7 πράγματα που μας αγχώνουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε

395
7 πράγματα που σας αγχώνουν χωρίς να το καταλαβαίνετε

Όσον αφορά το άγχος, μπορεί να είστε ο χειρότερος εχθρός σας.

Σίγουρα υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να σας αγχώνουν, αλλά έχετε νιώσει ποτέ έντονο άγχος ενώ δεν συμβαίνει κάτι φοβερό στην ζωή σας;

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι συνήθειές σας είναι εκείνες που σας αγχώνουν χωρίς ούτε καν να το καταλαβαίνετε; Ακολουθούν μερικοί τρόποι που η συμπεριφορά σας δεν σας βοηθά να νιώσετε λιγότερο αγχωμένοι.


1. Αποφεύγετε αυτό που σας ενοχλεί

Όσο εύκολο κι αν είναι να αποφύγετε την πηγή του άγχους σας και να ασχοληθείτε με κάτι άλλο, αυτή η τακτική δεν πρόκειται να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η τακτική μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. «Αποφεύγοντας κάτι είναι σαν να μην συμβαίνει και όσο περισσότερο το αποφεύγεις, τόσο χειρότερο γίνεται. Όσο περισσότερο αντιμετωπίζεις όλα όσα σε αγχώνουν, τόσο περισσότερο έλεγχο έχεις», αναφέρει ο David Spiegel, από το πανεπιστήμιο του Stanford.

2. Ξενυχτήσατε
Μπορεί το να μείνετε ξύπνιοι μέχρι τη μία το βράδυ δεν είναι και τόσο κακή ιδέα, αλλά τα συναισθήματά σας διαφωνούν. Το άγχος και η έλλειψη ύπνου πάνε συχνά μαζί. Είναι πιο πιθανό να είστε ευερέθιστοι και ανήσυχοι εάν δεν έχετε ξεκουραστεί αρκετά.

3. Δεν κουνηθήκατε από τον καναπέ σας

Θέλετε να νιώσετε καλύτερα; Βγείτε στον δρόμο και κάντε μία βόλτα, περπατήστε ή τρέξτε. Η σωματική άσκηση μειώνει το άγχος. Ακόμα και ένας περίπατος μπορεί να κάνει διαφορά.

4. Γκρινιάζετε στους φίλους σας

Το πρώτο σας ένστικτο, να πάτε στους φίλους σας και να μιλήσετε για όλα όσα σας αγχώνουν μπορεί να σας κάνει κακό. Η έρευνα έχει δείξει ότι το άγχος είναι μεταδοτικό και τέτοιες συζητήσεις μπορεί να σας γεμίσουν όλους με αρνητικά συναισθήματα.

5. Κάνατε μία βόλτα στα social media

Είναι αδύνατον να μπείτε στο Facebook ή το Instagram και να μην δει πόσο φανταστικά πέρασε κάποιος στις διακοπές του ή φωτογραφίες από γάμους, εγκυμοσύνες κλπ. Εάν τα social media σας προκαλούν άγχος και σας οδηγούν στο να κάνετε κοινωνικές συγκρίσεις ή να σκέφτεστε πόσο καλύτερη θα μπορούσε να είναι η ζωή σας (αλλά δεν είναι), ήρθε η ώρα να τα κλείσετε!

6. Κάνατε ψώνια
Μία βόλτα στα μαγαζιά μπορεί να ακούγεται ως ο τέλειος τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας, αλλά έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι επικεντρώνονται στα υλικά αγαθά είναι πιο πιθανό να βιώσουν στρες.

7. Πήρατε κάποια/κάποιες βιαστικές αποφάσεις
Όταν έχετε στρες μοιάζει λογικό να κάνετε κάτι για αυτό, αλλά μερικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μόνο με καθαρό μυαλό.

 

Διαβάστε επίσης: 6 μυστικά που βοηθούν τους αιώνια ντροπαλούς

 

Πηγή