Γιατί να κόψω το κάπνισμα; 11 Αδιαμφισβήτητοι λόγοι

798
Γιατί να κόψω το κάπνισμα; 11 Αδιαμφισβήτητοι λόγοι

Ρώτησα ένα καπνιστή, γιατί δεν κόβει το κάπνισμα, ενώ ήδη έχει αρχίσει να βλέπει τις επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό του και μου απάντησε γιατί δεν μπορεί.

Η απάντηση είναι μία! Απλά δεν θέλει. Βέβαια το τεκμηρίωσα με προσωπικά βιώματα, ως πρώην καπνιστής για περίπου 4 χρονιά. Ώσπου στο τέλος του 2ο έτους μου στο πανεπιστήμιο αποφάσισα να το κόψω. Ίσως ήταν η καλύτερη απόφαση της ζωής μου και το κατάλαβα την ίδια στιγμή. Όταν λοιπόν ήμουν ψυχολογικά έτοιμη και έκανα το μεγάλο βήμα, λέγοντας “δεν θα ξανακαπνίσω”, τότε στην κυριολεξία ο οργανισμός μου ξαναγεννήθηκε  από τα δηλητήρια που του έβαζα, τόσα χρόνια. Τα αποτελέσματα του να κόψει κάποιος το τσιγάρο είναι άμεσα. Τόσο άμεσα που τα διακρίνεις απ’τα πρώτα 20 λεπτά χωρίς αμφιβολία. Χωρίς τσιγάρο λοιπόν τα πρώτα 20 λεπτά, η πίεση του αίματος αλλά και οι σφυγμοί, πέφτουν στο φυσιολογικό και το κυκλοφορικό “ανασαίνει”. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και η θερμοκρασία των άκρων μας να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όμως τώρα θα σας αναφέρω τι συμβαίνει στο σώμα σας και στη ποιότητα ζωής σας μακροπρόθεσμα. Δεν θα σταθώ  στην υγεία που ασφαλώς είναι το παν αλλά θα το κυκλώσω λίγο το θέμα για αυτούς που υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να ” απολαμβάνεις τη ζωή ” όπως τη θες πάρα να καταπιέζεσαι. Το κάπνισμα τελικά μόνο απόλαυση δεν προσφέρει και αυτό το αντιλαμβανόμαστε εξ αρχής.

Ελάτε τώρα παραδεχτείτε το !  Δεν σας άρεσε όταν το δοκιμάσατε.

Ήρθε η στιγμή λοιπόν να σας παραθέσω κάποια από τα οφέλη που θα προκύψουν αν κόψετε το κάπνισμα.

 

