Καλοκαίρι: Η εποχή που το θέατρο μετακομίζει σε υπαίθρια στέκια!

562
Καλοκαίρι: Η εποχή που το θέατρο μετακομίζει σε υπαίθρια στέκια!

Επιτέλους έφτασε η εποχή που η καρδιά του θεάτρου χτυπά στη λατρεμένη μας Επίδαυρο!

Πως να μην κυριαρχεί το μαγικό αυτό μέρος στις προτιμήσεις μας?!

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ιερού που ήταν αφιερωμένο στο θεραπευτή θεό της αρχαιότητας, τον Ασκληπιό, στο Ασκληπιείο Επιδαύρου. Βρίσκεται κοντά στο σημερινό Λυγουριό της Αργολίδας και ανήκει στο Δήμο Επιδαύρου. Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 – 14.000 θεατών το θέατρο φιλοξενούσε τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού.  Επίσης, χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική  και σωματική υγεία των ασθενών.
Η πρώτη συστηματική ανασκαφή στο θέατρο ξεκίνησε το 1881 και με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν το θέατρο έχει ανακτήσει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου την αρχική του μορφή.
Το μνημείο αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και χρησιμοποιείται για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου δράματος. Το θέατρο έχει σποραδικά χρησιμοποιηθεί και για να φιλοξενήσει σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις.

Καλοκαίρι: Η εποχή που το θέατρο μετακομίζει σε υπαίθρια στέκια!

Η Επίδαυρος είναι πολύ κοντά στην Αθήνα (περίπου 2 ώρες) και προτείνεται ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη με αφορμή κάποια παράσταση, συνδυασμένη με διαμονή στο υπέροχο αυτό μέρος. Πιστέψτε με οι ομορφιές δεν περιορίζονται μόνο στο αρχαίο θέατρο.
Όσον αφορά τις παραστάσεις, οι κύριες προτάσεις μας είναι οι ακόλουθες:
1) Φυσικά πρώτη δε θα μπορούσε να είναι άλλη απο την “Επτά επί Θήβας” / Αισχύλου, που μετά απο την τεράστια περσινή επιτυχία, δε θα έμενε εκτός προγράμματος φέτος.
Στο ρόλο του Ετεοκλή ο αγαπημένος μας Στάνκογλου Γιάννης!
Λίγα λόγια:
Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε τον θρόνο στους δύο γιους του, οι οποίοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Όταν ήρθε, ωστόσο, η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Εξοργισμένος ο Πολυνείκης συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας.  Επτά αρχηγοί των δύο αντίπαλων στρατευμάτων παρατάχθηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης, με τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη αντιμέτωπους στην έβδομη πύλη.  Κεντρικός ήρωας της τραγωδίας είναι ο Ετεοκλής. H Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση σε μια μάχη καταδικασμένη,  χωρίς πραγματικό νικητή.

Παραστάσεις: 30/6-1/7

2) “Οιδίπους επί Κολωνώ” / Σοφοκλή με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο σε μια μοναδική ερμηνεία. Οι ηθοποιοί ενδύονται τους ήρωες, που εμφανίζονται κι εξαφανίζονται σαν οπτασίες  του ετοιμοθάνατου Οιδίποδα.

Λίγα λόγια :
Η τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή, όπου ο Οιδίπους φτάνει στο άλσος του Κολωνού, ζητώντας φιλοξενία τυφλός και ρακένδυτος μετά από δεκαετή περιπλάνηση.  Χρειάζεται έναν τόπο ν’ αναπαυθεί, καθώς διαισθάνεται το τέλος να πλησιάζει. Μόνος συμπαραστάτης του η κόρη-αδελφή του Αντιγόνη. Μετά από διαπραγματεύσεις, του επιτρέπεται να κατοικήσει στα «σύνορα», στο μεταίχμιο νομιμότητας και παρανομίας, ζωής και θανάτου. Μέσα από τις συναντήσεις του με τον Θησέα, τον Κρέοντα, τη μικρότερη κόρη-αδελφή του Ισμήνη και τον γιο-αδελφό του Πολυνείκη κάνει ανασκόπηση της ζωής του και στοχάζεται επάνω στο παράλογο του ανθρώπινου βίου.

Παραστάσεις: 7-8/7

3) “Ειρήνη” / Αριστοφάνη : Η μοναδική κωμωδία για φέτος, την οποία δεν πρέπει να χάσετε! Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ενώ τον ρόλο του Τρυγαίου ερμηνεύει ο πάντοτε απρόβλεπτος Τζίμης Πανούσης. Η Καμεράτα -Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Γιώργου Πέτρου,  συνοδεύει ζωντανά την παράσταση στην Επίδαυρο.

Λίγα λόγια:
Η Ειρήνη παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 421 π.Χ., αποσπώντας το δεύτερο βραβείο, λίγες μόλις ημέρες πριν από τη σύναψη της Νικίειας Ειρήνης, που συνοδευόταν από ελπίδες για το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου. Αυτή ακριβώς η εύθραυστη ισορροπία μεταξύ του πολέμου και της ειρήνης, εμπνέουν τους συντελεστές της ιδιαίτερης αυτής παράστασης.

