίβα, όπως αυτό με τα μοντέρνα σχέδια της Marvel, με παιχνιδιάρικες γραμματοσειρές, με μοντέρνα γεωμετρικά σχέδια ή νεοϋορκέζικες εικόνες, περί τα 20-25€ ανά ρολό.

Στο Art&Wall, βρήκαμε κλασικές, στιλάτες ταπετσαρίες με ρετρό σχέδια στα 30€ ανά ρολό, αλλά και ταπετσαρίες με «ανάγλυφη» αίσθηση σε διάφορα χρώματα, στα 66€. Εδώ εντοπίσαμε επίσης πολύ ωραίες παιχνιδιάρικες ταπετσαρίες με επαναλαμβανόμενα μοτίβα για παιδικά δωμάτια στα 35-40€.

Στο κατάστημα Δορκοφύκης, βρήκαμε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, με ειδικό τομέα εκπτώσεων στο e-shop, όπου εντοπίσαμε ταπετσαρία πλαστικοποιημένου χαρτιού με απομίμηση πέτρας, για να δώσετε την αίσθηση… πέτρινου αρχοντικού στον χώρο σας, με 9,95€ το ρολό.

Στο Decotek.gr, διαλέγουμε από ταπετσαρίες διάφορων θεματικών, όπως με απομιμήσεις υλικών, vintage, φλοράλ, παιδικές ή εφηβικές, σύγχρονες, κλασικές, πουά-ριγέ-καρό, και με μονοχρωμίες ή διαφορετικές τεχνοτροπίες. Υπάρχουν δε αρκετές φωτοταπετσαρίες σε προσφορά, για να μετατρέψετε τον τοίχο του σαλονιού σας σε παγκόσμιο χάρτη, σε παριζιάνικο τοπίο ή σε παραμυθένιο κόσμο, σε τιμές από 20 ως 100€ (για ολόκληρο το σχέδιο και όχι σε επί μέρους ρολά).

Στο Wallpapershop.gr, βρίσκουμε κλασικές, σύγχρονες, ρομαντικές, παιδικές, βαφόμενες ταπετσαρίες, καθώς και φυσικής υφής ή φωτοταπετσαρίες και αυτοκόλλητα τοίχου, σε τιμές από 16€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

Πηγή