Είμαστε τόσο υπέρ αυτής της νέας καθημερινής συνήθειας …!
Τίποτα δεν ευχαριστεί τον εσωτερικό μας τεμπέλη περισσότερο από έναν χαλαρωτικό υπνάκο το απόγευμα και τώρα η επιστήμη μας έχει κάνει υπερήφανους επιβεβαιώνοντας αυτό που υποψιαζόμαστε εδώ και καιρό: αυτός ο υπνάκος μπορεί να είναι το κλειδί για την ευτυχία!
Έρευνες αποκάλυψαν ότι ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν μπορεί μόνο να ενισχύσει την αίσθηση της ευημερίας, αλλά και τις επιδόσεις μας, σύμφωνα με δημοσίευση του Mail Online.
‘nappiness’
Στην πραγματικότητα, η ομάδα του Πανεπιστημίου του Hertfordshire έχει έρθει ακόμη και με μια ολοκαίνουργια λέξη (την οποία αγαπάμε) για να συνοψίσουμε την αίσθηση της χαλαρής ικανοποίησης που παίρνετε μετά από έναν υπνάκο: ‘nappiness’.
Βασικά ωστόσο, ο χρόνος που αφιερώνετε είναι το κλειδί: η δόση σας δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά. Πέρα από αυτό το χρονικό διάστημα, όμως, θα καταλήξετε να αισθάνεστε λιγότερο ευτυχισμένοι από ό, τι αν δεν είχατε αναπαυτεί καθόλου.
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Richard Wiseman, δήλωσε: «Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ο ύπνος κάτω των 30 λεπτών σας κάνει πιο εστιασμένους, παραγωγικούς και δημιουργικούς και αυτά τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν … ότι μπορείτε επίσης να γίνετε πιο ευτυχισμένοι απλά έχοντας ένα σύντομο υπνάκο».
Περισσότεροι από 1.000 εθελοντές συμμετείχαν στη μελέτη που διεξήχθη για το Φεστιβάλ Επιστημών του Εδιμβούργου. Η πλειοψηφία (66%) των «short nappers» στη μελέτη, οι οποίοι κλήθηκαν να κοιμηθούν για μισή ώρα, αισθάνθηκαν ευτυχισμένοι στη συνέχεια.
Εν τω μεταξύ, μόνο το 56% εκείνων που κοιμήθηκαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανέφεραν το ίδιο, ενώ το 60% των ατόμων που δεν κοιμήθηκαν συμφωνούσαν.
Κατά μέσο όρο, όσοι είχαν ένα σύντομο ύπνο ανέφεραν «βαθμολογία ευτυχίας» 3,67 στους πέντε, όσοι δεν κοιμήθηκαν σημείωσαν 3,52 και αυτοί που κοιμήθηκαν περισσότερο χρονικό διάστημα 3,44.
Έτσι, βασικά, θα μπορούσαμε όλοι να επωφεληθούμε από την ανάπαυση λίγο περισσότερο – απλά μην ξεχάσετε να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι!
Preview image via Getty-knape.