Γνωρίστε τα 23 ‘θαύματα’ του κόσμου

954
Γνωρίστε τα 25 «θαύματα» του κόσμου

Σας παρουσιάζουμε προορισμούς-ορόσημα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, φυσικά τοπία και ανθρώπινα δημιουργήματα που αποτελούν το σήμα-κατατεθέν περιοχών σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στη λίστα του Tripadvisor.com.

Προορισμοί-ορόσημα σε κάθε γωνιά του πλανήτη ψηφίστηκαν από τους επισκέπτες της σελίδας και σας τους παρουσιάζουμε:

1. ΑΝΓΚΟΡ ΒΑΤ, ΚΑΜΠΟΤΖΗ

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εναπομείναν θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο και βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τα 25 σημαντικότερα σημεία-ορόσημα στον κόσμο για το 2015. Η Άνγκορ Βατ βρίσκεται στην Καμπότζη και είναι ένα πραγματικό θαύμα, ένας μαγευτικός αρχαιολογικός χώρος που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Ο ινδουιστικός ναός που περιβάλλεται από μία τάφρο 200 περίπου μέτρων και έχει αναδειχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Η Άνγκορ Βατ απεικονίζεται και στην εθνική σημαία της Καμπότζης.

2. ΜΑΤΣΟΥ ΠΙΤΣΟΥ, ΠΕΡΟΥ

Η αινιγματική χαμένη πόλη του Μάτσου Πίτσου, ο πιο διάσημος αρχαιολογικός χώρος στη Νότιας Αμερικής, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας με τις περιοχές-ορόσημα. Το Μάτσου Πίτσου δεν έχει αποκαλύψει όλα τα μυστήριά του και ένα από αυτά παραμένει και ο τρόπος κατασκευής του. Ο βασικός κορμός του μνημείου περιλαμβάνει τον ερειπωμένο ναό του Ήλιου και το ιερό Plaza, το οποίο διαθέτει μοναδική θέα στην κοιλάδα του ποταμού Urubamba.

3. ΤΑΖ ΜΑΧΑΛ, ΙΝΔΙΑ

Θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του κόσμου και δικαίως βρίσκεται μεταξύ των Επτά Θαυμάτων του Νεότερου Κόσμου. Το Ταζ Μαχάλ αποτελεί ένα μνημείο μεγαλείου, ρομαντισμού και ιστορίας. Αν και είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μνημεία του κόσμου, οι εικόνες δεν μπορούν να αποδώσουν το δέος που προκαλεί αυτό το μνημείο.

4. ΜΕΓΑ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΣΕΪ́ΧΗ ΖΑΓΙΕΝΤ, ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜ

Το Μέγα Τέμενος του Σεΐχη Ζαγιέντ υψώνεται μεγαλόπρεπα στο Αμπού Ντάμπι και λειτουργεί ως κεντρικός τόπος λατρείας για τους πολίτες του εμιράτου. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 40.000 ανθρώπους και διαθέτει το μεγαλύτερο μαρμάρινο μωσαϊκό στον κόσμο. Αυτό το μεγαλοπρεπές οικοδόμημα χτίστηκε με λευκό μάρμαρο που εισήχθη από 28 διαφορετικές χώρες

5. ΣΑΓΡΑΔΑ ΦΑΜΙΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι πολύχρωμοι πύργοι της διάσημης ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας “σκίζουν” τον ουρανό και αποτελούν αναμφισβήτητα το σήμα-κατατεθέν της Βαρκελώνης. Η εκκλησία άρχισε να κατασκευάζεται το 1882 και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο σχέδιο. Τα εντυπωσιακά βιτρό παράθυρα παρατάσσονται στη σειρά στην κύρια αίθουσα και ο ανελκυστήρας πηγαίνει τους επισκέπτες από πύργο σε πύργο για να απολαύσουν τη συγκλονιστική θέα.

6. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ, ΙΤΑΛΙΑ

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου δεν μοιάζει με καμία άλλη εκκλησία που θα δείτε. Οι επισκέπτες περιβάλλονται από σημαντικά έργα τέχνης και ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια που φιλοξενούνται σε αυτή είναι η μαρμάρινη Pieta του Μιχαήλ Αγγέλου. Στην κορυφή της βασιλικής βρίσκεται ο περίφημος τρούλος της, ο οποίος είναι διακριτός από όλη την πόλη. Όσοι ανέβουν τη σκάλα μέχρι την κορυφή, ανταμείβονται με την υπέροχη της πλατείας του Αγίου Πέτρου.

7. ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ, ΙΤΑΛΙΑ

Ο καθεδρικός ναός του Μιλάνου είναι ένα πολύ αγαπημένο σύμβολο και πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο της πόλης, καθώς και ένα ενδεικτικό παράδειγμα της Βόρειας γοτθικής αρχιτεκτονικής στην Ιταλία. Στο εξωτερικό βρίσκεται μία συλλογή από επιμήκη αγάλματα και αντηρίδες, ενώ στο κέντρο βρίσκεται το επίχρυσο άγαλμα της Παναγίας. Η θέα από την κορυφή κόβει την ανάσα, ενώ κατά τη διάρκεια μίας ανέφελης μέρας είναι ορατές και οι ιταλικές Άλπεις.

8. ΑΛΚΑΤΡΑΖ, ΗΠΑ

Εξαιτίας της στρατηγικής σημασίας της βραχονησίδας στο Σαν Φρανσίσκο, το νησάκι μετετράπη σε οχυρό, και απ’ τα τέλη του 1850, το φρούριο άρχισε να δέχεται και στρατιωτικούς κρατουμένους. Εκεί στέλνονταν οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί και όσοι αρνούνταν να προσαρμοστούν στους κανόνες των κοινών φυλάκων. Στα 29 χρόνια λειτουργίας της, τρόφιμοί της υπήρξαν ορισμένοι από τους πλέον διάσημους γκάνγκστερ, όπως ο Αλ Καπόνε. Η φυλακή του Αλκατράζ έκλεισε στις 21 Μαρτίου του 1963. Το 1969 διεκδικήθηκε από μία ομάδα ιθαγενών, θέλοντας να δημιουργήσουν σ’ αυτό ένα ινδιάνικο πολιτιστικό κέντρο. Η προσπάθειά τους, όμως, δεν είχε αποτέλεσμα και από το 1973 το Αλκατράζ μετατράπηκε σε εθνικό πάρκο. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και δέχεται περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως.

9. ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΥΤΡΩΤΗ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Στην κορυφή του λόφου Κορκοβάντο (Corcovado) σε ύψομετρο 710 μέτρων, πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, στο εθνικό πάρκο του Δάσους Τιζούκα (Tijuca) «δεσπόζει» το Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή το οποίο καλωσορίζει τον κόσμο με τα «ανοιγμένα» του χέρια. Το άγαλμα χτίστηκε το 1931 και είναι το σήμα κατατεθέν του Ριο. Σήμερα, εκατομμύρια επισκέπτες επισκέπτονται τη περιοχή για να δουν το άγαλμα. Η ανάβαση των επισκεπτών στο βουνό γίνεται πλέον με σύγχρονα μέσα, με ανελκυστήρες που προσφέρουν πανοραμική θέα και κυλιόμενες σκάλες.

10. ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΠΥΛΗΣ, ΗΠΑ

Η γέφυρα της Χρυσής Πύλης είναι μια κρεμαστή γέφυρα στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, που ενώνει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο με τη βόρεια χερσόνησο. Πρόκειται για ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα αξιοθέατα της πόλης παγκοσμίως και έχει συγκαταλεχθεί στη λίστα με τις ωραιότερες γέφυρες του κόσμου.

11. ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ, ΓΑΛΛΙΑ

Ο Πύργος του Άιφελ, που θεωρείται το έμβλημα του Γαλλικού Πολιτισμού είναι το πρώτο μνημείο που επισκέπτεται όποιος ταξιδεύει στη πόλη του φωτός. Πρόκειται για ένα πραγματικό έργο τέχνης ύψους 300 μέτρων το οποίο χρειάστηκε ώρες μελέτης και κατασκευής. Όταν τελικά το 1889 ο μεταλλικός πύργος ολοκληρώθηκε προκάλεσε σύγχυση μεταξύ ποιητών, λογοτεχνών, καλλιτεχνών και των απλών παριζιάνων – με άλλους να τον λατρεύουν και άλλοι να θεωρούν πως είναι ένα σκουπίδι. Όπως και να χει ο Πύργος έχει συνδεθεί με το Παρίσι και δεν είναι τυχαίο που «πρωταγωνιστεί» στις περισσότερες γαλλικές ταινίες.

12. ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΧΥΜΕΝΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΡΩΣΙΑ

Ο Ναός του Χυμένου Αίματος δεν είναι μόνο ένας κορυφαίος προορισμός για κάθε ταξιδιώτης αλλά και όνειρο κάθε φωτογράφου που θέλει να απαθανατίσει το μεγαλείο και του αρχιτέκτονα για να παραδειγματιστεί. Η εκκλησία κατασκευάστηκε στη μνήμη του Τσάρου Αλεξάνδρου Β’, ο οποίος δολοφονήθηκε και για αυτό έχει το όνομα “ναός του χυμένου αίματος”.

Η εξωτερική όψη με τους κρεμμυδόσχημους τρούλους του Faberge, είναι εντυπωσιακή, ωστόσο το εσωτερικό του ναού θα σας αφήσει άφωνους με τα 7.000 τετραγωνικά μέτρα του ναού που καλύπτονται από μωσαϊκό.

13. ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ, ΓΑΛΛΙΑ

Η Νοτρ Νταμ ντε Παρί, μπορεί να μην είναι ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του κόσμου, αλλά είναι σίγουρα ο διασημότερος από όλους. Το γοτθικό αριστούργημα βρίσκεται στο Ile de la Cité, ένα μικρό νησί στην καρδιά της πόλης του Παρισιού. Η πύλη με τον τεράστιο ρόδακα,τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα έχουν εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες, όπως τον Βικτόρ Ουγκώ που έγραψε το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα «Η Παναγία των Παρισίων».

14. ΑΛΑΜΠΡΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ

Το παλάτι στην Αλάμπρα της Ισπανίας είναι ένα μοναδικό ανάκτορο που κοσμεί την πόλη Γρανάδα στο νότια τμήμα της χώρας. Η Αλάμπρα αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα αραβικής ή περσικής τεχνοτροπίας στη νότια Ευρώπη και ζωντανή απεικόνιση του Μουσουλμανικού πολιτισμού. Σήμερα η Αλάμπρα είναι τουριστικό αξιοθέατο εξαιρετικής Ισλαμικής αρχιτεκτονικής, παρόλο που πολλές από τις εμφανείς διακοσμήσεις και οι κήποι είναι πρόσφατες αποκαταστάσεις των παλαιότερων.

15. ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ

Η εκκλησία και το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη θεωρείται ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα βυζαντινά μνημεία. Κατασκευάστηκε το 532 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’ κι ήταν για περίπου 1000 χρόνια ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του κόσμου.

16. ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ, ΤΣΕΧΙΑ

Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες αψιδωτές γέφυρες του κόσμου. Η κατασκευή της άρχισε το 1357 υπό την αιγίδα του βασιλιά Καρολου Δ’ προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομα, και τελείωσε στην αρχή του 15ου αιώνα. Συνδέει την παλαιά πόλη της Πράγας με το Κάστρο της πόλης και προσφέρει μοναδική θέα στον ποταμό Μολδάβα. Εξαιρετικής ομορφιάς είναι οι μπαρόκ δημιουργίες που παριστάνουν αγγέλους και λιοντάρια.

17. ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ MUTIANYU, ΚΙΝΑ

Βρίσκεται 90 χλμ βορειοανατολικά από το Πεκίνο και αποτελεί μέρος του Μεγάλου Τείχους της Κίνας. Ανακατασκευάστηκε το 1986 και έχει μήκος 2,5 χιλιομέτρων με 22 πύργους, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία η οποία μεταφράζεται σε πορεία μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον που διαρκεί περισσότερη από μία ώρα.

18. ΜΠΟΥΡΖ ΧΑΛΙΦΑ, ΝΤΟΥΜΠΑΙ

Είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο και, φυσικά, βρίσκεται στο Ντουμπάι. Το ύψος του φτάνει τα 828 μέτρα και μοιάζει σαν να «σκαρφαλώνει» στον ουρανό. Η θέα από το 124οόροφό του στο παρατηρητήριο κόβει την ανάσα.

19. ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΛΙΝΟΜΕΝΟΥ ΒΟΥΔΑ, ΤΑΙΛΑΝΔΗ

Δίπλα από το Μεγάλο Παλάτι της Μπανγκόκ βρίσκεται το Wat Pho, στέγη του τεράστιου Ανακλινόμενου Βούδα, του μεγαλύτερου στη Ταϊλάνδη. Κατασκευάστηκε προς τιμήν του Βασιλιά Ράμα Γ’. Έχει μήκος 46 μέτρα και ύψος 15 μέτρα και είναι διακοσμημένο με φύλλα χρυσού. Τα μάτια και τα πόδια του είναι καλυμμένα με μαργαριτάρια.

20. ΤΣΙΤΣΕΝ ΙΤΖΑ, ΜΕΞΙΚΟ

Θεωρείται ένα από κλασικά θαύματα του κόσμου. Το Τσιτσέν Ιτζά είναι ο διασημότερος αρχαιολογικός χώρος του Μεξικού και αποτελεί θαυμαστό δείγμα του πολιτισμού των Μάγιας. Στην ανατολή και τη δύση του ήλιου η σκιά της πυραμίδας Κοκουλκάν δημιουργεί μια μοναδική ψευδαίσθηση που δίνει την εντύπωση ενός φιδιού που κινείται μαζί με τον ήλιο.

21. ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΙ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Πρόκειται για το άτυπο πολιτιστικό κέντρο της Αυστραλίας κι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο. Το κτίριο που μοιάζει σαν να πρόκειται για τεράστια λευκά πανιά και είναι κατασκευασμένο πάνω σε μια πλατφόρμα από ροζ γρανίτη. Πρόσφατα ανακηρύχθηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ και περιέχει πολλές διαφορετικές σκηνές και θέατρα.

22. ΠΥΡΓΟΙ ΠΕΤΡΟΝΑΣ, ΜΑΛΑΙΣΙΑ

Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της Κουάλα Λουμπούρ με τη θέα από την κορυφή τους να αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Κάθε πρωί, 1700 εισιτήρια δίνονται για μια πρώτη εξυπηρέτηση όλων των τυχερών που θα τα παραλάβουν. Η εμπειρία από τον 88ο όροφο των 452 μέτρων ύψους κτιρίων είναι μοναδική.

23. ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ

Από κάθε άποψη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα δημιουργήματα της ιστορίας. Η διώρυγα του Παναμά είναι ένας θρίαμβος της μηχανικής κι αποτελεί παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο που «ξεκλείδωσε» για όλα τα εμπορικά πλοία το πέρασμα από τον Ειρηνικό ωκεανό στον Ατλαντικό (και αντίστροφα) σε ελάχιστες ώρες.

Διαβάστε επίσης: