Καρκίνος δέρματος: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας

485
Καρκίνος δέρματος: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αυξητικές τάσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα περιστατικά μη μελανωματικού καρκίνου φτάνουν έως και τα 3 εκατομμύρια, ενώ τα περιστατικά μελανώματος αγγίζουν τα 132.000 παγκοσμίως σε ετήσια βάση.

Καθώς η στιβάδα του όζοντος καταστρέφεται σταδιακά, φτάνει στην επιφάνεια του πλανήτη περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περαιτέρω εξασθένηση της στιβάδας του όζοντος της τάξης του 10% θα οδηγήσει σε επιπλέον 300.000 περιστατικά μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος και επιπλέον 4.500 περιστατικά μελανώματος κάθε χρόνο.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι οι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν την προδιάθεση για καρκίνο του δέρματος, κυρίως μελάνωμα, συνδέονται με την έκθεση στον ήλιο και το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, κάτι που συνεπάγεται ότι έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην εμφάνιση της συγκεκριμένης νόσου και ότι πρέπει να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

bigstock Danger of sunburn in direct br 93248951

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος

Ορισμένα εξωτερικά χαρακτηριστικά συνδέονται με την αυξημένη ευπάθεια για καρκίνου του δέρματος. Τα βασικότερα είναι τα εξής:

– ανοιχτόχρωμο δέρμα

– γαλανά, πράσινα και γενικότερα ανοιχτόχρωμα μάτια

– ανοιχτόχρωμα μαλλιά

– τάση του δέρματος για έγκαυμα αντί για μαύρισμα

– ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων

– πολλές ελιές στο δέρμα

– φακίδες στο δέρμα

– οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος

Όσον αφορά τον τύπο του δέρματος, ο ΠΟΥ αναγνωρίζει έξι κατηγορίες, καθεμιά από τις οποίες συνδέεται με μικρότερο ή μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Κατηγορία Συχνότητα

ηλιακού εγκαύματος

Ευκολία μαυρίσματος
I Μεγάλη Μικρή
II Σχετικά μεγάλη Σχετικά μικρή
III Μέτρια Σχετικά μεγάλη
IV Μικρή έως ελάχιστη Μεγάλη
V Σχετικά σκουρόχρωμο δέρμα
VI Σκουρόχρωμο δέρμα

Τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία I και II συνήθως έχουν πολύ λευκό δέρμα, συχνά με φακίδες, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και/ή ανοιχτόχρωμα μάτια και αποτελούν την ομάδα υψηλού κινδύνου όσον αφορά τον καρκίνο του δέρματος. Η κατηγορία III και IVχαρακτηρίζεται από μέτριο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, δεδομένου ότι τα μαλλιά και τα μάτια έχουν πιο σκούρο χρώμα και η συχνότητα ηλιακού εγκαύματος είναι σχετικά μικρή έως ανύπαρκτη. Τέλος, τα άτομα που ανήκουν στην κατηγορία V και VI είναι αυτά που από φυσικού τους έχουν πολύ σκούρο δέρμα (π.χ. άτομα αφροαμερικανικής καταγωγής) και παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς να παθαίνουν εγκαύματα.

 

Πηγή: onmed