Πώς μπορείς να μάθεις μόνος σου μία ξένη γλώσσα, χωρίς να παρακολουθήσεις μαθήματα!

867
Πώς μπορείς να μάθεις μόνος σου μία ξένη γλώσσα, χωρίς να παρακολουθήσεις μαθήματα!

Σε περίπτωση που ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που αγαπούν τις ξένες γλώσσες,

αλλά για τους δικούς σου προσωπικούς λόγους δεν θέλεις να παρακολουθήσεις μαθήματα, σου έχω κάποια δοκιμασμένα tips που θα σε βοηθήσουν στην εκμάθηση τους.

#1 Αγόρασε ένα καλό λεξικό.

Ναι το ξέρω πως δεν είναι δυνατό ούτε κι επιθυμητό να μάθεις μία γλώσσα αποστηθίζοντας κατεβατά λέξεων. Ωστόσο, ένα καλό λεξικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Μπορείς εύκολα και με ακρίβεια να μεταφράσεις λέξεις που συναντάς διαβάζοντας ή λέξεις που έχεις ακούσει και δεν γνωρίζεις τη σημασία τους, αλλά και το αντίστροφο, να ψάξεις δηλαδή την αντιστοιχία μιας ελληνικής λέξης στη γλώσσα που μαθαίνεις.

#2 Διάβασμα χωρίς βιβλία γίνεται; Δε γίνεται!

Υπάρχει πληθώρα ξενόγλωσσων βιβλίων διαθέσιμη στο εμπόριο. Παρόλα αυτά, εγώ θα σου πρότεινα να επιλέξεις συγγράμματα που χρησιμοποιούνται για ακαδημαϊκούς λόγους από καθηγητές Πανεπιστημίων. Αν δεν έχεις το αβαντάζ να φοιτάς σε μία σχολή που σου παρέχει πρόσβαση στις ξένες γλώσσες, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον φίλο ή γνωστό που γνωρίζει επί τούτου. Θα σου πρότεινα μάλιστα, ανεξάρτητα από το βιβλίο που θα επιλέξεις, ακαδημαϊκό ή μη, να περιλαμβάνει κάποιο cd, καθώς αυτό θα σου δώσει τη δυνατότητα να έχεις επαφή με τον προφορικό λόγο της γλώσσας.

#3 Ξεκίνα από τα βασικά.

Τι εννοώ με αυτό; Μα φυσικά το ότι πρέπει να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους εξαρχής έτσι ώστε να τα φέρεις εις πέρας. Μην ξεχνάς ότι σε αυτό σου το εγχείρημα θα είσαι μόνος/η. Ξεκίνα λοιπόν, μαθαίνοντας απλές καθημερινές λέξεις και φράσεις, καθώς και στοιχειώδη στοιχεία γραμματικής κι ύστερα προχωράς στα πιο σύνθετα και δύσκολα. Ένα χρήσιμο site που θα σε βοηθήσει στα πρώτα σου βήματα είναι το duolingo, το οποίο διαθέτει μεγάλη γκάμα από ξένες γλώσσες κι εσύ μπορείς να διαλέξεις αυτή που σε ενδιαφέρει.

#4 Δες ταινίες, σειρές κι άκουσε πολλή μουσική.

Ξέρω ακούγεται κλισέ, αλλά είναι αποτελεσματικότατο. Μία γλώσσα δεν έχει να κάνει μόνο με τον γραπτό λόγο. Αντιθέτως θα πρέπει να έχεις εξίσου διαρκή επαφή και με τον προφορικό λόγο, εφόσον μάλιστα θα έχεις συνειδητά επιλέξει να μην παρακολουθήσεις οποιουδήποτε είδους μαθήματα. Οι ξενόγλωσσες ταινίες και σειρές θα επιταχύνουν τους ρυθμούς με τους οποίους θα μάθεις την ξένη γλώσσα που έχεις διαλέξει. Το ίδιο θα κάνει κι η μουσική, όχι οποιαδήποτε μουσική, αλλά τραγούδια στη γλώσσα που μαθαίνεις.

#5 Γλώσσα = κουλτούρα

Άλλη μία χρήσιμη συμβουλή είναι η αναζήτηση στο διαδίκτυο ή και σε βιβλία εθίμων και παραδόσεων της χώρας ενδιαφέροντος σου. Μέσω της διαδικασίας αυτής, που περισσότερο με ευχάριστο διάλειμμα μοιάζει παρά με μελέτη, θα αποκτήσεις επαφή όχι μόνο με τη γλώσσα αλλά και με ολόκληρη την κουλτούρα και τον πολιτισμό ενός λαού. Άλλωστε η επιλογή εκμάθησης μιας γλώσσας πολλές φορές ξεκινά ως επιθυμία να μάθεις περισσότερα για έναν ξένο λαό.

#6 Ταξίδια

Για τους τυχερούς της παρέας, που έχουν την ευχέρεια να διοργανώσουν διάφορα ταξίδια, έχω να προτείνω ένα τελευταίο tip. Σχεδίασε να κάνεις τουλάχιστον μία επίσκεψη στη χώρα ενδιαφέροντος σου. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να συνομιλήσεις με ντόπιους και να ακούσεις από πρώτο χέρι μια καινούργια γλώσσα. Θα έχεις τέλος τη δυνατότητα να γνωρίσεις τον λαό και τον πολιτισμό του κάνοντας επισκέψεις σε διάφορα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους!

Γράφει η Ελένη Ανδρικοπούλου

 

Πηγή