Μήπως καταπιέζεσαι από την τελειομανία σου; Τσέκαρε τα σημάδια και δες τι μπορείς να κάνεις…

529
Μήπως καταπιέζεσαι από την τελειομανία σου; Τσέκαρε τα σημάδια και δες τι μπορείς να κάνεις...

Ναι, είσαι τελειομανής, που είναι το κακό! Θέλεις η γωνία του coffee table book να εφάπτεται στην νοητή γραμμή που δημιουργεί το τασάκι με το τηλεκοντρόλ πάνω στο τραπέζι του σαλονιού.

Θέλεις στο sms που γράφεις να μην υπάρχουν ορθογραφικά λάθη. Θέλεις να μην αργείς στα ραντεβού σου και στη δουλειά σου να μην κάνεις κανένα λάθος ποτέ. Που είναι το κακό; Που σου αρέσει η τάξη, που θέλεις να είσαι σωστή στη δουλειά σου, που θέλεις να είσαι συνεπής;

Όχι. Το κακό είναι που όταν το τασάκι μετακινηθεί εκνευρίζεσαι, που αν την ώρα που κατευθύνεσαι προς το ραντεβού σου βλέπεις ότι θα φτάσεις με καθυστέρηση σε πιάνει κόμπος στο στομάχι, δύσπνοια και αρχίζεις να χάνεις την ψυχραιμία σου. Το κακό είναι που σε περίπτωση ενός μικρού λάθους στη δουλειά παθαίνεις πανικούς και αρχίζεις να φοβάσαι ότι θα απολυθείς, ότι θα διαγραφούν όλες οι υπόλοιπες προσπάθειές σου. Το κακό είναι που έχεις τον εαυτό σου σε μόνιμη τσίτα και δεν μπορείς να ανασάνεις. Είσαι άκαμπτη, στριμωγμένη σε αμέτρητα όρια και “πρέπει” προκειμένου να είσαι τέλεια.

Κι αυτό σου στερεί ελευθερία, ζωή… Το άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε για σένα είναι μια δικαιολογία, όχι ένα γεγονός. Και σύμφωνα με την ψυχολόγο, η τελειομανία είναι μειονέκτημα όταν γίνεται θηλιά στο λαιμό.

ΤΣΕΚΑΡΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη σου δίνει τις συνιστώσες… για να καταλάβεις αν είσαι ή δεν είσαι τελειομανής.

1.Τρελαίνεσαι όταν δεν είσαι ακριβής στο λεπτό στο ραντεβού ή στην εργασία σου.

2.Δεν ανέχεσαι την παραμικρή ακαταστασία μέσα στο χώρο σου.

3.Παθαίνεις κρίση αν σου μετακινήσουν τα αντικείμενα από τη θέση που τα έχεις τοποθετήσει.

4.Στεναχωριέσαι μέχρι δακρύων αν δεν είσαι συνεπής σε μια υπόσχεση που έχεις δώσει.

5.Δεν συγχωρείς το παραμικρό λάθος είτε στον εαυτό σου, είτε στους άλλους.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
Χμμμ! Μπήκες σε σκέψεις; Έχεις κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα; Από τα δικά μου (συμπτώματα) έχω να πω ότι το τελευταίο είναι και αυτό που μπορεί να με αφήσει τις περισσότερες νύχτες άυπνη. Δεν επιτρέπω κανένα περιθώριο λάθους στον εαυτό μου. Φυσικά, επειδή κι εγώ άνθρωπος είμαι κάνω πολλά λάθη. Κι εκεί αρχίσει το πρόβλημα… Τι να κάνω, ψυχολόγε μου;

1. Κοιτάζεις πολύ σοβαρά τον εαυτό σου και αν κρίνεις ότι τα παραπάνω τα κάνεις όλα ή τα περισσότερα, μιλάς με ειδικό.

2. Αν δεν φτάνεις στην υπερβολή, απλά για όλα τα παραπάνω νοιάζεσαι αρκετά, προσπαθείς να το δεις διαφορετικά από μόνη σου -πιο χαλαρά και λιγότερο αγχωμένα.

3. Σκέψου ότι όλοι οι κανόνες έχουν εξαιρέσεις και ότι οι ανατροπές είναι αυτές που κάνουν την ζωή μας “νόστιμη”.

4.Συγκρατείσαι και δεν είσαι έτοιμη να κρίνεις αυστηρά είτε τον εαυτό σου είτε τους άλλους.

5.Προσπαθείς να βλέπεις τα πάντα με πιο αισιόδοξη, ανέμελη ματιά γιατί η ζωή είναι πολύ μικρή για να την γεμίζεις με κανόνες, απαγορεύσεις και σκληρές κριτικές.

Με λίγα λόγια, το τέλειο είναι ανέφικτο για έναν άνθρωπο σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν. Άρα, μήπως να χαλαρώσεις; Μήπως να σταματήσεις να κυνηγάς το απόλυτο, το αδύνατο; Δεν έγινε και τίποτα αν λείψει ένας τόνος, αν καθυστερήσεις πέντε λεπτά, αν κάνεις ένα λάθος… ε;

 

Πηγή