Άγνωστη ζωή στα βάθη της αβύσσου: Απίστευτες εικόνες από υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα ανοιχτά της Χαβάης

561
Άγνωστη ζωή στα βάθη της αβύσσου: Απίστευτες εικόνες από υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα ανοιχτά της Χαβάης

Απίστευτες εικόνες από παράξενα – για τα δικά μας δεδομένα- είδη ζωής φαίνονται σε βίντεο που τράβηξε το τριμελές πλήρωμα του βαθυσκάφους Pisces V, το οποίο καταδύθηκε στο θαλάσσιο όρος Cook (Cook seamount), ανενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο στα ανοιχτά της Χαβάης.

Όπως αναφέρει το Associated Press, επιστήμονες επισκέφθηκαν το ηφαίστειο νωρίτερα μέσα στον μήνα για να εξετάσουν τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά και τη μεγάλη ποικιλία ειδών ζωής που φιλοξενεί, και στην αποστολή συμμετείχε και ένας δημοσιογράφος του Associated Press. Επρόκειτο για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο συγκεκριμένο σημείο.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες (από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Conservation International) εντόπισαν θαυμαστά πλάσματα, όπως ένα σπάνιο είδος χταποδιού, ένα νέο είδος κοραλλιού και άλλα.

Η κορυφή του ηφαιστείου βρίσκεται περίπου 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού, και το φως του ήλιου δεν φτάνει στον βυθό. Αποτελεί μέρος μιας ομάδας υποθαλάσσιων ηφαιστείων ηλικίας 80 εκατ. ετών που θεωρείται πως φιλοξενούν πολλά άγνωστα είδη, καθώς και πλούσια κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου.

Πηγή: huffingtonpost