15+1 βιβλία που μπήκαν στη συλλογή μας

307

Η καραντίνα συνεχίζεται. Το ίδιο και οι πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις των εκδόσεων. Αυτές είναι οι τελευταίες κυκλοφορίες που τράβηξαν την προσοχή μας στην εκπνοή του 2020. Δεν θα μπορούσαν να μην το κάνουν βιβλία των Julian Barnes, Georges Simenon, Τζόναθαν Κόου, Ζοζέ Σαραµάγκου και Άλι Σµιθ. Σε αυτά προσθέστε το πολιτικό δοκίμιο Επιστροφή στη Ρενς του Ντιντιέ Εριµπόν, αλλά και το απαραίτητο ανάγνωσμα, Οι Αργοναύτες της Μάγκι Νέλσον.

Το παρελθόν της Tessa Hadley (εκδ. Gutenberg)

Τέσσερα αδέρφια συναντιούνται για τελευταία φορά στο σπίτι της παιδικής τους ηλικίας πριν το πουλήσουν. Η Hadley ξέρει πώς να αφηγηθεί την ιστορία των ηρώων της χωρίς απαραίτητα να καταφεύγει στον αόριστο. Μιλάει στο παρόν και καταλαβαίνεις το παρελθόν.

Άνδρας µε κόκκινο µανδύα  του Julian Barnes (εκδ. Μεταίχµιο)

Ο αγαπηµένος Barnes µάς πάει ένα απολαυστικό ταξίδι στο Παρίσι της belle époque µε αφορµή τη γοητεία που του ασκεί ο άντρας σε ένα πορτρέτο. Εκτός από τον κόκκινο µανδύα του, είναι βουτηγµένος στη σαγήνη, τον ναρκισσισµό και τη λαµπερή παρακµή του κοινωνικού του περίγυρου.

Επιστροφή στη Ρενς του Ντιντιέ Εριµπόν (εκδ. Νήσος)

Ο ίδιος ο συγγραφέας γυρίζει στη γενέτειρά του. Είναι η δεύτερη φορά που γεννιέται γνωρίζοντας, όµως, τώρα, από πού προέρχεται. Την οικογένειά του, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, τη σεξουαλική του ταυτότητα, αλλά κυρίως την κοινωνική του τάξη. Φανταστικό!

Το Λιµάνι στην Οµίχλη του Georges Simenon (εκδ. Άγρα)

Ο ακούραστος επιθεωρητής Μαιγκρέ πρωταγωνιστεί σε ακόµη ένα ατµοσφαιρικό σκηνικό, στο λιµάνι της µικρής πόλης Ουιστρεάµ. Στόχος του, να εξιχνιάσει τη δολοφονία του καπετάνιου Υβ Ζορίς. Πρέπει, εκτός από την οµίχλη, να νικήσει και τη σιωπή των ανθρώπων.

Γυναίκες που Επιστρέφουν των Φώτη Βάρθη, Χρυσόστοµου Τσαπραΐλη (εκδ. Αντίποδες)

Εννιά χαρακτικά έργα εµπνευσµένα από δηµοτικά τραγούδια του Φώτη Βάρθη µιλούν για τις εκφάνσεις του πόνου που µπορεί να γεννηθεί στο γυναικείο σώµα και την ψυχή. Τη σκυτάλη παίρνει ο Χρυσόστοµος Τσαπραΐλης για να διηγηθεί τις ιστορίες πίσω από αυτές τις γυναίκες.

Manhattan Transfer του John Dos Passos (εκδ. Μεταίχµιο)

Μια εξπρεσιονιστική απεικόνιση της Νέας Υόρκης των ταραγµένων ‘20s που ρίχνει φως τόσο στους αστούς, όσο και στους µετανάστες, οι οποίοι προσπαθούν να ενταχθούν πριν απορριφθούν ως ένα κατώτερο είδος ανθρώπων που το αµερικανικό όνειρο δεν τους αξίζει.

Ο Κύριος Γουάιλντερ κι εγώ του Τζόναθαν Κόου (εκδ. Πόλις)

Το πιο αµερικανικό και κινηµατογραφικό µυθιστόρηµα του διάσηµου συγγραφέα. Ένα κορίτσι συµµετέχει στα γυρίσµατα µιας ταινίας στην Ελλάδα, ο σκηνοθέτης της οποίας βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του. Οι δυο τους ενώνονται. Ο ένας στην άνοδο και ο άλλος στην κάθοδό του.

Οι Αργοναύτες της Μάγκι Νέλσον (εκδ. Αντίποδες)

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να διαβάσει κανείς τις σκέψεις της Μάγκι Νέλσον για τη σεξουαλική ταυτότητα, τα φύλα, τη µητρότητα, τον λευκό προνομιούχο φεμινισμό. Το κυριότερο, όµως, είναι να δει ο αναγνώστης ότι δεν χρειάζεται να καταλάβει οτιδήποτε θεωρεί διαφορετικό. Κι αυτό είναι απελευθερωτικό.

