Ποια κουκλίστικη ελληνική πόλη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ελβετία;

426
Ποια κουκλίστικη ελληνική πόλη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Ελβετία;

Μπορεί οι Άλπεις να είναι όντως πιο εντυπωσιακές ως οροσειρές από την ορεινή Ελλάδα, αλλά ο συνδυασμός του ορεινού τοπίου με την βιοποικιλότητα και την εναλλαγή του τοπίου, καθώς και τους άψογους παραδοσιακούς οικισμούς, καθιστά αυτό το κομμάτι της χώρας μας μοναδικό.

Αλήθεια επίσης είναι, ότι κάποιοι από τους δημοφιλείς προορισμούς, είναι πιο προικισμένοι από άλλους.

Η Φλώρινα και η γύρω περιοχή, είναι αναμφισβήτητα μία από αυτές τις προικισμένες. Όμορφη πόλη, χιονοδρομικό 18 χιλιόμετρα πιο πάνω, το Νυμφαίο στα «ψηλά» του Νομού και το παγκόσμιο μνημείο της φύσης, οι Πρέσπες από την άλλη μεριά.

flo1

Ο Σακουλέβας, το ποτάμι που διασχίζει τον οικισμό της Φλώρινας, είναι το πεδίο αναφοράς της πόλης. Στις όχθες του, είναι χτισμένα τα ομορφότερα κτίρια, πολλά από τα μαγαζιά για διασκέδαση, ο «Αριστοτέλης» που ενσωματώνει σχεδόν όλη την πολιτιστική ζωή της πόλης, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Παντελεήμονα.

flo3

Στην κεντρική πλατεία, ξεκινάει ο πεζόδρομος της Παύλου Μελά με τα πολλά μπαράκια και τα café. Εδώ αρχίζει και η Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο δεύτερος «ισχυρότερος» οικιστικός πυρήνας, μετά το ποτάμι. Εδώ είναι το Δημαρχείο, η Νομαρχία, τα δικαστήρια και το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, φτιαγμένο το 1930 σε νεοβυζαντινό στυλ. Εδώ οι περισσότεροι κάνουν το σταυρό τους μιας και το κτίριο της Εθνικής μοιάζει όντως με εκκλησία.

flo4

Στην πλατεία Ηρώων είναι που μπαίνει και η μεγαλύτερη φωτιά τα Χριστούγεννα. Γιατί αυτή η πόλη έχει ένα έθιμο αιώνων για τα Χριστούγεννα: σε κάθε γειτονιά της, οι κάτοικοι ανάβουν και μία φωτιά! Έχουν δε και έναν άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους, ποιος θα φτιάξει τη μεγαλύτερη.

Αν λοιπόν τα Χριστούγεννα βρεθείτε κάπου εκεί κοντά μην χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε αυτό το ξεχωριστό έθιμο των κατοίκων της Φλώρινας.

 

Διαβάστε επίσης:Η ομορφότερη κρυμμένη πόλη του κόσμου είναι Ελληνική – Βρίσκεται στην Πελοπόννησο

 

Πηγή