3 τύποι σχέσης που πρέπει να αποφύγεις (δεν οδηγούν πουθενά!)

346
relationships

Ποια μοτίβα σχέσεων δεν σε ωφελούν σύμφωνα με την ψυχαναλύτρια;

Θα έχεις διαβάσει άρθρα και άρθρα για τις σχέσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Μπορεί, μάλιστα, να αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι μέσα σε μία τέτοια σχέση. Η ψυχαναλύτρια ζευγαριών Dr. Sue Johnson, ονομάζει τα τρία μοτίβα σχέσεων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταστροφικά για τον έρωτά σου. Μήπως βρίσκεσαι σε ένα από αυτά; Κι αν ναι, πώς θα το αλλάξεις;

Σχέσεις που δεν οδηγούν πουθενά; Ιδού τι λέει η ειδικός:

Bρίσκοντας τον κακό τύπο

Το όνομα του συγκεκριμένου μοτίβου (“Find The Bad Guy”) τα λέει όλα: διαφωνείς συνέχεια με τον σύντροφο σου και προσπαθείς να του αποδείξεις πως έχει άδικο. Και το αντίστροφο. Αυτό το μοτίβο δημιουργείται συχνά στις καινούριες σχέσεις, όπου οι σύντροφοι νιώθουν πως δεν ακούγονται όσο θα ήθελαν και όσο περνάει ο καιρός, αρχίζουν και νιώθουν ασήμαντοι ο ένας για τον άλλον. Προσπάθησε να το σταματήσεις μόνη σου, κατευνάζοντας τα πνεύματα και κάνοντας μία συμφωνία να φέρεστε καλύτερα ο ένας στον άλλον, γιατί μπορεί το συγκεκριμένο μοτίβο να μετατραπεί σε ένα ακόμα χειρότερο, δηλαδή στο επόμενο (κάνε κλικ).

Σχέσεις που δεν οδηγούν πουθενά: Η γκρινιάρα πόλκα

Η ψυχολόγος το ονομάζει “The Protest Polka” και μπορεί το όνομα να ακούγεται ελαφρύ και παιχνιδιάρικο, αλλά αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με την ουσία του. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο μοτίβο έχει καταστρέψει αναρίθμητες σχέσεις. Μάλιστα, ο ψυχολόγος και ειδικός στις σχέσεις Dr. John Gottman επισημαίνει πως νιόπαντρα ζευγάρια που βρίσκονται σε αυτό το μοτίβο, τυπικά παίρνουν διαζύγιο μέσα σε 5 χρόνια.

Το συγκεκριμένο μοτίβο δημιουργείται όταν ο ένας σύντροφος «βρίσκει τον κακό τύπο» και προσπαθεί πιέζοντας, γκρινιάζοντας και κατηγορώντας τον άλλον να τον «αγγίξει». Το αποτέλεσμα; Ο άλλος νιώθει πως κατακρίνεται και αποτραβιέται από τη σχέση.

Προσπάθησε να μετριάσεις τη γκρίνια και μίλα ειλικρινά και ήρεμα στον σύντροφο σου για το πως αισθάνεσαι. Άλλωστε, ουσιαστικά ζητάς προσοχή από εκείνον αλλά με τον λάθος τρόπο. Άσε τον σύντροφο σου να αντιδράσει και να σου πει πως αισθάνεται.

Ο πάγος και η φυγή

Το τελευταίο μοτίβο, το επονομαζόμενο “The Freeze and Flee” σύμφωνα με τη Johnson, αφήνει το ζευγάρι κουρασμένο και τελειωμένο. Δηλαδή, αποφεύγετε και οι δύο να έρθετε σε αντιπαράθεση ενώ γνωρίζετε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Μπορείς να αντιστρέψεις το συγκεκριμένο μοτίβο αναγνωρίζοντας, αρχικά, πως πράγματι χαρακτηρίζει τη σχέση σου. Μόλις συμβεί αυτό θα πρέπει να πάρεις μικρά συναισθηματικά ρίσκα και να προσπαθήσεις να διεκδικήσεις λίγο ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφο σου, πρόθυμη να δείξεις όλα τα όμορφα συναισθήματα που νιώθεις για εκείνον και τόσο καιρό δεν εκφράζεις.