Πώς η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας;

255
Πώς η τακτική άσκηση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας;

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες η άσκηση μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ερώτημα είναι, ποια είναι η ιδανική συχνότητα για να το επιτύχουμε αυτό;

Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι άνθρωποι που ασκούνται σε τακτική βάση προσβάλλονται από πολύ λιγότερες λοιμώξεις και έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό συβαίνει γιατί την στιγμή που κάποιος ξεκινά να γυμνάζεται και αρχίζει να ιδρώνει, η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται και ενεργοποιείται η αντίδραση μάχης ή φυγής, κατά την οποία παράγονται ορμόνες του στρες, επενεφρίνη και κορτιζόλη.

Και οι δύο αυτές ενέργειες ενεργοποιούν την ανοσοπαρακολούθηση, κινητοποιώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού στο αίμα, τη λέμφο και τους ιστούς για να αυξήσουν την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με παθογόνα. Η αποστολή τους είναι να αναζητήσουν και να καταστρέψουν τους επιζήμιους παράγοντες στον οργανισμό μας.

womangym

Ένα άλλο από τα επίπεδα του αμυντικού μας συστήματος είναι η προσαρμοστική ανοσία. Αυτό περιλαμβάνει εξειδικευμένα κύτταρα όπως τα Τ κύτταρα, τα οποία ανιχνεύουν τα κύτταρα του σώματος που έχουν μολυνθεί. Η δια βίου τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς αριθμού νεαρών Τ κυττάρων καθώς μεγαλώνουμε. Αλλά τα οφέλη της δεν σταματούν εκεί. Η μακροχρόνια άσκηση μπορεί να ενισχύσει και την έμφυτη ανοσία μας. Σε μια πρόσφατη μελέτη στην Οξειδωτική Ιατρική και την Κυτταρική Μακροζωία, η μετάβαση από τον καναπέ στις τακτικές προπονήσεις ποδηλασίας για 10 εβδομάδες αύξησε σημαντικά τον αριθμό δύο βασικών κυττάρων που καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Ύπάρχει όμως συγκεκριμένο είδος γυμναστικής που είναι περισσότερο αποτελεσματικό όταν μιλάμε για ανοσία; Η τελευταία έρευνα των Turner και Campbell διαπίστωσε ότι οι προπονήσεις cardio και υψηλής έντασης έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσον αφορά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, η αερόβια άσκηση δεν είναι η μόνη ευεργετική για τον οργανισμό. Η εκγύμναση των μυών δεν έχει να κάνει μόνο με την δύναμη. Καθώς οι μύες συστέλλονται αντλούν πολλές πρωτεΐνες στην κυκλοφορία του αίματος, μερικές από τις οποίες συμπεριφέρονται ως ορμόνες. Αυτό το έγχυμα μπορεί να έχει κατακόρυφη επίδραση στην ανοσία, με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες να το ανάγουν σε αρκετά ισχυρό φάρμακο. Να σημειωθεί επίσης, ότι εκτός από την αύξηση της παραγωγής ανοσοκυττάρων, πολλές από τις πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τους μυς βοηθούν και στην προστασία από τον καρκίνο.

gymexercises

Για να μπορέσουμε να αποκομίσουμε όλες αυτές τις θετικές ιδιότητες θα πρέπει να στοχεύσουμε στην τήρηση των βασικών κανόνων άσκησης: τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα. Ακόμη, για την διατήρηση των μυών σε κατάσταση καταπολέμησης των μικροβίων, προτείνονται από το American College of Sports Medicine, δύο ή τρεις προπονήσεις ενδυνάμωσης την εβδομάδα.

Πηγή: elle.gr