7 τρόποι να ξεκινάς την κάθε σου μέρα με όρεξη

257

Όλοι μας έχουμε βιώσει αυτές τις ημέρες που απλά δεν μας βγαίνει. Είμαστε ψυχικά και σωματικά εξουθενωμένοι και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να σηκωθούμε από το κρεβάτι και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της ημέρας.

Δυστυχώς  όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε στο κρεβάτι όλη την ημέρα. Όταν τύχει και συμβεί όντως αυτό, έχει έρθει η στιγμή να κάνεις κάτι για να το αλλάξεις, για λόγους κυρίως της προσωπικής σου ψυχικής υγείας αλλά και για λόγους παραγωγικότητας στους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου. Να θυμάσαι πως όλα είναι μια αλυσίδα και αν μια μέρα ξεκινάει λάθος, σίγουρα με το λεγόμενο “domino effect”, θα συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα. Γι’αυτό καλό θα ήταν να το προλάβεις.

1. Σκέψου όλους τους στόχους σου το πρωί και διαλέξε έναν

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ κάνουμε το κάτι παραπάνω και θέτουμε στόχους για μας και την πρόοδο μας, life happens. Πολλά συνδυαστικά γεγονότα τυχαία -ή και όχι τόσο τυχαία- μας εμποδίζουν απο την εκπλήρωση των στόχων μας σε καθημερινή βάση. Με άλλα λόγια, ένας μόνιμος αγώνας.

Καλό θα ήταν όταν βλέπεις πως η ζωή και η φάση που βιώνεις δε σε βοηθάει, να ξεκινάς με ένα στόχο τη φορά και όχι να γεμίζεις τη μέρα σου με πράγματα στα οποία είναι σχεδόν απόλυτα σίγουρο πως δε θα προλάβεις ή δε θα ολοκληρώσεις.

H έννοια της επιτυχίας συμπεριλαμβάνει μερικές εξαιρετικές συμβουλές για τον καθορισμό και την επίτευξη στόχων, όπως:

α) Αξιολόγησε τι συμβαίνει στη ζωή σου αυτή τη στιγμή.
β) Όρισε τους στόχους σου με βάση το μοντέλο S.M.A.R.T. (Να είναι κάτι συγκεκριμένο, μετρήσιμο, εφικτό, ρεαλιστικό και ευαίσθητο στο χρόνο).
γ)Ανέλαβε την πλήρη ευθύνη των στόχων σου

2. Να είσαι ευτυχισμένη

Σκέψου όλες τις στιγμές που ήσουν αναβλητική με κάτι. Στοιχηματίζω πως στην πλειοψηφία εκείνων των περιπτώσεων σίγουρα δεν είχες και την καλύτερη διάθεση.

Για να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητα, ώστε να μπορείς να παραμείνεις παραγωγική και να συνεχίζεις να προχωράς, είναι να κάνεις τον εαυτό σου ευτυχισμένο δείχνοντας ευγνωμοσύνη, όντας περιτριγυρισμένη με θετικούς ανθρώπους, γιορτάζοντας μικρές νίκες, βοηθώντας φιλανθρωπικούς σκοπούς, κάνοντας πράγματα που σου αρέσουν και ακόμη και αν χρειαστεί να αναγκάσεις τον εαυτό σου να χαμογελάσει.

Βάλε δυνατά μουσική και καθάρισε το σπίτι σου, πετώντας όλα τα μη απαραίτητα ενώ οργανώνεις το χώρο σου. Αυτή η τεχνική μπορεί συνήθως να σε παρακινήσει να ασχοληθείς πράγματι με τη δουλειά σου και να σταματήσεις να αναβάλλεις.

3. Πάρε κίνητρο απο άλλους

Όταν χρειάζεστε πραγματικά ένα επιπλέον κίνητρο, μπορείτε πάντα να στραφείτε στις λέξεις ή τον τρόπο που παίρνει κίνητρο κάποιος άλλος. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ σε καμία περίπτωση να συγκρίνεις τον εαυτό σου με κάποιον άλλον. Σίγουρα όμως κάποιος δικός σου άνθρωπος ή κάποιος που θαυμάζεις πιθανότατα να σου δείξει το δρόμο προς τη λύση και να σε εμπνεύσει να γίνεις καλύτερη.

Ακόμη και η τέχνη είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί να σε εμπνεύσει. Πάρε για παράδειγμα τη μουσική. Η μουσική απο μόνη της έχει δημιουργηθεί για να διαμορφώνει και να “ξυπνάει” όλων των ειδών τα συναισθήματα. Κι αν χρειάζεσαι μια πρόταση, σίγουρα το συγκρότημα Manskin μπορεί να σε συντροφεύσει σε όλα τα στάδια μιας ημέρας, απο τη δουλειά ως το γυμναστήριο και απο τη βόλτα ως το πρωινό σου μπάνιο, μόνο κίνητρο και ενθουσιασμό μπορεί να δημιουργήσει η rock n roll μελωδία. Για να μη συζητήσουμε το πόσο αγχωλυτική μπορεί να είναι!

Εκτός από τη μουσική, υπάρχουν βιβλία, ταινίες και βίντεο που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάνεις ένα βήμα μπροστά μέσω έμπνευσης και καθοδήγησης. Και να μην ξεχνάς πως η μεγαλύτερη έμπνευση μπορεί να είσαι εσύ η ίδια, ακόμη κι αν χρειαστεί να λες πράγματα στον εαυτό σου για να πάρεις το αναγκαίο καθημερινό boost αυτοπεποίθησης που τόσο έχεις ανάγκη!

4. Να φροντίζεις να περνάς καλά και να διασκεδάζεις

Όλοι έχουμε αυτές τις καθημερινές εργασίες ή δουλειές που είναι συνηθισμένες και βαρετές. Ποιος θέλει πράγματι να πλύνει τα πιάτα ή να καθαρίσει το σπίτι; Το θέμα είναι, να ξέρεις πως μπορείς πράγματι να διασκεδάσεις με αυτές τις κατά τα άλλα βαρετές καθημερινές δουλειές.

Αναφέραμε τη μουσική αλλά και όλα τα υπόλοιπα μικρά πράγματα που σε χαρακτηρίζουν και είσαι εσύ πρέπει να τα αφήνεις να ξεδιπλώνονται καθημερινά. Χόρεψε μόνη σου στο σαλόνι, ή βάλε την αγαπημένη σου ταινία. Πάρε τηλέφωνο τους δικούς σου ανθρώπους και φρόντισε να μην αναφέρεις ούτε ένα αρνητικό, παρα μόνο να δίνεις και να παίρνεις θετικά vibes. Μερικές φορές -αν όχι τις περισσότερες- η ευτυχία είναι επιλογή. Οι αρνητικές εισβολές και συνθήκες θα είναι πάντα εκεί. Το μυστικό είναι να μην τις αφήσεις ποτέ να σε αγγίξουν, όσο περνάει απο το χέρι σου.

5. Κόψε τη λίστα με τις υποχρεώσεις σου στη μέση.

Οι εκτενείς λίστες με πολλές αγχώδεις υποχρεώσεις είναι σαν οδοφράγματα που εμποδίζουν κάθε σου προσπάθεια να είσαι ευτυχισμένη. Αντί να προσπαθείς καθημερινά να πετύχεις όλα τα “δύσκολα” πράγματα μαζί, μείωσε τη λίστα σου τουλάχιστον στο μισό, ώστε να μπορείς να εστιάσεις με μεγαλύτερη προσοχή και ζήλο στα σημαντικότερα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι εάν έχεις περισσότερες από 7 εργασίες σε μια λίστα, δεν θα κάνετε καμία από αυτές, αλλά αν έχετε μόνο 3 στοιχεία που αναφέρονται, η πιθανότητα ολοκλήρωσης και των τριών είναι πολύ υψηλότερη.

6. Πάρε τον/την φίλη σου μαζί

Το να έχεεις δίπλα σου έναν άνθρωπο να σε παρακινεί είναι ένα από τα πιο βασικά κίνητρα, μιας και κανείς δε πέρασε όμορφα ή τέλεια πηγαίνοντας γυμναστήριο ή στην τράπεζα μόνος του. Οι φίλοι μας δίνουν ζωή και χρώμα σε όλες τις στιγμές μας γιαυτό και κράτησέ τους όσο πιο κοντά σου μπορείς.

7. Κάνε ένα διάλειμμα

Καταλαβαίνω ότι η ζωή σου ίσως είναι χαοτική. Μεταξύ της εργασίας και της οικογένειάς σου, βρίσκεσαι συνεχώς στο τρέξιμο. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα μετά από λίγο επειδή νιώθεις συνεχώς εξαντλημένη και δε δίνεις το 100% πουθενά.

Παρόλο που ίσως να πιστεύεις ότι δεν έχεις το χρόνο να κάνεις διακοπές, το λιγότερο που ωφείλεις να κάνεις είναι να πάρεις μια ή και δύο μέρες άδεια για “αποσυμπίεση”. Φόρτισε τις μπαταρίες σου και θα παρατηρήσεις πως θα αλλάξει αμέσως ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα και κατ’επέκταση, ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες

Η Mikita Mikado CEO στην μεγάλη Αμερικανική εταιρεία πωλήσεων PandaDoc συνιστά «Πηγαίνετε για διαλείμματα με τα πόδια. Υπάρχουν μέρες που δεν μπορώ να ξεφύγω από το γραφείο, αλλά νιώθω εξαντλημένη. Πηγαίνω για μια γρήγορη βόλτα στη γειτονιά και επιστρέφω έτοιμη για δουλειά. Έτσι, είτε παίρνετε λίγες μέρες άδεια, είτε μόλις 15 λεπτά διάλειμμα, αφιερώνετε έστω λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε. Όταν επιστρέψετε στην εργασία σας, θα εκπλαγείτε με το πόσο ανανεωμένοι και ενθουσιασμένοι είστε».

 

Πηγή