10 χρήσιμες συμβουλές για να δημιουργήσεις μία eco friendly γκαρνταρόμπα

274
sustainablefashion
Ένας πλήρης οδηγός που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου, μένοντας μακριά από τα κλισέ που συνοδεύουν συνήθως τη sustainable μόδα.

Η δημιουργία μίας sustainable γκατνταρόμπας και πόσο αυτή η διαδικασία είναι εύκολη απασχολεί ιδιαίτερα τον κόσμο της μόδας αλλά και εμάς τις γυναίκες. Ο πλανήτης απαιτεί πιο πολύ από ποτέ την προσοχή και τον σεβασμό μας, γεγονός που σημαίνει πως τόσο εμείς όσο και τα brands θα χρειαστεί να αναθεωρήσουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το ένδυμα, τις τάσεις, τα υφάσματα.

Πλέον όμως, όλο και περισσότεροι δημιουργοί και εταιρείες μόδας αποφασίζουν να ακολουθήσουν τακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, εμπνέοντας ολοένα και περισσότερες γυναίκες να προσέξουν περισσότερο τις αγορές τους και να αντιμετωπίζουν τη μόδα με έναν πιο ethical τρόπο.

Εάν λοιπόν σκέφτεσαι να αλλάξεις και εσύ το mentalité σου, παρακάτω θα βρεις έναν πλήρη οδηγό δέκα συμβουλών που θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μία καλά ενημερωμένη και eco friendly γκαρνταρόμπα που θα σε κάνει να νιώθεις υπερήφανη για τον εαυτό και τις επιλογές σου.

ecofashion

-1 Ο κανόνας του “30”

Ένας έξυπνος τρόπος για να σιγουρευτείς πως αξίζει όντως να προχωρήσεις σε κάποια αγορά είναι να ακολουθήσεις τον κανόνα του “30”. Σύμφωνα με αυτόν, κάθε φορά που σκέφτεσαι να αγοράσεις κάποιο ρούχο, ζευγάρι παπουτσιών ή αξεσουάρ θα πρέπει να κάνεις μία παύση για να σκεφτείς εάν και πώς θα μπορούσες να φορέσεις το εν λόγω item. Και όχι μόνο αυτό, θα πρέπει να αναλογιστείς εάν σκοπεύεις να το φορέσεις τουλάχιστον 30 φορές. Εάν η απάντηση είναι ναι σημαίνει πως το εν λόγω item αξίζει όντως μία θέση στη γκαρνταρόμπα σου και μπορείς να το αποκτήσεις. Θα ξαφνιαστείς όμως με το πόσο συχνά θα απαντάς στον εαυτό σου πως δεν μπορείς ή δεν θα ήθελες να φορέσεις τόσες φορές κάποιο ρούχο. Κάπως έτσι κάνεις πιο έξυπνες και ποιοτικές αγορές χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον, τη ντουλάπα, αλλά και το budget σου.

-2 Ενημερώσου

Η τακτική του να αγοράζεις αλόγιστα πράγματα από brands χωρίς να σε απασχολεί η ποιότητα των υφασμάτων και ο τρόπος παραγωγής τους είναι σίγουρα η πιο εύκολη και πρακτική. Όχι όμως και η πιο eco friendly. Πριν αποφασίσεις σε ποιες εταιρείες θα επενδύσεις τα χρήματα σου, φρόντισε να κάνεις τη δική σου έρευνα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να επιλέξεις labels και δημιουργούν που ακολουθούν φιλικές προς το περιβάλλον τακτικές, ανακυκλώνουν τα υφάσματα τους και γενικώς σέβονται τον πλανήτη. Με την πάροδο του χρόνου, αλλά και με τη δική σου έρευνα θα συνειδητοποιήσεις πως πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες μόδας ακολουθούν πιο eco friendly τακτικές και πως οι επιλογές σου είναι περισσότερες από όσες πιστεύεις.

ecofriendlyfashion

-3 Άλλαξε το mentalité σου

Σίγουρα, το shopping είναι μία αγαπημένη συνήθεια για τις περισσότερες γυναίκες. Απολαμβάνουμε τις βόλτες στα καταστήματα αλλά και το γεγονός πως ανανεώνουμε τη γκαρνταρόμπα και τη διάθεση μας. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να κάνεις refresh στο στιλ και το ντύσιμο σου. Η vintage μόδα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη sustainable αντιμετώπιση και τη δημιουργία μίας νέας συμπεριφοράς που σέβεται και προστατεύει τον πλανήτη. Τόσο online όσο και σε φυσικά καταστήματα, μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία από vintage δημιουργίες που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, τα οποία αξίζει να προσθέσεις στη συλλογή σου. Αυτός ο κυκλικός τρόπος αντιμετώπισης της μόδας μάλιστα έχει δείξει πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσει η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου τον πλανήτη μας.

Μία εξίσου έξυπνη πρακτική είναι εκείνη των rental ρούχων. Υπάρχουν sites και εφαρμογές μέσα από τις οποίες μπορείς να δανειστείς ρούχα και αξεσουάρ για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να τα επιστρέψεις ώστε να τα δανειστεί κάποια άλλη γυναίκα. Αυτή τη διαδικασία βέβαια μπορείς να την πετύχεις ακόμα και με τις φίλες σου. Κάθε φορά δηλαδή που κάνεις εκκαθάριση στη γκαρνταρόμπα σου, θα μπορούσες αφενός να ανακυκλώσεις κάποια ρούχα και αφετέρου να κάνεις ανταλλαγές με τις φίλες σου. Κάπως έτσι θα ανανεώσετε τη γκαρνταρόμπα σας χωρίς να κάνετε έξοδα.

fashionandenviroment

-4 Επένδυσε σε διαχρονικά κομμάτια

Η έννοια και η αξία της capsule γκαρνταρόμπας δεν είναι νέα στον κόσμο της μόδας. Όταν πρόκειται όμως για το sustainability στη μόδα, η σπουδαιότητα της εκτοξεύεται. Αυτό που μπορείς να κάνεις δηλαδή είναι να επενδύσεις σε άριστης ποιότητας υφάσματα στα κομμάτια που ξέρεις πως θα φοράς για πολλά χρόνια και παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο από τις τάσεις. Τζιν παντελόνια, καμπαρντίνες, πουλόβερ, t-shirts, πουκάμισα. Φυσικά, αυτά τα κομμάτια εξαρτώνται και από το στιλ της κάθε γυναίκας, αλλά και με τον κανόνα του “30” που αναφέραμε στο 1ο tip.

