Οι 4 κακές συνήθειες του Σαββατοκύριακου

351
κακές συνήθειες

Κοστίζουν στην ευεξία σου και δεν θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις σωστά την καινούρια εβδομάδα

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάθε Δευτέρα πρωί νιώθεις τόσο εξαντλημένη και χωρίς καθόλου ενέργεια, παρόλο που έχει μόλις περάσει εάν Σαββατοκύριακο στο οποίο -υποτίθεται- ότι ξεκουράστηκες; Ίσως φταίνε κάποιες από τις συνήθειές σου:

Βράδυ Παρασκευής

Τι κάνεις λάθος: Μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα γεμάτη υποχρεώσεις και κούραση, αποφασίζεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μαγειρέψεις για το βράδυ και προτιμάς να παραγγείλεις κάτι ή να βγεις έξω για φαγητό.

Πώς σε επηρεάζει: Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση εάν μπορούσες να φας λιτά και υγιεινά εκτός σπιτιού, όμως αν λάβουμε υπόψη τις στατιστικές, το 92% των γευμάτων που σερβίρονται στα εστιατόρια περιέχουν πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες θα έπρεπε να φας για βραδινό. Και το πρόβλημα είναι πως για τους περισσότερους από εμάς, το βράδυ της Παρασκευής σηματοδοτεί μόνο την αρχή ενός ολόκληρου διήμερου καταχρήσεων. Και, δυστυχώς, να είσαι σίγουρη ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο μπορείς να φας τόσο ώστε να πάνε στράφι οι προσπάθειες που έκανες όλη την εργάσιμη εβδομάδα να προσέξεις τη διατροφή σου.

Σάββατο πρωί

Τι κάνεις λάθος: Παρόλο που το ξυπνητήρι χτυπάει την ώρα που πρέπει να σηκωθείς τις καθημερινές (πάλι ξέχασες να το κλείσεις), το κλείνεις και κοιμάσαι μέχρι τις 10 και μισή.

Πώς σε επηρεάζει: Όλοι οι ειδικοί ύπνου συμφωνούν ότι το να κρατάμε μια σταθερή ρουτίνα -δηλαδή να ξυπνάμε και να κοιμόμαστε σε σταθερή ώρα κάθε μέρα- είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό. Εντάξει, δεν είπε κανείς να σηκωθείς από τις 7 το Σαββατοκύριακο που έχεις το ελεύθερο να κοιμηθείς μισή ωρίτσα παραπάνω, αλλά το να ξεπεράσεις την συνηθισμένη ώρα που ξυπνάς κατά δύο ή τρεις ώρες είναι υπερβολή! Είναι προτιμότερο να σηκωθείς νωρίς και να κοιμηθείς λίγο το μεσημέρι για να συμπληρώσεις ύπνο, εάν νιώθεις κουρασμένη. Διαφορετικά, μην παραπονιέσαι που δεν θα σε πιάνει ο καφές τη Δευτέρα το πρωί.

Τι λάθος κάνεις: Πήγες στο γυμναστήριο το απόγευμα της Πέμπτης και ορκίζεσαι ότι θα πας για τρέξιμο το πρωί της Δευτέρας, όμως δεν έχεις σκοπό να κάνεις γυμναστική το Σαββατοκύριακο.

Πώς σε επηρεάζει: Εάν αφήσεις να περάσουν πολλές μέρες από την τελευταία προπόνηση, θα σου είναι ακόμα πιο δύσκολο να γυμναστείς τη Δευτέρα. Μην ξεχνάς ότι 72 ώρες μετά τη γυμναστική, ο οργανισμός αρχίζει ξανά να χάνει τη φόρμα του, οπότε εάν κάνεις διάλειμμα για τρεις μέρες θα νιώσεις σαν να ξεκινάς, ως ένα βαθμό, από την αρχή. Εάν πάλι ανήκεις στην ακριβώς αντίθετη κατηγορία -αυτή των ανθρώπων που προτιμούν να γυμνάζονται σκληρά το Σαββατοκύριακο, αλλά να μην κάνουν τίποτα τις καθημερινές- το μόνο που θα κερδίσεις είναι πιασμένοι μύες και πόνοι σε όλο το σώμα.

Κυριακή

Τι λάθος κάνεις: Μιας και δεν έχεις συνεχώς μπροστά σου ένα μπουκάλι νερό -όπως όταν είσαι στο γραφείο- μπορεί να περάσει ολόκληρη η μέρα χωρίς να πιεις καθόλου!

Πώς σε επηρεάζει: Ακόμα και η μικρής κλίμακας αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σου, με αποτέλεσμα να νιώθεις δυσθυμία, υπνηλία και έλλειψη συγκέντρωσης το πρωί της Δευτέρας.

 

Πηγή