Οι επιστημονικοί τρόποι να κάνεις έναν γάμο να αντέξει στο χρόνο

545
Οι επιστημονικοί τρόποι να κάνεις έναν γάμο να αντέξει στο χρόνο

Μια σχέση που θα αντέξει στο χρόνο παρά τις εξωτερικές δυσκολίες ή τις εσωτερικές διαφωνίες που προκύπτουν;

Ακούγεται σαν ιστορία από παραμύθι, αλλά με λίγη θέληση και προσπάθεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Πόσοι από εσάς έχετε συγκινηθεί στη θέα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που κάνει βόλτα χεράκι-χεράκι; Είναι λογικό να μας εγείρει γλυκά συναισθήματα αυτή η εικόνα. Όλοι προβάλλοντας τον εαυτό μας στο μέλλον μας φανταζόμαστε με μια συντροφιά, όχι ηλικιωμένους και μόνους. Παρόλα αυτά δε φαίνεται να κάνουμε πολλά γι’ αυτό.

Οι περισσότεροι πασχίζουμε να αποκτήσουμε μια σχέση και, αφού γίνει αυτό, κάνουμε τόσα λίγα για να τη διατηρήσουμε σε υγιή επίπεδα. Και ύστερα παραπονιόμαστε οτι έχει βαλτώσει, ότι τα πράγματα είναι στάσιμα, ότι έχουμε βαρεθεί χωρίς όμως να κάνουμε και κάτι για να διαφοροποιήσουμε την κατάσταση. Αποτέλεσμα; Είτε ένα ξεγυρισμένο «Τέλος, χωρίζουμε», είτε μια σχέση που συνεχίζει να υπάρχει αλλά με την ίδια ζωντάνια που έχει ένα μπουκέτο λουλούδια όταν έχουμε ξεχάσει να αλλάξουμε το νερό στο βάζο. Δηλαδή σε ημιθανή κατάσταση.

Μια σχέση είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός ο οποίος για να διατηρηθεί ενεργός και να συνεχίσει να αποδίδει σε βάθος χρόνου χρειάζεται φροντίδα από τα δύο μέλη της σχέσης. Θέλει συνεχή προσπάθεια (δε λέμε να ιδρώνετε καθημερινά γιατί έτσι πάμε στο άλλο άκρο), αλλά να προσπαθείτε αυτό που έχετε να χτίζετε προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Δε λέμε ότι αυτό γίνεται, πάντα, εύκολα και αβίαστα. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές από ψυχολόγους, ειδικούς σχέσεων και ερευνητές οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα σας φανούν πολύ χρήσιμες αν θέλετε να κάνετε τη σχέση σας να αντέξει στο χρόνο.

Να μοιράζεστε τις δουλειές του σπιτιού
Μια κουβέντα είναι αυτό θα σκεφτείτε, αλλά είναι πολύ σημαντικό να βρείτε με το σύντροφο σας μια ισορροπία στη φροντίδα του σπιτιού προκειμένου να μη γίνεται αιτία για τσακωμούς. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών Pew Research, το να μοιράζεστε τις δουλειές είναι τρίτο στη λίστα με τα 9 χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα πετυχημένος γάμος (το πρώτο είναι η απιστία και το δεύτερο το καλό σεξ). Και αυτό ακριβώς μπορείτε να πείτε την επόμενη φορά που ο σύντροφός σας θα γκρινιάξει που πρέπει να απλώσει τα ρούχα.

Ποστάρετε λιγότερες στιγμές από την κοινή σας καθημερινότητα στα social media 
Ναι προφανώς θέλετε να μοιραστείτε με όλο τον κόσμο (ή τουλάχιστον με τους 752 φίλους σας) την αγάπη που τρέφετε στο σύντροφό σας, αλλά σύμφωνα με έρευνα του Haverford, οι πολλές φωτογραφίες και εκδηλώσεις αγάπης σε Facebook και Instagram είναι είναι ένδειξη ανασφάλειας και ανάγκης για επιβεβαίωση της σχέσης. Αν έχετε παρατηρήσει ότι τελευταία είτε εσείς, είτε ο σύντροφός σας κάνετε oversharing της ζωής σας, μάλλον πρέπει να αναζητήσετε και να συζητήσετε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος.

Shutterstock
Shutterstock

Αφήστε κάτω το κινητό 
Έχουμε ξαναμιλήσει για το φαινόμενο του phubbing και πόσο καταστροφικό είναι για μια σχέση. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Brigham διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που έχουν την τάση να λύνουν τις διαφορές τους μέσω μηνυμάτων ήταν πιο δυστυχισμένα. Η λύση; Επιστρέψτε στην παραδοσιακή face to face  κουβέντα και αφήστε τα «συγγνώμη» μέσω μηνυμάτων για τα μικρά, όπως όταν τρώτε το τελευταίο αγαπημένο του μπισκότο.
Να δοκιμάζετε καινούρια πράγματα 
Επειδή, απλά και όμορφα, το να βιώνετε νέες εμπειρίες με το σύντροφό σας είναι πηγή ευτυχίας. Οι νέες εμπειρίες ενεργοποιούν το σύστημα ανταπόδοσης του εγκεφάλου, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που λειτουργούν σαν νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη. Να γιατί τα βράδια στον καναπέ, όσο χαλαρωτικά κι αν είναι, πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας!

Να είστε καλοί ο ένας με τον άλλον 
Στη δεκαετία του 70′, ο  ψυχολόγος Dr. John Gottman και οι συνεργάτες του ζήτησαν από ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα τους να λύσουν μια διαφωνία που μπορεί να είχαν σε 15 λεπτά ενώ εκείνοι θα τους παρακολουθούσαν. Αφού μελέτησαν τις κασσέτες και κρατώντας επαφή με τα ζευγάρια για 9 χρόνια, ήταν σε θέση να προβλέψουν με 90% ακρίβεια ποια θα εξακολουθούσαν να είναι μαζί και ποια θα χώριζαν. Που στήριζαν τις προβλέψεις τους; Όπως δήλωναν, η διαφορά μεταξύ των ευτυχισμένων και των δυστυχισμένων σχέσεων εξαρτάται από την αναλογία θετικών και αρνητικών αλληλεπιδράσεων, οι οποίες πρέπει να είναι πέντε προς μία. Έτσι, για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ένας ευτυχισμένος γάμος έχει πέντε (ή περισσότερες) θετικές αλληλεπιδράσεις. «Όταν τα ζευγάρια σε ευτυχισμένους γάμους μιλάνε για κάτι σημαντικό», λέει ο Δρ. Gottman, «μπορεί να διαφωνούν, αλλά ταυτόχρονα γελούν και πειράζουν ο ένας τον άλλον. Αυτά είναι σημάδια αγάπης και ισχυρής συναισθηματικής σύνδεσης».

Να λέτε «ευχαριστώ»
Μια λέξη που μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά την οποία όσο περνάει ο καιρός και γνωρίζουμε καλύτερα τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, τόσο μειώνεται η συχνότητα που τη  χρησιμοποιούμε. Παρόλα αυτά είναι καταλύτης ο ακρογωνιαίος λίθος αν θέλουμε να δείξουμε στο σύντροφό μας την εκτίμηση μας (σε κανένα δεν αρέσει να τον θεωρούν δεδομένο). Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personal Relationships διαπίστωσε ότι η ευγνωμοσύνη και η εκτίμηση είναι το κλειδί για έναν ευτυχισμένο και πετυχημένο γάμο και ένα «ευχαριστώ» είναι αρκετό για να την εκφράσετε.

 

 

Πηγή: bovary.gr