Η Κίνα επικύρωσε τη συμφωνία του Παρισιού COP21 για την κλιματική αλλαγή

384
China Climate Change Challenges

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη, επικύρωσε την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που συνήφθη στις 12 Δεκεμβρίου στο Παρίσι στο τέλος της 21ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP21), μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να ακολουθήσουν εντός της ημέρας.

Το ανώτερο νομοθετικό όργανο του κομμουνιστικού καθεστώτος ψήφισε «την πρόταση για να επικυρωθεί» αυτή η ιστορική συνθήκη, η οποία έχει στόχο να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από το κρίσιμο όριο των 2, ακόμη και του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τη βιομηχανική εποχή, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Η συμφωνία του Παρισιού, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο, υπογράφηκε επισήμως από 175 χώρες τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, όμως κάθε χώρα οφείλει στη συνέχεια να επικυρώσει το κείμενο σύμφωνα με τις δικές της διαδικασίες (ψήφος του κοινοβουλίου, διάταγμα κλπ.).

Τουλάχιστον 55 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπεύθυνο για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ όπως προβλέπεται από το 2020. Στο στάδιο αυτό, μόνο 23 χώρες έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία: κυρίως μικρά νησιωτικά κράτη, τα οποία είναι τα πιο εκτεθειμένα στις επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν παρά ένα απειροελάχιστο τμήμα των εκπομπών.

Η Ουάσινγκτον πρόκειται να ακολουθήσει το Πεκίνο: ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να μεταβεί σήμερα στην Χανγκτσού (ανατολική Κίνα) για μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20), στο περιθώριο της οποίας ενδέχεται να ανακοινώσει, μαζί με τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, την επικύρωση της συμφωνίας του Παρισιού, της οποίας υπήρξε ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες.

Με την επικύρωση από την Κίνα και τις ΗΠΑ, θα έχει διανυθεί ένα τεράστιο μέρος του δρόμου που απομένει: οι δύο κύριες οικονομίες του πλανήτη είναι μαζί υπεύθυνες για περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να παράγει το 70% του ηλεκτρικού της από άνθρακα, παράγει περίπου το 24% των παγκόσμιων εκπόμπών διοξειδίου του άνθρακα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

 

Πηγή: huffingtonpost