10 tips για να είστε πιο stylish και αυτή τη σεζόν

172

Πώς θα διαμορφώσετε την γκαρνταρόμπα σας κάνοντας λιγότερες αλλά καλύτερες αγορές.

Κάθε νέα χρονιά έρχεται μαζί με τους στόχους που θέτουμε γι’ αυτή, συχνά ωστόσο αυτοί μοιάζει να μην είναι πολύ διαφορετικοί από την προηγούμενη. Το πώς θα ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας, πώς θα είμαστε πιο stylish στο ντύσιμο μας, πώς θα κάνουμε βιώσιμες επιλογές, είναι μερικοί από τους fashion στόχους που μοιάζει να θέτουμε ξανά και ξανά. Κι ακόμα κι αν δεν καταφέρνουμε κάθε φορά να τους πετύχουμε στο 100%, ολοκληρώνοντας μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος τους, σημασία έχει η συνειδητοποίηση και άρα η προσπάθεια για αλλαγές προς το καλύτερο.

Για το 2023, τα fashion resolutions που θα σας εξασφαλίσουν stylish εμφανίσεις και βιώσιμη γκαρνταρόμπα είναι οι εξής:

1- Μην αγοράζετε κάτι που θα φορέσετε μόνο μία φορά

Όλες έχουμε ενδώσει στο occasional dressing, το ντύσιμο δηλαδή που προορίζεται για να εξυπηρετήσει ειδικές περιστάσεις όπως το κάλεσμα σ’ έναν γάμο ή ένα party. Συχνά, μάλιστα, το αντιλαμβανόμαστε ως μία ευκαιρία για να φορέσουμε κομμάτια που σπάνια θα δοκιμάζαμε σε άλλη περίσταση. Αυτά τα κομμάτια, αν δεν φορεθούν ξανά σε μία τέτοια περίσταση, συνήθως μένουν για πάντα στη ντουλάπα. Πόσο άδικο είναι αυτό; Όχι μόνο για τα ίδια τα looks, αλλά τόσο για το κόστος που επιβαρύνει το budget μας όσο και τις συνέπειες στο περιβάλλον από το αδιάκοπο shopping.
Για τη φετινή χρονιά, όταν κληθείτε να αντιμετωπίσετε μία τέτοια στιλιστική πρόκληση, σκεφτείτε έξυπνα και επενδύστε σε looks και κομμάτια που μπορούν μεν να σταθούν στην περίσταση διαθέτουν δε την ευελιξία που θα σας επιτρέψει να τα φορέστε και σε dressed down εμφανίσεις. Η μόδα, εξάλλου, έχει δώσει το πράσινο φως σε στοιχεία που χαρακτηρίζουν το occasional wear, όπως το glam της παγέτας, τη upper γοητεία της γούνας ή τη σοφιστικέ πολυτέλεια του βελούδου, για την παρουσία τους σε καθημερινά σύνολα.

2- Μην αγοράζετε κάτι μόνο επειδή είναι σε έκπτωση

Άλλη μια παγίδα στην οποία πέφτουμε συχνά είναι οι περιττές αγορές στη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι ελκυστικές τιμές συχνά κάμπτουν αντιστάσεις, δεύτερες σκέψεις και λογική και έχουν ως αποτέλεσμα την προσθήκη κομματιών στη γκαρνταρόμπα μας που δεν τα έχουμε ανάγκη. Μία καλή τιμή σε κάτι που είδαμε και μας άρεσε δεν είναι επαρκής λόγος για να το βάλετε στη ντουλάπα σας. Το shopping στη διάρκεια των εκπτώσεων απαιτεί καλή οργάνωση ώστε να καταλήξετε με κομμάτια που πραγματικά θα φορέσετε αποφεύγοντας την περιττή σπατάλη.

3- Απαλλαγείτε απ’ ό,τι δεν σας κάνει ή δεν σας ταιριάζει

Προφανώς, αυτό είναι ένα tip που έχετε ακούσει πολλές φορές. Ο συναισθηματικός δεσμός ή ακόμα και η (λανθασμένη συχνά) ελπίδα ότι θα ξαναχωρέσουμε σε ρούχα που φορούσαμε παλιά, μας κρατούν μακριά από την απόφαση να απαλλαγούμε από κομμάτια που απλά πιάνουν χώρο στη ντουλάπα. Όμως, αυτή σίγουρα δεν είναι η λύση αν θέλετε να περιορίσετε τη γκαρνταρόμπας σας σ’ ό,τι πραγματικά εξυπηρετεί τις ανάγκες και το στιλ σας.

