7 συνήθειες που δεν υιοθετούν ποτέ οι δυνατές προσωπικότητες, σύμφωνα με ψυχοθεραπεύτρια

448
ginaika-kafes-vivlio

Πολλοί θεωρούν ότι ένας άνθρωπος με δυνατή προσωπικότητα μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί, πολύ απλά, δεν είναι υπερήρωας κάποιου κόμικ.

Οι άνθρωποι που έχουν δυνατή προσωπικότητα βάζουν προτεραιότητες και δεν σπαταλούν ενέργεια και χρόνο σε πράγματα που δεν έχουν ουσία και νόημα γι’αυτούς. Δεν έχουν την ανάγκη να αποδείξουν σε κανέναν πόσο ικανοί είναι κι έχουν εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Μπορούν να διακρίνουν τα σημαντικά από τα ασήμαντα και διοχετεύουν τη ενέργειά τους σε δραστηριότητες που τους προσφέρουν χαρά και ικανοποίηση. Δεν προβληματίζονται για τα πράγματα για τα οποία δεν μπορούν να κάνουν κάτι.

Τα άτομα με δυνατή προσωπικότητα δεν σπαταλούν την πολύτιμη ενέργειά τους σε πράγματα που δεν έχουν πραγματικά σημασία. Οι δυνατές προσωπικότητες δεν φοβούνται, δεν σκέφτονται αρνητικά, ρισκάρουν και κοιτάνε μπροστά. Γι΄ αυτό, άλλωστε, ξεχωρίζουν από τον μέσο όρο.

7 συνήθειες που δεν υιοθετούν ποτέ οι δυνατές προσωπικότητες,
Alina Vilchenko/pexels

Aς δούμε τις 7 συνήθειες που δεν υιοθετούν ποτέ οι δυναμικές προσωπικότητες, σύμφωνα την ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin, όπως διαβάζουμε σε άρθρο του Business Insider.

Δεν ανησυχούν για την γνώμη των άλλων

Δεν δίνουν σημασία στο τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνους και κυρίως δεν βασίζουν την ευτυχία και την αξία τους στη γνώμη των άλλων.

Δεν υπεραναλύουν τις καταστάσεις που βιώνουν

H υπερανάλυση δεν βοηθά κανέναν και δεν προσφέρει απολύτως τίποτα. Το μόνο που κάνει είναι να σου «κλέβει» ενέργεια και χρόνο και να σου αποσπά την προσοχή από τα πράγματα που συμβαίνουν στο σήμερα.

7 συνήθειες που δεν υιοθετούν ποτέ οι δυνατές προσωπικότητες,
Alexandra Ișvănescu/unsplash

Δεν είναι σκληροί κριτές του εαυτού τους

Στην ενήλικη ζωή μας συχνά κρίνουμε πολύ αυστηρά (σε βαθμό αυτομαστιγώματος) τον εαυτό μας για όλα όσα δεν έχει κατορθώσει να κάνει ή όσα έκανε λάθος. Το πρόβλημα με τη σκληρή αυτοκριτική είναι πως αντί να μας βοηθά να βελτιωνόμαστε, μας κάνει να επικεντρωνόμαστε πολύ σε όλα τα στραβά σημεία, στερώντας μας την ευελιξία που απαιτεί η διαφυγή από μία προβληματική κατάσταση.

Δεν εύχονται τα πράγματα να ήταν διαφορετικά

Πάρα πολλοί άνθρωποι εύχονται να ήταν τα πράγματα διαφορετικά. Εύχονται να ήταν καλύτεροι στο να μιλάνε στις γυναίκες, εύχονται να φερόταν διαφορετικά ο σύντροφός τους σε κάποιες περιστάσεις, εύχονται να είχαν τη δουλειά που τελικά δεν τους έδωσαν, εύχονται να μην είχαν ξοδέψει τα λεφτά που ήδη ξόδεψαν σε εκείνη τη χαζή αγορά που μετάνιωσαν… και η λίστα συνεχίζεται. Με το να «κολλάνε» ευχόμενοι για πράγματα ή καταστάσεις που δεν είναι όπως θα ήθελαν, απορρίπτουν την πραγματικότητα και αυτό δεν έχει αίσιο τέλος. Οδηγεί σε περισσότερο άγχος, θλίψη και απογοήτευση. Δηλαδή σε εκείνα τα συναισθήματα που σκοτώνουν την αυτοπεποίθηση.

Δεν λυπούνται τον εαυτό τους

Η αυτολύπηση είναι χάσιμο ενέργειας και χρόνου. Οι δυνατοί άνθρωποι το γνωρίζουν πολύ καλά γι’αυτό και δεν χάνουν πολύτιμο χρόνο με το να λυπούνται τον εαυτό τους.

Δεν παραπονιούνται σε εκείνους που δεν μπορούν να βοηθήσουν

Το να παραπονιέσαι για πράγματα που σου συμβαίνουν χωρίς να κάνεις κάτι γι’ αυτά είναι εντελώς ανούσιο και ψυχοφθόρο. Ακόμη χειρότερο είναι να παραπονιέσαι σε άλλους για πράγματα που σου συμβαίνουν και να τους ρίχνεις το φταίξιμο ενώ εκείνοι δεν μπορούν να σε βοηθήσουν.

Πηγή