Καποέιρα: Η Βραζιλία συνεχίζει να δίνει το ρυθμό στο fitness

515
Καποέιρα: Η Βραζιλία συνεχίζει να δίνει το ρυθμό στο fitness

Δεν είναι απλώς μια πολεμική τέχνη αλλά φιλοσοφία ζωής. Ανακαλύψτε αυτό το κομμάτι της βραζιλιανικής κουλτούρας που έγινε τάση πολύ πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Γεννήθηκε στη Βραζιλία της αποικιοκρατίας από Αφρικανούς σκλάβους οι οποίοι, θέλοντας να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους ως όπλο απελευθέρωσης, ανέπτυξαν μια μαχητική τεχνική που καμούφλαραν με χορευτικές κινήσεις. Σήμερα η καποέιρα δεν είναι μόνο μια πολεμική τέχνη αλλά ολόκληρη φιλοσοφία που διαπνέει τη βραζιλιανική κουλτούρα. Το 2014 αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Τις τελευταίες δεκαετίες η καποέιρα έχει γίνει δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας αγωνίζονται, γυμνάζονται, χορεύουν, τραγουδούν, μαθαίνουν πορτογαλικά και ονειρεύονται να διασχίσουν τον Ατλαντικό για να τη ζήσουν στην πιο αυθεντική εκδοχή της.

Αγαπημένος προορισμός είναι η γενέτειρά της, η πολιτεία Μπαΐα της βόρειας Βραζιλίας. Στην πόλη Σαλβαδόρ το Φρούριο της Καποέιρα (Forte de Santo Antônio Além do Carmo,fortesantoantonio.blogspot.gr, fb: Forte Santo Antônio Além do Carmo) φιλοξενεί μαθήματα από μεγάλους δασκάλους. Στην παραθαλάσσια πόλη Ιλέους διεξάγεται το Capoeirando (capoeirandoilheus.com.br), ένα event όπου κάθε Ιανουάριο χιλιάδες άτομα από κάθε γωνιά της Γης κάνουν καποέιρα πάνω στην αμμουδιά. Εκπαιδευτικές δράσεις γίνονται σε πολλά ακόμη σημεία της χώρας όπως στο The Centro Educacional Mestre Bimba (fb: The Centro Educacional Mestre Bimba), μια οικολογική φάρμα έξω από το Ρίο.

Info: Για μαθήματα στην Ελλάδα απευθυνθείτε, ενδεικτικά, στους δασκάλους Contra Mestre Fuba (fb: Capoeira Valente Besouro), Graduado Tucano (fb: Graduado Tucano Abadá-capoeira) ή στη σχολή Arte Movimento (abadacapoeira.gr). Στο abadacapoeira.com.br θα βρείτε πληροφορίες για το μεγαλύτερο γκρουπ της καποέιρα παγκοσμίως, Abadá Capoeira

 

Πηγή: elle