Ρωσική αναχαίτιση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους. Σχεδόν το ακούμπησε διαμαρτύρονται οι ΗΠΑ

367
rwssia-ameikh-aeroplano
Su-27 jet of the aerobatics team Russkiye Vityasy (Russian Knights) perform at an air show at the International Maritime Defence show in St.Petersburg, Russia, Thursday, July 4, 2013. (AP Photo/Dmitry Lovetsky)

Ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου SU-27 πραγματοποίησε μια «επικίνδυνη και αντιεπαγγελματική» αναχαίτιση ενός αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους, που εκτελούσε περιπολία πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, φτάνοντας σε απόσταση εντός 10ποδών (3 μέτρα) του αμερικανικού αεροσκάφους, ανέφερε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως το αμερικανικό αεροσκάφος προσέγγιζε τη ρωσική επικράτεια και δεν τηρούσε όσα ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου δήλωσε πως ο πιλότος του αεροσκάφους του αμερικανικού ναυτικού P-8A Poseidon πραγματοποιούσε πτήση ρουτίνας στο διεθνή εναέριο χώρο ότι το ρωσικό μαχητικό έκανε την επικίνδυνη μανούβρα.

«Αυτές οι ενέργειες μπορούν να προκαλέσουν ανώφελη κλιμάκωση των εντάσεων και να οδηγήσουν σε λάθος εκτιμήσεις ή σε ατύχημα» δήλωσε ο Jeff Davis, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ τόνισε πως η Ρωσία χρειάστηκε να δώσει εντολή για άμεση απογείωση ρωσικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi Su-27 από την βάση της Κριμαίας για να αναχαιτίσει τα αμερικανικά κατασκοπευτικά που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τον ρωσικό εναέριο χώρο πάνω από την Μαύρη Θάλασσα, ενώ πετούσαν με κλειστούς τους αναμεταδότες τους.

«Οι Ρώσοι πιλότοι ενήργησαν με αυστηρή προσήλωση στους διεθνείς κανόνες πτήσεων», επισήμανε ο Κονασένκοφ.

 

 

Πηγή: huffingtonpost