10 πράγματα στο σπίτι που σού χαλάνε τη διάθεση χωρίς να το καταλαβαίνεις

1276
10 πράγματα στο σπίτι που σού χαλάνε τη διάθεση χωρίς να το καταλαβαίνεις

Είναι φορές που η ατμόσφαιρα του σπιτιού μας μοιάζει αποπνικτική.

Μπορεί όλα να είναι τακτοποιημένα και καθαρά, αλλά κάτι «βαθύτερο» είναι αυτό που μάς «χαλάει».

Εχετε σκεφτεί ποτέ πόσα πράγματα έχετε στο σπίτι σας και σας φορτίζουν ψυχολογικά χωρίς να το αντιλαμβάνεστε; Με μια προσεκτική ματιά, θα διαπιστώσετε ότι αρκετά από τα αντικείμενα που έχουν θέση στη διακόσμηση (αλλά και στα ντουλάπια, τα συρτάρια και τους τοίχους του σπιτιού), δεν έχουν καμία χρησιμότητα και κανέναν ουσιαστικό ρόλοστην καθημερινότητά σας.

Υπάρχουν πράγματα που κουβαλούν αρνητικά vibes και δημιουργούν την αίσθηση ότι δεν έχουμε προχωρήσει: ότι βρισκόμαστε ακόμα στο παρελθόν και αδυνατούμε να ξεχωρίσουμε τι μάς χρειάζεται στο παρόν.

Μικρές λεπτομέρειες στο χώρο είναι αυτές που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία σου και έχουν όνομα…

1) Δώρα, παλιά αντικείμενα, κειμήλια

Πολλές φορές, συναισθηματικές αναστολές δεν μάς αφήνουν να αποχωριστούμε πράγματα που ουσιαστικά δεν έχουν πλέον καμία αξία και καμία θέση στην καθημερινότητά μας. Ισως να έχετε σκεφτεί αρκετές φορές «Αυτό ας μην το πετάξω… Είναι δώρο από τον τάδε ή τον δείνα». Στην πραγματικότητά, όμως, θα θέλατε πολύ να μην το ξαναβλέπατε. Αυτή η καταπίεση που υπάρχει στο υποσυνείδητο, σας χαλάει τη διάθεση στο συνειδητό.

2) Η τηλεόραση (που είναι μονίμως ανοιχτή)

Ισως η τηλεόραση να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας και να μένει ανοιχτή τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο σπίτι. Ομως, αυτός ο θόρυβός της ίσως να είναι είναι παράγοντας που επηρεάζει την ψυχολογία σας.

3) Παλιά παιχνίδια-ενθύμια των παιδιών σας (ή και δικά σας)

Υπάρχουν πολλά αντικείμενα που κρατάμε γιατί θεωρούμε ότι συνδέονται με σημαντικά κομμάτια της ζωής μας. Ομως, αυτό ίσως να γίνεται καταπιεστικό κάποιες φορές. Αν έχετε την πεποίθηση ότι το να κρατάτε όλα τα ενθύμια των παιδιών σας -από το πιο μεγάλο, έως το πιο μικρό- στο σπίτι σας, είναι αυτό που «πρέπει να κάνετε», σκεφτείτε τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας ίσως να μην θυμάται καν την ύπαρξή τους.

6) Το ακατάστατο κρεβάτι: Η τάξη στο σπίτι επιδρά θετικά στην ψυχολογία σας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Το μονίμως ακατάστατο κρεβάτι μπορεί να φέρει μια αίσθηση ανησυχίας, ακόμα και αυπνία.

7) Το λάθος χρώμα: Τα χρώματα στο σπίτι έχουν τεράστια επίδραση στην ψυχολογία μας. Μπορούν να προκαλέσουν στρες και να μας ρίξουν τη διάθεση κατακόρυφα, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Επιλέξτε με σύνεση το χρώμα που θα ντύσει κάθε δωμάτιο του σπιτιού.

8) Σπασμένα αντικείμενα: Μπορεί να πιστεύετε ότι το vintage πορσελάνινο σερβίτσιο -που όμως δεν είναι σε καλή κατάσταση- έχει αξία, αλλά οι ειδικοί σε θέματα ψυχολογίας έχουν αντίθετη άποψη. Κάθε πράγμα έχει το δικό του κύκλο ζωής. Οταν αυτός ολοκληρωθεί, δεν έχει θέση στην καθημερινότητά μας. Αν πεισματικά επιμένουμε να κρατάμε πράγματα που δεν είναι σε καλή κατάσταση, επειδή τα βαφτίζουμε «κειμήλια», τότε το μόνο που καταφέρνουμε είναι να επηρεάσουμε αρνητικά την ψυχολογία μας.

9) Διαφημιστικά αντικείμενα (κούπες, μπρελόκ): Αν απαλλαγείτε από τα αντικείμενα που δεν χρειάζεστε θα δείτε ότι η ενέργεια του σπιτιού θα αλλάξει ριζικά. Αντικείμενα που για διαφημιστικούς λόγους έχουν έρθει στην κατοχή σας, δεν έχουν καμία θεση στην καθημερινότητά σας πια.

10) Χαρτιά παντού: Αποδείξεις, διαφημιστικά, παλιά περιοδικά, φυλλάδια, κάρτες, μικρά χαρτάκια. Δημιουργούν ακαταστασία και καταλαμβάνουν χώρο, χωρίς να υπάρχει λόγος.

 

 

Πηγή