New York Times: Η Ελλάδα καταστέλλει το «τρίπτυχο της διαφθοράς» στην τηλεόραση

393
τηλεόραση διαφθορά

Η έναρξη της διαδικασίας για τη δημοπράτηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών που ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη, αποτελεί το θέμα των ημερών, με τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων να είναι αφιερωμένα στον εν λόγω διαγωνισμό. Το θέμα όμως έχει απασχολήσει και αρκετά ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, με τους New York Times να προσπαθούν να σκιαγραφήσουν το ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

New York Times: Η Ελλάδα καταστέλλει το «τρίπτυχο της διαφθοράς» στην τηλεόραση

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι μετά το άνοιγμα στην ιδιωτική τηλεόραση, στο ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επικράτησε μια «ανεξέλεγκτη μάζα», καθώς οι άδειες δόθηκαν μετά και όχι πριν την εγκαθίδρυση και λειτουργία των καναλιών.

«Το χάος οδήγησε σε χρέος εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και προσκάλεσε την απαράδεκτη επιρροή των τραπεζών, των μιντιακών “βαρόνων” και των προηγούμενων κυβερνήσεων», σημειώνει.

Το δημοσίευμα φαίνεται να αναγνωρίζει την ανάγκη να μπει μια τάξη στο ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όμως παράλληλα εκφράζει αμφιβολίες για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως λέει, θα μπορούσε η όλη διαδικασία να αποσκοπεί στην διευκόλυνση της χειραγώγησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

«Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν το κόμμα για προσπάθεια χειραγώγησης κάτω από έναν διαφορετικό μανδύα. Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία λέει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει τον απόλυτο έλεγχο των μέσων ενημέρωσης. Το κάποτε δυναμικό σοσιαλιστικό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, έχει κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ασέβεια προς την δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εκτός όμως από τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, αμφιβολίες για τον διαγωνισμό έχει εκφράσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μας υπενθυμίζουν οι New York Times. Η Κομισιόν αμφέβαλε για το κατά πόσο θα λειτουργήσει ανεξάρτητα η Singular Logic στην διαδικασία χορήγησης των αδειών και έχει εκφράσει ανησυχίες για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ μετά την χορήγηση των αδειών. Ωστόσο, δεν έχει ταχθεί κατά του διαγωνισμού.

Η αμερικανική εφημερίδα συμπεριέλαβε τέλος τα σχόλια του Δημήτρη Κοντομηνά, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η μόνη του διασύνδεση με την κυβέρνηση είναι όταν αγοράζει γραμματόσημα, του Γιάννη Αλαφούζο, που έκανε λόγο για «απολυταρχισμό» και του Στρατή Λιαρέλη, που πρότεινε την προσφυγή στον Εισαγγελέα αντί της «καταστροφής της βιομηχανίας των μίντια», όπως είπε.