Το τραγούδι των δέντρων του Αντόνιο Μορέσκο (εκδ. Καστανιώτη)

Η γραφή του Ιταλού συγγραφέα έχει κάτι µυστηριακό. Μια αίσθηση ότι κάποιο µυστικό κρύβεται κάπου στη γη και αυτός µε τις λέξεις του το αποκαλύπτει λίγο λίγο. Βοηθοί του, η φαντασία, η υπόνοια του θανάτου, το όνειρο, η ύλη και η µη ύλη. Ανακαλύψτε τον!

Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις του Ζοζέ Σαραµάγκου (εκδ. Καστανιώτη)

Το έργο αυτό του νοµπελίστα συγγραφέα, που εκδόθηκε το 1984, εξελίσσεται στη Λισαβόνα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των ‘30s. Ο Ρικάρντο Ρέις είναι ένας ποιητής και γιατρός που επιστρέφει στην πατρίδα του µετά την αυτοεξορία του στη Βραζιλία. Ερωτεύεται τη Μαρσέντα, κάνει έρωτα µε τη Λίντια και συνοµιλεί µε τον Πεσσόα.

Χειµώνας της Άλι Σµιθ (εκδ. Καστανιώτη)

Αν έχετε διαβάσει το πρώτο µέρος του Κουαρτέτου των Εποχών της συγγραφέως, τότε σίγουρα θα θέλετε να χαθείτε στη ζεστή αφήγηση ενός ζοφερού, παραδοµένου στο κακό και την αδικία χειµώνα. Πρωταγωνιστές, τέσσερις άνθρωποι, συγγενείς και ξένοι, που συγκεντρώνονται για τις γιορτές σε µια έπαυλη µε δεκαπέντε υπνοδωµάτια, στην Κορνουάλη.

Ένας διαφορετικός Τυµπανιστής του William Melvin Kelley (εκδ. Μεταίχµιο)

Είναι µια καλή στιγµή για να ανακαλύψετε τον παραγνωρισµένο Αφροαµερικανό συγγραφέα William Melvin Kelley µέσα από το πρώτο του µυθιστόρηµα που µεταφράζεται για πρώτη φορά. Σε µια φανταστική πολιτεία του αµερικανικού Νότου στα ‘50s, oι µαύροι αγρότες φοράνε τα καλά τους και σηκώνονται και φεύγουν από τα χωράφια. Οι λευκοί σαστίζουν.

Ένας Φορητός παράδεισος, του Roger Robinson (εκδ. Κείµενα)

Η βραβευµένη µε «T. S. Eliot» συλλογή ποιηµάτων του Roger Robinson διαβάζεται σαν µια σειρά από mandras που τονίζουν τον θυµό απέναντι σε κάθε αδικία, για να τον ξορκίσουν στη συνέχεια -σχεδόν την ίδια στιγµή- µε την οµορφιά της ύπαρξης και των ανταµοιβών της, που προκύπτουν ακόµη και µέσα σε στιγµές κόλασης.

Οι εκατό µέρες του Joseph Roth (εκδ. Άγρα)

Ο Roth σε αυτό το µυθιστόρηµα του 1935 φαντάζεται τις τελευταίες ένδοξες µέρες του Ναπολέοντα. Δίπλα του, η ταπεινή, αφοσιωµένη πλύστρα του παλατιού Αντζελίνα Πιέτρι, µια άτυχη κοπέλα που του χαρίζει την καρδιά της. Ο συγγραφέας εκφράζει τη βαθιά θλίψη που συνδέει τη µοίρα τους µε λυρική κοµψότητα.

Ο φύλακας στη σίκαλη  του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ  (εκδ. Πατάκη)

Διαβάστε το, ξαναδιαβάστε το ή κάντε το δώρο σε εφήβους. Το εµβληµατικό µυθιστόρηµα, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1951, είναι από τα σηµαντικότερα βιβλία για την εφηβική επανάσταση. Μια επανάσταση που σηµατοδοτεί την απώλεια της παιδικής ηλικίας και την άγρια ενηλικίωση.

Μαρία Κάλλας: Γράµµατα και αναµνήσεις από τον Τοµ Βολφ  (εκδ. Πατάκη)

Η βιογραφία της µεγαλύτερης φωνής του 20ού αιώνα. Μέσα από δικές της επιστολές και τις προσπάθειές της να καταγράψει τα αποµνηµονεύµατά της, µαθαίνουµε τη ζωή της. Από τα σκληρά παιδικά της χρόνια έως την παραµονή της στη Νέα Υόρκη, την Κατοχή στην Αθήνα, τα σκάνδαλα, τους έρωτες, τις δοκιµασίες και τις απογοητεύσεις, αλλά και την παγκόσµια αναγνώρισή της.

Πηγή