Οι τροφές για να ζούμε περισσότερο

458
Οι τροφές για να ζούμε περισσότερο

Τα ταπεινά προϊόντα ολικής άλεσης μας χαρίζουν μακροζωία. Μάθετε πώς και γιατί αξίζει να τα καταναλώνουμε.Ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας, κάτι στο οποίο συμφωνούν οι διατροφολόγοι. Μας χαρίζει ενέργεια και μειώνει την ανάγκη για τσιμπολόγημα, καθώς με τις σωστές επιλογές δεν έχουμε λιγούρες. Από μια καινούρια έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες μαθαίνουμε και μια ακόμα ευχάριστη είδηση: το πρωινό που είναι εμπλουτισμένο με ολικής άλεσης προϊόντα μάς χαρίζει χρόνια ζωής. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να αντικαταστήσουμε το λευκό ψωμί με μέλι ή το κοινό ψωμί του τοστ με μαύρο, δηλαδή από αλεύρι ολικής άλεσης. Κι αυτό γιατί στα επεξεργασμένα τρόφιμα αφαιρείται μεγάλο μέρος των σπόρων, των φυτικών ινών και πολύτιμων στοιχείων, όπως σίδηρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β κ.ά.

Ειδικότερα, η πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει τα παραπάνω δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal και αποκάλυψε ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας από καρκίνο, καρδιοπάθεια, αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. Το συμπέρασμα προκύπτει από την ανάλυση στοιχείων 45 μελετών που εξέτασαν οι ερευνητές. Όπως διαπίστωσαν, σε σχέση με εκείνους που δεν τις καταναλώνουν καθόλου, εκείνοι που λαμβάνουν μέσα στη μέρα 90 γραμμ. τροφών ολικής άλεσης διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο κατά 17% να φύγουν πρόωρα από τη ζωή.

Η δεύτερη έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση Circulation. Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από 14 δημοσιεύσεις που αφορούσαν δείγμα 786.076 ανθρώπων. Όσοι κατανάλωναν περισσότερο τη συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας, που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Και όχι μόνο αυτό. Φάνηκε πως με την προσθήκη 16 γραμμ. στη διατροφή τους -ποσότητα που αντιστοιχεί σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης-, ο κίνδυνος  μειωνόταν κατά 7%.

Τι επιλογές μπορούμε να κάνουμε μέσα στη μέρα; Να ποντάρουμε σε έξυπνα και θρεπτικά σνακ, όπως:
1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών και 1 γαλοπούλα
1 σάντουις/τοστ ολικής άλεσης με μαρούλι, γαλοπούλα, ντοματίνια και τυρί χαμηλών λιπαρών
1 σαλάτα με κινόα
1 φλιτζάνι με δημητριακά πρωινού (π.χ. βρόμη)
Μεσημεριανό με άγριο ή μαύρο ρύζι και σαρδέλες.

 

Πηγή: elle