4- Για κάθε νέα προσθήκη στη ντουλάπα σας, αφαιρέστε κάτι

Αν θέλετε να διατηρήσετε τον αριθμό των ρούχων και των αξεσουάρ που φιλοξενείτε στη ντουλάπα σας σ’ ένα λογικό πλαίσιο, ο κανόνας του “προσθέτω ένα, αφαιρώ ένα” θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον έλεγχο. Η λογική λέει ότι αν θέλετε να αντικαταστήσετε ένα παλιό φθαρμένο σακάκι ή ένα τζιν που δεν σας κάνει ή ακόμα και ένα κομμάτι που δεν φοράτε πια, μην κρατήσετε τα παλιά κομμάτια μαζί με τα καινούργια. Δωρίστε τα ή ανακυκλώστε τα

5- Μην κάνετε ανεξέλεγκτα shopping

Το shopping χωρίς έλεγχο και χωρίς μέτρο δεν εξυπηρέτησε στην πραγματικότητα ποτέ κανένα. Και κυρίως, δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της βιωσιμότητας. Οι στοχευμένες αγορές θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερο έλεγχο στο budget σας, να κάνετε καλύτερες επιλογές στις αγορές σας και στηρίζουν το sustainability.

6- Δώστε ευκαιρία σε νέα brands, σε vintage κομμάτια και στο rental fashion

H μόδα αλλάζει και αυτό το οποίο οφείλουμε να αποδεχτούμε είναι ότι πλέον το τι και πόσο καταναλώνουμε (είτε αυτό αφορά την τροφή και την ενέργεια είτε το ντύσιμο) είναι κάτι που οφείλει να έχει αυστηρά κριτήρια. Δεν θέλουμε τη σπατάλη, δεν επιθυμούμε την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αναζητούμε λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον – και επομένως για την υγεία μας, λύσεις και επιλογές. Η Gen Z είναι αυτή που έχει στρέψει κυρίως το ενδιαφέρον της στη vintage / secondhand μόδα, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται και μία νέα “αγοραστική” συνήθεια, αυτή του rental fashion (της ενοικίασης). Την ίδια στιγμή, ολοκαίνουργια brands που προωθούν τη βιωσιμότητα στη μόδα έρχονται συχνά πρώτα στις προτιμήσεις του σκεπτόμενου αγοραστικού κοινού και δίνουν τον τόνο για το πως πρέπει να κινηθούμε στο μέλλον αναφορικά με το ντύσιμο μας παραμένοντας stylish.

7- Κάντε ένα γενναίο ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σας

Σε σχέση και με όλα τα προηγούμενα, το να κάνετε ένα γενναίο ξεκαθάρισμα στη ντουλάπα σας κρατώντας πραγματικά τα κομμάτια που χρειάζεστε και φοράτε, δίνοντας ή ανακυκλώνοντας όλα τα υπόλοιπα, είναι η αφετηρία για μία καινούργια αρχή στο στιλ σας.  

8- Κάντε ανταλλαγή ρούχων

Άλλη μια συνήθεια που μπορείτε να καλλιεργήσετε αν θέλετε να έχετε στιλ και παράλληλα ηθική αντιμετώπιση απέναντι στη μόδα, είναι να αρχίσετε να ανταλλάσσετε ρούχα με τις φίλες σας. Ή να δανείζεστε από τη ντουλάπα τους για κάποια περίσταση.

9- Δημιουργήστε τη “στολή” σας

Η αντίληψη ότι πρέπει να έχετε πολλά διαφορετικά κομμάτια στη ντουλάπα σας για να μπορείτε να δημιουργείτε διαρκώς διαφορετικά outfits και έτσι να παραμένετε stylish, διακρίνεται από μία υπερβολή. Οι κομψές γυναίκες γνωρίζουν τι τους ταιριάζει και έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν τη δική τους “στολή”– ένα ντύσιμο, για να το πούμε πιο απλά, που τις χαρακτηρίζει. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η γκαρνταρόμπα σας πρέπει να αποτελείται από μια σειρά από ίδια κομμάτια ή παραλλαγές τους, δεν αποκλείει δηλαδή αυτή η προσέγγιση την ποικιλία, ωστόσο δεν σημαίνει και ανεξέλεγκτο αριθμό ετερόκλητων κομματιών και αξεσουάρ. Μπορείτε, εξάλλου, να δείχνετε εξαιρετικά stylish με τον έξυπνο συνδυασμό των κομματιών που χαρακτηρίζουν καλύτερα το προσωπικό σας στιλ.

10- Δημιουργήστε τη capsule wardrobe που σας ταιριάζει

Η δημιουργία της προσωπικής “στολής”, ενός ύφους δηλαδή στο ντύσιμο που να σας χαρακτηρίζει, είναι σε συνάρτηση με τη δημιουργία της προσωπικής capsule wardrobe. Η πεποίθηση ότι μια capsule οφείλει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα staples, τα οποία προτείνονται τα ίδια για όλες τις γυναίκες, έχει αρχίσει να αμφισβητείται αφού το προσωπικό στιλ είναι διαφορετικό για κάθε γυναίκα. Επομένως, φροντίστε να δημιουργήσετε την caspule γκαρνταρόμπα που σας ταιριάζει και να επενδύσετε σε κομμάτια που εξυπηρετούν καλύτερα αυτό που σας εκφράζει ως στιλ.

Πηγή: harpersbazaar.gr