Έρευνα αποκαλύπτει γιατί οι άντρες θυμούνται περισσότερες λεπτομέρειες για γυναίκες με συγκεκριμένο σωματότυπο..

423
Έρευνα αποκαλύπτει γιατί οι άντρες θυμούνται περισσότερες λεπτομέρειες για γυναίκες με συγκεκριμένο σωματότυπο

Επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι άντρες μπορούν να θυμηθούν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες για μια γυναίκα που μόλις γνώρισαν αν έχει την ιδανική αναλογία περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίων, το γνωστό WHR (Waist to Ηip Ratio). Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, ήταν σε θέση να ανακαλούν καλύτερα λεπτομέρειες όπως το όνομα της γυναίκας, την ηλικία της, τι πτυχίο είχε, τι οικογένεια και ποια χόμπι, αν πρώτα την είχαν ορίσει στο μυαλό τους ως το “τέλειο σώμα”.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως τελικά ένα όμορφο γυναικείο πρόσωπο ή ένα ελκυστικό κορμί, εκτός από το να κερδίζει το βλέμμα των αντρών βοηθά εμμέσως και στο να δίνουν περισσότερη προσοχή σε όσα ακούν.    Η Dr Carey Fitzgerald, ψυχολόγος στο University of South Carolina του Beaufort έγραψε σχετικά στο Evolution and Human Behaviour πως με τους συναδέλφους της ανακάλυψαν ότι οι άντρες θυμούνται περισσότερες λεπτομέρειες για εκείνες που βρίσκουν ελκυστικές καθώς αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει στην περίπτωση που τις ερωτευτούν. Επίσης διαπιστώθηκε πως τους βοηθά να εντοπίζουν ελκυστικές συντρόφους που έχουν όμως και άλλες αξίες που οι ίδιοι βρίσκουν σημαντικές, όπως τα προσωπικά ενδιαφέροντα, το μορφωτικό επίπεδο και το οικογενειακό ιστορικό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 218 άντρες, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα έδειξαν φωτογραφίες από μια ντυμένη γυναίκα, την εικόνα της οποίας είχαν επεξεργαστεί ψηφιακά δίνοντάς της διάφορες αναλογίες μεταξύ μέσης και περιφέρειας. Δίπλα από κάθε φωτογραφία υπήρχε γραμμένη μια παράγραφος με διάφορες πληροφορίες για αυτήν την γυναίκα. Αφού την μελετούσαν για τέσσερα περίπου λεπτά, τους έδιναν να κάνουν κάποιες εύκολες αριθμητικές ασκήσεις και στη συνέχεια τους έκαναν 30 ερωτήσεις για την γυναίκα. Το ίδιο περίπου έγινε και με την δεύτερη ομάδα, μόνο που εκεί τους ζήτησαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Τα συμπεράσματα ήταν ακριβώς ίδια.   Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως οι άντρες μπορούσαν να ανακαλέσουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις γυναίκες εκείνες που η αναλογία μέσης- περιφέρειας ήταν μεταξύ 0.60 and 0.80.

“Είναι γνωστό πως η ανθρώπινη μνήμη εξελίχθηκε για να εξυπηρετεί τους σκοπούς επιβίωσης κι αναπαραγωγής” σημειώνει η Dr Carey Fitzgerald, προσθέτοντας πως ενδεχομένως αυτές οι τάσεις να προέκυψαν ως ένα μέσο διασφάλισης της επιβίωσης του είδους, αλλά πως στην σύγχρονη κοινωνία μάλλον έχουν πάρει πολύ διαφορετικές διαστάσεις.

 

Πηγή