Οι τροφές που χρειάζεσαι για γερό ανοσοποιητικό

87

Τι να βάλεις στο πιάτο σου για λιγότερες ιώσεις

Θέλεις να περάσεις το χειμώνα με λιγότερα κρυολογήματα; Τότε θα πρέπει να προσέξεις λίγο περισσότερο τη διατροφή σου αυτή την εποχή. Συγκεκριμένα, πρέπει να την εμπλουτίσεις με μερικά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου και θα σε βοηθήσουν τόσο να μην κολλάς εύκολα ιώσεις όσο και να αναρρώνεις πιο γρήγορα. Να ακριβώς τι χρειάζεσαι:

Πρωτεΐνη

Η έλλειψή της προκαλεί δυσλειτουργία στα Τ-κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό και την καταστροφή των μικροοργανισμών που προσπαθούν να “εισβάλουν” στον οργανισμό.

Βιταμίνη Ε

Προστατεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος από την οξείδωση στην οποία είναι πολύ πιο ευάλωτα, σε σχέση με τα υπόλοιπα κύτταρά μας.

Ψευδάργυρος και σελήνιο

Αυτά τα μεταλλικά στοιχεία είναι απαραίτητα προκειμένου τα Τ-κύτταρα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Βιταμίνη Α

Συμβάλλουν στο σχηματισμό του στρώματος βλέννας που λειτουργεί σαν άμυνα ανάμεσα στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα και τους ιούς.

Λιπαρά οξέα

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά έναν ιό ή μικρόβιο, το σώμα παράλληλα δημιουργεί φλεγμονή στην επιτιθέμενη περιοχή προκειμένου να βοηθήσει στην άμυνα. Τα λιπαρά οξέα που καταπολεμούν τις φλεγμονές είναι απαραίτητα προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση και αρχίσει ο οργανισμός να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα.

Βιταμίνη C

Βοηθάει το σώμα να χτίσει αντισώματα και ουδετερόφιλα λεμφοκύτταρα, τα οποία καταπολεμούν ιούς και βακτήρια.

Βιταμίνη D

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να διαπιστώσουν ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος της στην άμυνα του οργανισμού, έχει παρατηρηθεί ότι η έλλειψή της αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσουμε κάποια ίωση.

Προβιοτικά

Διασφαλίζουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος που παρέχει μια ισχυρή γραμμή άμυνας ενάντια στα μικρόβια.

Σε ποιες τροφές θα βρεις αυτά τα θρεπτικά συστατικά:

Γλυκοπατάτες, λαχανίδα, κολοκύθα, παντζάρια, πράσα. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C.

Tόνος, σολομός. Περιέχουν λιπαρά οξέα ωμέγα 3 και 6, βιταμίνη D, πρωτεΐνη.

Αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορο. Πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Ε, λιπαρά οξέα.

Οστρακοειδή. Έχουν πρωτεΐνη, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Γιαούρτι. Πλούσιο σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Α και προβιοτικά.

Μανιτάρια. Περιέχουν ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη D.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here