Όταν ξαφνικά σου λέει ότι “πνίγεται”, ότι θέλει το “χρόνο” του. Τι κάνεις;

436
Όταν ξαφνικά σου λέει ότι

Κι εκεί που η σχέση σας κυλάει, νιώθεις ένα μούδιασμα, μια δυσκολία στις κινήσεις του και ξαφνικά σου σκάει την επική ατάκα: “Θέλω λίγο χρόνο!”

Όχι, δεν θέλει να χωρίσετε, αλλά νιώθει πιεσμένος και θέλει λίγο χώρο. What? Για ποιο πράγμα ακριβώς δεν διευκρινίζει. Ασάφειες. Τι συμβαίνει όταν ένας άντρας ζητάει το χωροχρόνο του; Τι να σου πω… Καλύτερα να μας τα εξηγήσει η ειδικός που τόσα ακούει και βλέπει καθημερινά. Η Ελπίδα Μ. Παναγιωτουνάκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Msc, γράφει για τους άντρες που “πνίγονται”, αλλά και για το πώς μπορούμε να χειριστούμε μια τέτοια κατάσταση αν μας συμβεί. Ο -γραπτός- λόγος σε εκείνη…

Άντρες που εκεί που είσαι μαζί τους ξαφνικά αρχίζουν να “πνίγονται” και να δηλώνουν ότι θέλουν λίγο χρόνο; Τι σημαίνει αυτό; Γιατί το κάνει; Εμείς τί πρέπει να κάνουμε; Πώς το χειριζόμαστε;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από τη βίωση ενός μεγάλου έρωτα που σταδιακά θα οδηγήσει σε μια βαθιά και ώριμη αγάπη. Συχνά αναρωτιέμαι πόσο ουτοπική ή ρεαλιστική μπορεί να είναι η προσδοκία αυτή…
«Μα δεν μπορεί. Κάτι τέτοιο είναι δυνατό να συμβεί. Το νιώθω τώρα μαζί του, καθώς βυθίζομαι στην αγκαλιά του, τη στιγμή που τα βλέμματά μας συναντιούνται αβίαστα, την ώρα που με ακούει να γκρινιάζω και το βρίσκει χαριτωμένο! Μα πόσες στιγμές πέρασαν από τότε; Πού βρισκόμουν και έχασα αυτό που μεσολάβησε; Πού το χάσαμε;»
Με πιάνω να αρθρώνω φωναχτά τις σκέψεις μου μερικά δευτερόλεπτα αφότου τα δικά του χείλη κινήθηκαν, λέγοντάς μου σοβαρά: «Χρειάζομαι λίγο χώρο και χρόνο για μένα. Νομίζω πως είναι σαν να σε κουβαλάω διαρκώς πάνω μου και πως έχουμε καταλήξει να τα κάνουμε όλα μαζί».

Όταν, λοιπόν, ο σύντροφός σου λέει ότι χρειάζεται παραπάνω χρόνο για τον εαυτό του, χωρίς να θέλει να χωρίσετε, τι μπορεί να εννοεί;
Το πιο πιθανό είναι να βιώνει κάποια προσωπική σύγκρουση μέσα στη σχέση. Μπορεί, δηλαδή, να νιώθει πίεση λόγω των απαιτήσεων και των προσδοκιών οι οποίες προκύπτουν μέσα από τη δέσμευση. Όσο πιο εγκλωβισμένος θεωρεί πως είναι, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να επιθυμεί να απομακρυνθεί από σένα.

Τις περισσότερες φορές, φαίνεται να ισχύει κάτι από τα παρακάτω:
1. Υπάρχει τρίτο πρόσωπο: Κάποια άλλη γυναίκα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του, με αποτέλεσμα να επιθυμεί να βγει μαζί της, αμφισβητώντας τα συναισθήματά του για σένα.

