Ποια εποχή αγαπάς περισσότερο και τι δείχνει αυτό για την προσωπικότητά σου;

257

Μήπως μια συγκεκριμένη σεζόν του έτους σε”τραβάει” περισσότερο από τις υπόλοιπες; Μερικοί άνθρωποι αγαπούν τις μεγάλες, ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ενώ άλλοι απολαμβάνουν τις πιο κρύες μέρες του φθινοπώρου. Γιατί μερικές εποχές μας αρέσουν περισσότερο από άλλες; Θα μπορούσε η ψυχολογία να δώσει κάποια εξήγηση για τις εποχιακές μας προτιμήσεις;

Γιατί προτιμούμε ορισμένες εποχές:

Ενώ υπάρχει λίγη έρευνα που να εξετάζει συγκεκριμένα την ψυχολογία των εποχιακών προτιμήσεων, πολλοί ερευνητές κατά καιρούς έχουν διαπιστώσει ότι οι εποχιακές αλλαγές στη θερμοκρασία και το φως μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας.

Όσοι γεννήθηκαν τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να έχουν υπερβολικά θετικές ιδιοσυγκρασίες και είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν γρήγορες αλλαγές στη διάθεση. Εκείνοι που γεννιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες, από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να είναι να έχουν ιγότερο ευερέθιστη ιδιοσυγκρασία.

Αν και φαίνεται περίεργο, οι ψυχολόγοι έχουν αναγνωρίσει από καιρό την ισχυρή επιρροή που εποχές και μπορούν να έχουν στη διάθεσή μας. Οι συντομότεροι μήνες του χειμώνα είναι γνωστό πως μερικές φορές προκαλούν στους ανθρώπους να βιώσουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία ορίζεται και ως ένα απο τα είδη κατάθλιψης. Απο την άλλη πλευρά, έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η έναρξη της άνοιξης μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε μια προσωρινή αύξηση της θετικότητας ανάλογα με τον χρόνο που αφιερώνει ένα άτομο σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, κάθε είδους επιστημονική εξήγηση για την προσωπική μας αγάπη για οποιαδήποτε συγκεκριμένη εποχή πρέπει επίσης να λαμβάνιει υπόψιν τις γεωγραφικές διαφορές. Το που ζούμε και ο καιρός της περιοχής μας μπορεί πράγματι να παίξει σημαντικό ρόλο.

Πώς συνδέονται οι καιρικές συνθήκες και η διάθεση

Ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η μείωση των θερμοκρασιών μπορεί να επηρεάσει και τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, όσο περίεργο κι αν φαίνεται οι θερμοκρασίες δωματίου μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κρίνουν ύποπτους εγκληματίες.

Σε μια μελέτη του 2014, οι άνθρωποι σε ζεστά δωμάτια ήταν πιο πιθανό να αντιληφθούν τους κατηγορούμενους εγκληματίες ως παρορμητικούς και απερίσκεπτους, ενώ όσοι βρίσκονταν σε ψυχρούς χώρους ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τους υπόπτους σαν ψυχρούς εγκληματίες που εκτέλεσαν προμελετημένα εγκλήματα. Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι οι θερμοκρασίες μπορούν να έχουν μια λεπτή αλλά βαθιά επίδραση στον τρόπο που κρίνουμε τους άλλους ανθρώπους.

Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι κρατούν ένα ζεστό ρόφημα, είναι πιο πιθανό να δουν τους άλλους ως πιο ζεστούς και ευπαρουσίαστους. Κρατώντας ένα κρύο ποτό, από την άλλη πλευρά, οδήγησε τους συμμετέχοντες να αντιληφθούν τους άλλους ως λίγο πιο απόμακρους απο κοντά.

Τι αποκαλύπτει για σένα η αγαπημένη σου εποχή:

Η θερμοκρασία και τα επίπεδα φωτός μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στον καθορισμό της εποχής που αγαπάμε περισσότερο, αλλά θα μπορούσαν οι προσωπικές μας προτιμήσεις να αποκαλύψουν κάτι για την υποκείμενη προσωπικότητά μας;

Άνοιξη

Για ορισμένα μέρη του κόσμου, η άνοιξη σημαίνει πως οι μικρές, σκοτεινές μέρες του χειμώνα υποχωρούν και δίνουν τη θέση τους σε θερμότερες μέρες και πιο πράσινους εξωτερικούς χώρους. Εάν η άνοιξη είναι η αγαπημένη σου εποχή, τότε πιθανότατα λαχαταράς νέες εμπειρίες και ο ερχομός της άνοιξης προσφέρει την ευκαιρία ανανέωσης που χρειάζεσαι μετά από έναν μακρύ, κρύο χειμώνα.

Καλοκαίρι

Σε πολλές περιοχές του κόσμου, το καλοκαίρι διακρύνεται για τις ζεστότερες, φωτεινότερες και μεγαλύτερες ημέρες του. Εάν το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη σου εποχή του χρόνου, μπορεί να σημαίνει ότι απολαμβάνεις τις εξόδους και τον ενεργητικό τροπο χωής εν γένει. Οι ζεστοί μήνες του καλοκαιριού σηματοδοτούν και την ώρα να ταξιδέψεις και να απολαύσεις τις διακοπές σου. Πιθανότατα τείνεις να είσαι στην πιο εξωστρεφή μεριά σαν προσωπικότητα και οι δικοί σου άνθρωποι σε περιγράφουν πιθανώς ως αισιόδοξη, ευπαρουσίαστη και δυναμική.

Φθινόπωρο 

Ενώ τμήματα του κόσμου τείνουν να θεωρούν την άνοιξη ως εποχή ανανέωσης, το φθινόπωρο είναι επίσης μια πολύ καλή στιγμή για μια νέα αρχή. Τα έντονα πορτοκαλί χρώματα και ο δροσερός καιρός του φθινοπώρου προσελκύουν τη διαρκή επιθυμία μας για αλλαγή. Οι επερχόμενες χειμερινές διακοπές που σκεφτόμαστε αυτή την εποχή εμπνέουν πολλούς να αναλογιστούν το έτος που πέρασε και να κάνουν τα σχέδιά τους για το επόμενο.

Χειμώνας

Πηγή