5 έξυπνοι τρόποι να αντιμετωπίσεις την απόρριψη

216

Η αντιμετώπιση της απόρριψης μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά εδώ είναι μερικοί τρόποι για να την επεξεργαστείς και να προχωρήσεις παρακάτω.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η απόρριψη είναι χάλια. Είτε πρόκειται για το τέλος μιας σχέσης είτε για την απώλεια μιας ευκαιρίας για δουλειά, αυτά τα συναισθήματα απογοήτευσης, θλίψης ή ακόμα και ένα σοβαρά πληγωμένο εγώ, μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε χάλια. Όμως, υπάρχει μια θετική όψη σε όλα τα πράγματα και το ίδιο ισχύει και για την απόρριψη. Βέβαια, ακόμα και τότε ο πόνος της απόρριψης μπορεί να παραμείνει για λίγο και αυτό είναι φυσιολογικό. Στο κάτω κάτω είμαστε άνθρωποι.

Αλλά το να μην μένεις για πολύ καιρό στα αρνητικά είναι σημαντικό όχι μόνο για τη δική σου ευημερία αλλά και για την προσέγγισή σου στη ζωή. Ας το παραδεχτούμε, δεν θα πάνε όλα όπως πρέπει, επομένως είναι σημαντικό να το αναγνωρίσεις, να νιώσεις τα συναισθήματά σου και μετά να προχωρήσεις.

Αλλά πώς θα ξεπεράσουμε αυτό το αίσθημα απόρριψης; Λοιπόν, η θεραπεύτρια Lucille Shackleton μοιράστηκε σε μια ανάρτηση στο Instagram τέσσερα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Έχοντας λάβει πάνω από 6.000 likes, η Shackleton σημειώνει ότι όσοι παλεύουν με την απόρριψη θα πρέπει να προσπαθήσουν να μην κολλήσουν σε σκέψεις όπως «τι συμβαίνει με εμένα». «Αυτός ο εσωτερικός διάλογος έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε χειρότερα», γράφει και προτείνει να προκαλέσεις αυτές τις σκέψεις.

Η Shackleton προσθέτει ότι είναι σημαντικό να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και να ασκείς την αυτοαγάπη και τη συμπόνια. Το να κάνεις πράγματα που σε βγάζουν από το μυαλό και στο σώμα σου είναι άλλη μία σύσταση της Shackleton, η οποία προσθέτει ότι δραστηριότητες όπως η αναπνοή, το τρέξιμο, η yoga, οι διατάσεις και το κολύμπι θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να κάνεις focus σε κάτι άλλο και να απομακρύνουν τον μηρυκασμό των σκέψεων απόρριψης.

Τέλος, η θεραπεύτρια συμβουλεύει να σταματήσεις να αναρωτιέσαι «τι θα γινόταν αν». «Εξασκηθείτε στην αποδοχή ότι τελείωσε. Πονάει, αλλά είναι πιο παραγωγικό να αντιμετωπίζεις το κακό παρά να φαντασιώνεσαι ότι θα αλλάξεις τη γνώμη κάποιου».

«Το να νιώθουμε ότι μας έχουν απορρίψει πονάει πραγματικά», γράφει ο Shackleton στη λεζάντα της ανάρτησης. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου σαν κάποιον που αγαπάς βαθιά. Αν ο καλύτερός σας φίλος περνούσε το ίδιο με εσάς, τι συμβουλή θα του δίνατε για το πώς να φροντίζει τον εαυτό του; Συχνά είμαστε πολύ πιο ευγενικοί και συμπονετικοί με αυτούς που αγαπάμε. Είναι καιρός να δείξουμε την ίδια συμπόνια στον εαυτό μας», εξηγεί.

tfc-breakup

Δεν υπάρχει ένας ενιαίος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την απόρριψη, αλλά η προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτά τα συναισθήματα μπορεί να είναι το κλειδί για τη δική μας προσωπική ανάπτυξη. Το να σκεφτόμαστε τη μεγαλύτερη εικόνα πάντα βοηθά. Ακόμα κι αν κάτι δεν μας πήγε καλά, ας σκεφτούμε τι αντιπροσωπεύει αυτό σε μεγαλύτερη κλίμακα και πώς αυτή η ευκαιρία για δουλειά, ο φίλος ή το πράγμα που δεν υπάρχει πια στη ζωή μας, μπορεί να είναι για καλό.

Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει αυτά τα συναισθήματα και ας αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να νιώθουμε λίγο απογοητευμένοι. Επικεντρώσου στα καλά γύρω σου σε αντίθεση με ένα ή δύο πράγματα που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Και αν πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να μην λειτουργεί για εσένα, δοκίμασε να συνδεθείς με άλλα άτομα που σε εκτιμούν και σε αγαπούν και ασχολήσου με δραστηριότητες που βοηθούν τη δική σου προσωπική ανάπτυξη. Όποια και αν είναι τα βήματα που κάνεις, είναι μια διαδικασία για να αφήσεις την απόρριψη πίσω σου και να βγεις μεγαλύτερη και καλύτερη από πριν.

Πηγή: elle.gr