2. Έχει να κάνει με σένα: Έχει αρχίσει να αισθάνεται πως είσαι συναισθηματικά εξαρτημένη από εκείνον, μπαίνοντας στη διαδικασία του να πρέπει να σου παρέχει διαρκώς επιβεβαίωση για τις ανασφάλειες σου. Ίσως, πάλι, να “πνίγεται” από την κυριαρχική ή ελεγκτική συμπεριφορά σου. Είναι, επίσης, πιθανό να σε νιώθει αρκετά εγωκεντρική και απρόσιτη.

3. Έχει να κάνει με εκείνον: Κάτι μέσα στη σχέση, του δημιουργεί ανασφάλεια. Μπορεί να έχει να κάνει με το ότι θεωρεί πως υστερεί σε κάτι σε σχέση με σένα (π.χ. οικονομική άνεση, μόρφωση, εργασία) ή με το ότι αντιλαμβάνεται πως πολλοί άνδρες θα ήθελαν να είναι μαζί σου. Ίσως, βέβαια, να μην αντέχει τις εντάσεις που δημιουργούνται μεταξύ σας, μπαίνοντας διαρκώς στη διαδικασία να πρέπει να απολογείται ή να δίνει εξηγήσεις για τη συμπεριφορά του. Πολλές φορές το: “χρειάζομαι χρόνο για τον εαυτό μου” μπορεί να αποτελεί έναν πιο ευγενικό και ανώδυνο τρόπο για να σου πει: “χωρίζουμε”.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Εάν νιώθεις πως μπορείς να δεχτείς την απόσταση που σου ζητάει, να τι μπορείς να κάνεις:
-Ζήτησέ του να σου ορίσει πόσο χρόνο περίπου υπολογίζει πως χρειάζεται μακριά σου. Είναι δικαίωμά σου να ξέρεις. Άλλωστε, δεν μπορείς να είσαι γενικά διαθέσιμη για κείνον.

-Άφησέ τον να φύγει και να συνειδητοποιήσει πως πραγματικά θα είναι η ζωή του μακριά σου. Λειτούργησε με αυτοπεποίθηση και προσπάθησε να μην πέσεις στην παγίδα του να προσπαθείς με διάφορους τρόπους να είσαι παρούσα στη ζωή του κατά τη δεδομένη περίοδο.

-Όσο είστε χωριστά, απόφυγε να του στέλνεις μηνύματα ή να τον παίρνεις τηλέφωνο. Σίγουρα δεν είναι βοηθητικό το να τον κατασκοπεύεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή να προσπαθείς να εκμαιεύσεις πληροφορίες για εκείνον από τους κοινούς σας φίλους και γνωστούς.

-Έλα σε επαφή με το συναίσθημά σου. Κλάψε, φώναξε, εξωτερίκευσε όλα όσα νιώθεις προκειμένου να αποφορτιστείς. Στη συνέχεια, στρέψε την προσοχή σου στον εαυτό σου. Μάθε όχι μόνο να ζεις χωρίς εκείνον, αλλά αγαπώντας τον εαυτό σου.

Η φράση: “Χρειάζομαι το χρόνο και χώρο μου” μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, πανικό και αίσθημα απόρριψης. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα πάντα κάτι κακό. Συχνά, βοηθά το ζευγάρι να έρθει πιο κοντά και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του. Το θέμα είναι να καθορίσετε ως σύντροφοι τι είναι αυτό που πραγματικά ΕΣΕΙΣ θέλετε! Ο ειλικρινής διάλογος και τα σαφή όρια μέσα στη σχέση, λειτουργούν προστατευτικά και μειώνουν τον φόβο πως ο/η σύντροφός σου προσπαθεί να σε ελέγξει ή να σε “πνίξει”, κάνοντάς σε έτσι να χάσεις τον εαυτό σου.
Έρχεται, όμως, και κάποια στιγμή που δεν έχει νόημα να προσπαθείς με νύχια και με δόντια να διατηρήσεις τη σχέση σου. Άσε τον να φύγει…Άλλωστε, το να προσπαθείς να κρατήσεις έναν άντρα ο οποίος έχει ήδη αποφασίσει πως δεν επιθυμεί να μείνει άλλο στη σχέση, είναι σαν να προσπαθείς να κρατήσεις το νερό μέσα στη χούφτα σου.

 

Πηγή