5+1 ρεαλιστικές συμβουλές από τους ειδικούς για να νιώσεις ευτυχισμένη

320
reasons to smile

Εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και όλων των συνεπειών που επέφερε στη ζωή μας, είναι λογικό να βλέπεις μόνο εμπόδια και δυσκολίες. Η ευτυχία ορίζεται σίγουρα διαφορετικά για τον καθένα μας, οι συμβουλές που ακολουθούν όμως είναι το mood boost που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα με χαμόγελο.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Chicago, έδειξε πως τα επίπεδα ευτυχίας των Αμερικανών σημειώνουν αρνητικό ρεκόρ πενταετίας, κάτι που μας φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό λαμβάνοντας υπόψη την επικαιρότητα των τελευταίων μηνών και την κατάσταση που βιώνουμε. Τα καλά νέα είναι πως η ευτυχία θέλει practice, αρκεί να ακολουθήσεις τον οδηγό των ειδικών με όλα αυτά τα μικρά πράγματα που μπορούν φωτίσουν τη μέρα σου.

Πες ναι σε συζητήσεις

Οι ειδικοί συμφωνούν πως τείνουμε να νιώθουμε καλύτερα όταν έχουμε γύρω μας ανθρώπους. Καλέστε τις φίλες σας στο σπίτι σας, προτείνετε μια έξοδο, προσεγγίστε ακόμα και αγνώστους για παράδειγμα στο γυμναστήριο ή σε ένα μπαρ και ξεκινήστε κουβέντα. «Η κοινωνική αλληλεπίδραση αυξάνει τα θετικά συναισθήματα στους ανθρώπους, είτε είναι εξωστρεφείς, είτε εσωστρεφείς», εξηγεί η Elizabeth Dunn, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο British Columbia.

Φτιάξε μια λίστα… ευτυχίας

Τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις χαρούμενη το πρωί; Μια απλή ερώτηση που όμως έχει μεγάλη σημασία για να συνειδητοποιήσετε κάποια πράγματα για τη ζωή σας. Βρείτε τι είναι αυτό που σας προσφέρει ουσιαστική χαρά, κάτι που για τον καθένα είναι διαφορετικό. Ίσως είναι οι φίλοι σας, η δουλειά σας, το παιδί σας. «Είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε τις καλές στιγμές και να προσπαθούμε να τις ξαναδημιουργήσουμε», αναλύει η Laurie Santos, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Yale. Σημειώστε όλες αυτές τις στιγμές στο χαρτί ή εναλλακτικά αν τις έχετε αποτυπωμένες σε φωτογραφίες, κολλήστε τες σε ένα εμφανές σημείο του σπιτιού σας για να τις βλέπετε όταν νιώθετε πως πέφτετε ψυχολογικά.

Κάνε μια καλή πράξη

Έρευνες σε 200 χιλιάδες ενήλικες έδειξαν πως όσοι προσέφεραν χρήματα σε φιλανθρωπικό σκοπό, ένιωσαν περισσότερο χαρούμενοι από όσους όχι, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και από το ποσό που προσέφεραν. Η προσφορά συνδέεται έντονα με την ευχαρίστηση, τη χαρά, την κοινωνική σύνδεση. Φυσικά η προσφορά δεν είναι μόνο οικονομική, μπορείς να βοηθήσεις απλά ένα άτομο που έχει ανάγκη, έναν ηλικιωμένο, έναν άνθρωπο που νιώθει μόνος.

Πρόσθεσε χρώμα στο χώρο σου

Ακόμα και μια μικρή αλλαγή στο υπνοδωμάτιο ή το καθιστικό σου μπορεί να σου φτιάξει τη μέρα. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1000 άτομα σε πολλές διαφορετικές χώρες, έδειξε πως όσοι εργάζονται σε χρωματιστά γραφεία είναι όχι μόνο πιο αποδοτικοί αλλά και πιο φιλικοί με τους συναδέλφους τους. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προσθέσεις μια ζωηρή χρωματική νότα στο περιβάλλον σου ή ένα funky αντικείμενο.

Βρες χρόνο για άσκηση

Όσο καλύτερη η φυσική σου κατάσταση, τόσο καλύτερη και η ψυχολογική, όπως έδειξε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Happiness Studies. Ακόμα και 10′ προπόνησης την εβδομάδα μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχολογική μας κατάσταση, αρκεί φυσικά να βρεις και τη μορφή άσκησης που σου ταιριάζει. Για άλλους είναι κατάλληλη η yoga, για άλλους το τρέξιμο. Το βασικό είναι να συνειδητοποιήσεις το boost που χαρίζει στην ψυχολογία σου όλη αυτή η δραστηριότητα.

Απόφυγε τις αρνητικές ειδήσεις

Δεν χρειαζόμαστε επιστημονική ανάλυση για να καταλάβουμε πως οι αρνητικές ειδήσεις -που ειδικά τον τελευταίο καιρό είναι στο peak τους -βλάπτουν την ψυχολογία μας. «Ακόμα και η έκθεση σε 3′ αρνητικών ειδήσεωντο πρωί, αυξάνει κατά 27% την πιθανότητα να έχεις μια κακή μέρα», σύμφωνα με έρευνα της Michelle Gielan, founder του Institute for Applied Positive Research. Για να το πετύχεις αυτό μπορείς αρχικά να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις από τις σελίδες που ακολουθείς.