Γιατί πρέπει να πίνεις καφέ κάθε μέρα

463
Γιατί πρέπει να πίνεις καφέ κάθε μέρα

7 λόγοι που εξηγούν γιατί η καθημερινή κατανάλωση καφέ κάνει καλό στον οργανισμό σου.

Κάθε 29 Σεπτεμβρίου σε πολλά σημεία του πλανήτη γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα του Καφέ– ή αλλιώς η Παγκόσμια Μέρα του καλύτερου ροφήματος που έχει υπάρξει ποτέ. Ναι, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καφές είναι ό,τι καλύτερο μας έχει συμβεί και δεν συγκρίνεται με τίποτα με τη ζεστή σοκολάτα ή το τσάι.

Όχι δεν είμαι τρελή, προφανώς και θα απολαύσω μια κούπα ζεστή σοκολάτα ή ένα μυρωδάτο τσάι με λίγο μέλι αλλά η γεύση του ζεστού καφέ φίλτρου το πρωί νομίζω είναι από τους βασικούς λόγους που ξυπνάω το πρωί. Με αφορμή λοιπόν αυτή τη μέρα χαράς, για όλους εμάς τους coffee lovers, εντόπισα όλους τους λόγους που δικαιολογούν αυτή την καθημερινή μας συνήθεια- όχι τίποτα άλλο για να σταματήσουν να μας γκρινιάζουν ότι κάνουμε κακό στον οργανισμό μας.

1.Το άρωμα του καφέ σε ηρεμεί

Όχι ότι περιμέναμε κάποια έρευνα για να μας το πει αυτό, αλλά στο Seoul National University ανακάλυψαν ότι το άρωμα του καφέ μειώνει σημαντικά τα επίπεδα στρες που προκαλούνται από την έλλειψη ύπνου.

2. Μειώνονται τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον

Το 2012 το ScienceDaily ανέφερε ότι διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από Πάρκινσον μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την κίνησή τους αν πίνουν καφέ ενώ όσοι δεν έχουν αλλά πίνουν καθημερινά καφέ έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

3. Κάνει καλό στο συκώτι σου (ειδικά αν πίνεις αλκοόλ)

Μια έρευνα που έγινε το 2006 σε 125.000 άτομα άνω των 22 ετών έδειξε ότι το να πίνεις μια κούπα καφέ την μέρα μειώνει κατά 20% τις πιθανότητες να πάθεις κίρρωση του ήπατος. ‘’Η κατανάλωση του καφέ

4. Σε κάνει να αισθάνεσαι χαρούμενη

Ναι, για αυτό νιώθεις τόσο καλά όταν πίνεις την πρώτη γουλιά καφέ το πρωί. Μια έρευνα που έγινε στο Εθνικό Ινστιούτο Υγείας ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που πίνουν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ την μέρα έχουν 10% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη. Έχει μάλιστα αποδειχτεί ότι μειώνει και τον κίνδυνο της αυτοκτονίας σε άντρες και γυναίκες κατά 50%.

5. Μειώνονται οι πιθανότητες να πάθεις καρκίνο του δέρματος

Μια έρευνα που έγινε σε 112,897 άντρες και γυναίκες από το Brigham and Women’s Hospital και την ιατρική σχολή του Harvard Medical και διήρκησε 20 χρόνια ανακάλυψε ότι όσες γυναίκες έπιναν 3 ή περισσότερες κούπες είχαν μειωμένες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του δέρματος.

6. Μειώνονται οι πιθανότητες να πάθεις Διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με έρευνα του American Chemical Society άτομα που πίνουν 4 – 5 κούπες καφέ την μέρα μείωνουν κατά 50% τις πιθανότητες να πάθουν διαβήτη τύπου 2, ενώ κάθε παραπάνω κούπα καφέ μειώνει άλλο 7% τις πιθανότητες.

7. Ο καφές κρατάει υγιή τον εγκέφαλό σου

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της South Florida και του Miami ανακάλυψαν ότι άτομα άνω των 65 ετών που είχαν αυξημένη πίεση αίματος εξαιτίας του καφέ που έπιναν νόσησαν από Αλτσχάιμερ 2 με 4 χρόνια αργότερα σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καφέ. ‘’Δεν εννοούμε ότι η κατανάλωση καφέ γιατρεύει το Αλτσχάιμερ αλλά μπορεί να δυναμώσει την εγκεφαλική λειτουργία αρκετά ώστε να το καθυστερήσει’’, είπε χαρακτηριστικά ο Dr. Chuanhai Cao.

 

Διαβάστε περισσότερα:  Ύπνος: To κλειδί της ευτυχίας

 

Πηγή: thetag