-5 Δώρισε τα ρούχα σου

Μία εξίσου έξυπνη πρακτική, εκτός από την ανακύκλωση των ρούχων σου είναι να τα δωρίζεις. Σε φίλες σου ή σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Κάπως ξεφορτώνεσαι από τη συλλογή σου τα ρούχα που δεν σου αρέσουν ή δεν σου ταιριάζουν πλέον και βοηθάς να τα φορέσει κάποια άλλη γυναίκα και να συνεχίσει ο κύκλος τους.

fashioneco

-6 Δείξε αγάπη στα ρούχα σου

Από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να αγοράσεις κάποιο ρούχο, θα πρέπει να είσαι αποφασισμένη πως θα το σεβαστείς και θα το φροντίσεις ώστε να διατηρηθεί στον χρόνο και εσύ να το φορέσεις όσες περισσότερες φορές θέλεις. Πρώτο και βασικό βήμα για αυτή τη διαδικασία είναι να ελέγχεις πάντα τις ετικέτες των ρούχων σου. Εκεί αναγράφονται πολύ σημαντικές πληροφορίες όπως ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να να πλύνεις, να το σιδερώσεις ή τι θα πρέπει σίγουρα να αποφύγεις. Κάπως έτσι, το ρούχο σου θα παραμείνει σε άριστη κατάσταση χωρίς να φθαρεί ώστε να χρειαστεί να το πετάξεις και να επιβαρύνεις το περιβάλλον.

-7 Τα πάντα για την επιδιόρθωση

Επιπρόσθετα με την παραπάνω συμβουλή, θα πρέπει με τον καιρό να βρεις μία καλή μοδίστρα ή να αναπτύξεις εσύ κάποιες δεξιότητες ραπτικής. Αυτό θα σε βοηθήσει να επιδιορθώσεις κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ – εφόσον γίνεται και αξίζει- αντί να το πετάξεις αμέσως.

ecofashiontips

-8 Προτίμησε την ποιότητα και όχι την ποσότητα

Το μυστικό της επιτυχίας για μία πιο eco friendly γκαρνταρόμπα είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Χρειάζεται δηλαδή να αγοράζεις λιγότερα, αλλά καλύτερης ποιότητας και παράλληλα να δείχνεις την προτίμηση σου σε sustainable brands. Χρειάζεται δηλαδή να αλλάξεις εξ’ολοκλήρου το mindset σου, να ξεχάσεις για λίγο τις γρήγορες και κάπως άτσαλες αγορές που απλώς γεμίζουν τη ντουλάπα σου και εν τέλει επιβαρύνουν το περιβάλλον. Ο στόχος είναι να κάνεις συνειδητοποιημένες αγορές και να γνωρίζεις τις τακτικές και την ποιότητα των υφασμάτων κάθε ρούχου που έχεις στη συλλογή σου. Σίγουρα όλη αυτή η διαδικασία θα σου φαίνεται κάπως δύσκολή ή χρονοβόρα, αλλά αφορά τον πλανήτη μας και χωρίς αμφιβολία αξίζει η προσφάθεια.

-9 Ξόδεψε τα χρήματα σου σωστά

Η δημιουργία μίας sustainable γκαρνταρόμπας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση λίγα και κάπως βαρετά ρούχα. Σημαίνει όμως πως δεν αξίζει να ξοδέψεις όλα σου τα χρήματα σε ένα φόρεμα που θα βάλεις μόνο σε έναν γάμο ή σε ένα πολύ ιδιαίτερο ζευγάρι παπουτσιών που θα φορέσεις μία ή δύο φορές. Αξίζει όμως να τα επενδύσεις σε ρούχα και παπούτσια που φοράς συχνά στην καθημερινότητα σου και συνεπώς πολύ περισσότερο. Ακολουθώντας αυτή την πρακτική και με την πάροδο του χρόνου θα έχεις στην κατοχή σου μία eco friendly ολοκληρωμένη γκαρνταρόμπα με διαχρονικά κομμάτια που συνδυάζουν ποιότητα και κομψότητα. Αυτομάτως θα νιώσεις πολύ υπερήφανη για τον εαυτό σου.

tipsforecofashion

-10 Ξέχασε όλα τα κλισέ

Για κάποιον περίεργο λόγο, πολλές γυναίκες έχουν συνδυάσει τα organic και τα φιλικά προς το περιβάλλον υφάσματα με την απουσία κομψότητας και καλαισθησίας. Αυτό φυσικά δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και είναι ένα ακόμα κλισέ από αυτά που πιστεύουμε κυρίως επειδή δεν έχουμε ενημερωθεί αρκετά. Τα eco friendly υφάσματα είναι ακριβώς όπως όλα τα υφάσματα που γνωρίζουμε απλώς η σύσταση και η δημιουργία τους έχει γίνει με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες. Φυσικά, μία επίσκεψη σε καταστήματα από brands που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές θα σας πείσει.

10ecofriendlyfashiontips

Πηγή: madamefigaro.gr