Παραστάσεις: 21-22/7

Για το πάρκινγκ μην ανησυχήσετε γιατί μπορείτε να σταθμεύσετε άνετα στο πάρκιγκ του θεάτρου.
Δείτε τις υπόλοιπες παραστάσεις σε αρχαίο θέατρο Επιδαύρου εδώ 

Καλοκαίρι: Η εποχή που το θέατρο μετακομίζει σε υπαίθρια στέκια!

More Tips:

Ακόμα κ αν δε μείνετε τελικά, μην παραλείψετε μετά την παράσταση να επισκεφτείτε την ταβέρνα-εστιατόριο του Λεωνίδα. Η θρυλική ταβέρνα που βρίσκεται στο Λυγουριό! Φανταστικός κήπος στο πίσω μέρος και όλα τα φαγητά μαγειρεμένα απο την κυρία Κάκια – σύζυγος του Λεωνίδα! Η Κατίνα Παξινού ήταν η πρώτη που άρχισε να μαγειρεύει στο μαγαζί. Συνταγές που έχουν μείνει ανώθευτες στο χρόνο με μια γερή δόση κουλτούρας! Μην απορήσετε αν στο διπλανό σας τραπέζι συναντήσετε κάποιον μεγάλο του Θεάτρου μιας και κάποια από τα ονόματα των πελατών του μαγαζιού είναι οι γνωστοί σε όλους Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Νίκος Κούρκουλος, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Ζωή Λάσκαρη και πολλοί άλλοι.

Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το Studio Αίσωπος στο οποίο μπορεί να εντοπίσετε κάποιες από τις μαγικές φωτογραφίες που θα δείτε στο άρθρο μας (και γιατί όχι να αγοράσετε μια αναμνηστική)!

Και για τους πιο τολμηρούς, η νύχτα συνεχίζεται στην περίφημη ντίσκο της Παλαιάς Επιδαύρου “Το καπάκι” όπου όλοι επισκέπτονται “καπάκι” για να διασκεδάσουν ως αργά.

Καλοκαίρι: Η εποχή που το θέατρο μετακομίζει σε υπαίθρια στέκια!

Οι τυχεροί που θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν κάποιο δωμάτιο στα περίχωρα (ακόμα και στο Ναύπλιο που απέχει μόλις μισή ώρα), κάποιες ακόμα ιδέες είναι οι ακόλουθες:
Ξεκινήστε την ημέρα σας πίνοντας τον καφέ σας στο πανέμορφο Ναύπλιο που απέχει μόλις μισή ώρα από το θέατρο της Επιδαύρου. Υπέροχο cafe και hot spot είναι το “Αλλοτινό”. Φανταστικό επίσης είναι το Σοκάκι που θα σας εντυπωσιάσει με τη διακόσμησή του!
Κάντε εκεί τη βόλτα σας στην πλατεία και στα γύρω δρομάκια (κορίτσια το Ναύπλιο έχει τέλεια αγορά) κι επισκεφτείτε το Παλαμήδι,αν δεν το έχετε ήδη κάνει.  Μπορείτε να τσιμπήσετε κάτι σε κάποιο από τα ταβερνάκια που θα συναντήσετε (το “Πηδάλιο” έχει super φαγητό) και αν έχετε λιγούρα συνεχίστε στο Antica Gelateria di Roma που αποτελεί σταθμό για τους επισκέπτες του Ναυπλίου και φημίζεται για τις ιταλικές λιχουδιές του.

Νωρίς το απόγευμα επισκεφτείτε το Λυγουριό. Είναι το χωριό που ουσιαστικά είναι δίπλα στο θέατρο και μας υποδέχεται με 12 βυζαντινά εκκλησάκια που είναι χτισμένα μέσα στα όρια του οικισμού και στην ευρύτερη περιοχή. Εκεί θα βρείτε και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία φυσικής ιστορίας της Ελλάδας (γνωστό και ως μουσείο Κωτσιομύτη) που φημίζεται για τις πλούσιες συλλογές απολιθωμάτων του.

Συνεχίστε με την παράσταση. Καλό θα ήταν να είστε εκεί τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη. Δώστε σημασία στο περιβάλλον του θεάτρου. Στον τόσο άρτια κατασκευασμένο χώρο, στις μαγευτικές εικόνες που σας περιβάλλουν. Φύση και ιστορία εναρμονισμένα γύρω σας. Ακολουθεί επίσκεψη στο “Λεωνίδα”(Λυγουριό) και στη ντίσκο “Το καπάκι”(Παλαιά Επίδαυρος).

 

Καλοκαίρι: Η εποχή που το θέατρο μετακομίζει σε υπαίθρια στέκια!

 

Την επόμενη μέρα ξυπνήστε νωρίς για να βολτάρετε στον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο εκτός του θεάτρου (Ναός του Ασκληπιού, Θόλος, Μικρό αρχαίο θέατρο, μουσείο).  Ακολουθεί η καθιερωμένη καλοκαιρινή βουτιά, στον Άγιο Νικόλαο ή αλλιώς Κονδύλι. Ετοιμάστε τη φωτογραφική σας όσο θα πλησιάζετε! Είναι απίθανα!
Κάντε τη βόλτα σας στην Παλαιά Επίδαυρο γυρνώντας. Γραφικό λιμανάκι και πολύ όμορφο χωριό. Εκεί θα βρείτε και μαγαζιά για καλό ψαράκι.

Για κλείσιμο, πιείτε το ποτό σας στο φανταστικό Blublanc στο Ναύπλιο. Θα γοητευτείτε!