 1. Η γεύση και η όσφρηση σας μέσα σε λίγες μέρες θα έχουν πάρει τα πάνω τους. Κάλως ήρθατε στο κόσμο της γευσιγνωσίας. Πραγματικά δεν θα πιστέψετε τι χάνατε τόσο καιρό.
 2. Η αναπνοή σας θα γίνει άνετη, ομαλή φυσική και δροσερή. Ετοιμαστείτε για νέα φλερτ. Όσο ωραίος και με χιούμορ να είσαι, την τσιγαρίλα ούτε ο καπνιστής δεν την αγάπησε. Σίγουρα δεν θα έχετε πάντα τη δυνατότητα και το χρόνο να φρεσκάρετε την αναπνοή σας.
 3. Ο ρυθμός ζωής σας θα γίνει πιο σταθερός. Τέρμα η εξάρτηση που σας προβλημάτιζε. Δηλαδή η ανάγκη για τσιγάρο μετά από το ένα γεγονός ή από το άλλο που σας ήταν απαραίτητο και καθιστούσε τη πράξη ανολοκλήρωτη χωρίς λόγο.
 4.  Ο ύπνος σας, θα γίνει πραγματικά πιο αναζωογονητικός. Η άνεση στην αναπνοή που θα επέλθει άμεσα σημαίνει πιο ξεκούραστος ύπνος . Ένας καλός ύπνος αυξάνει την αποδοτικότητα, το κέφι και τη ζωντάνια πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε πάθος.
 5. Θα ανακτήσετε τη γαλήνη σας και μια ξεχασμένη όρεξη για ζωή: το άγχος, η ανησυχία και η αψιθυμία που προκαλούνται από το κόψιμο του καπνίσματος θα ατονήσουν ταχύτατα και τα σχετικά πλεονεκτήματα θα πάρουν σύντομα το πάνω χέρι, ξεπερνώντας τη δυσφορία. θα είστε ήρεμοι, ξεκούραστοι χωρίς αυτό να εξαρτάται από το τσιγάρο αλλά θα πηγάζει απο μέσα σας.
 6. Οικονομία!! Θα ξοδεύετε λιγότερα χρήματα και επιπλέον, θα αποταμιεύσετε κάποια χρήματα. Η “αποταμίευση” των χρημάτων που ξοδεύατε αρχικά για τσιγάρα, τώρα θα διατεθεί για ένα σχέδιο το οποίο το επιθυμείτε πολύ να πραγματοποιήσετε είτε για εσάς ή την οικογένειά σας.  Πολύ καλό κίνητρο! Για παράδειγμα, τι καλύτερο, για να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας, μετά από το κατόρθωμα που επίτευξε με ένα ταξίδι!  Πιστέψτε με “είναι πολλά τα λεφτά Άρη”.
 7.  Μην αγχώνεστε για το βάρος. Μην το χρησιμοποιείτε σαν δικαιολογία γιατί απλά δεν ισχύει. Η έρευνες δείχνουν ότι η  αύξηση βάρους που έχει παρατηρηθεί κατά την περίοδο απεξάρτησης, σταθεροποιείται κατά μέσον όρο μέσα σε 3 μήνες. Κανένας δεν διατηρεί χαμηλό βάρος λόγω τσιγάρου. Η αλήθεια είναι ότι θα έχετε περισσότερες αντοχές να γυμναστείτε για να χάσετε κάποια περιττά κιλά.
 8. Είτε είστε άντρας, είτε είστε γυναίκα το δέρμα σας και τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν μια πιο υγιή όψη, Τα δάχτυλα, τα δόντια και η αναπνοή σας δεν θα προδίδουν πια τις συνήθειές σας. Όπως προείπα λοιπόν περισσότερες κατακτήσεις και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση!
 9. Θα ανακτήσετε τη θέση σας στην κοινωνία και θα αποδεσμευτείτε από τους περιορισμούς, που μπορεί να σας επιβάλει αυτή η συνήθεια. Η εμφάνιση πολυάριθμων χώρων για μη καπνιστές σας επιτρέπει να ζήσετε μια υγιεινή και κανονική ζωή, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τους μόνιμους πειρασμούς του καπνίσματος. Ξεχάστε  την ανησυχία σε κάθε εκδήλωση αν θα μπορείτε να καπνίσετε η όχι. Οκ! Ξέρω ότι στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο πρόβλημα να είσαι καπνιστής, αλλά εκτός ότι κάποια στιγμή θα γίνει (ελπίζω), ένα ταξίδι στο εξωτερικό θα είναι πλέον πολύ πιο ξέγνοιαστο.
 10. Δεν έχει σημασία αν είστε τακτικός, περιστασιακός, νεότερος ή παλιότερος καπνιστής, πάντα είναι καιρός να σταματήσετε το κάπνισμα, ακόμη και αν χρειαστεί να προσπαθήσετε πολλές φορές. Μια απόφαση είναι. Μια απ΄τις σημαντικότερες  της ζωής σας!  Δεν πρέπει να ξεχνάτε επίσης πόσο καλό θα κάνετε  στους γύρω σας. Ειδικότερα άμα έχετε παιδάκια σίγουρα έχετε αισθανθεί τύψεις για το αν και κατά πόσο τα εκθέτετε  στο καπνό. Άλλος ένας λόγος να είστε ξέγνοιαστοι.
 11. Παράγοντας υγεία! Δεν γίνετε να μην το αναφέρω αλλά με μια άλλη οπτική. Πόσοι από σας  δεν κάνετε νεότεροι ένα άθλημα και αναγκαστήκατε να το κόψετε με την δικαιολογία ότι, δεν έχετε πια τις “ίδιες αντοχές” λόγω ηλικίας. Καμία ηλικία! Το τσιγάρο φταίει! Συγγενικό μου πρόσωπο το κόψε στα 35 και τώρα στα 59 παίζει ποδόσφαιρο και είναι χορευτής με διακρίσεις. Χορευτής που ξεκίνησε να χορεύει στα 40 όχι στα 10.

 

Αν λοιπόν πιστεύετε ότι καπνίζοντας απολαμβάνετε τη κάθε μέρα, σας έχω νέα!  Δυστυχώς βρίσκεστε σε μία πλάνη. Απλά θέτετε ένα φρένο στη ζωή σας και στις δραστηριότητες σας σε πολλά επίπεδα, με μεγάλα και μικρά εμπόδια που μπορούν να γίνουν τεραστία και να σας δυσκολέψουν.

Η ζωή είναι μικρή και καλό είναι να τη ζήσουμε με πάθος και όχι με πάθη!!!

 

Γράφει η Βίβιαν Φίνου