Τι είναι αυτό που σε παχαίνει;

823
Τι είναι αυτό που σε παχαίνει;

Τι είναι αυτό που σε παχαίνει;

Το ότι τρως περισσότερο από αυτό που χρειάζεσαι είναι η προφανής απάντηση αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Η αύξηση και η μείωση του βάρους προκύπτουν πράγματι από το ισοζύγιο ενέργειας. Αν καταναλώνεις ακριβώς όσα χρειάζεται οργανισμός σου για να λειτουργήσει μέσα στην ημέρα τότε το βάρος σου παραμένει σταθερό (και αντίστοιχα ανεβαίνει αν καταναλώσεις περισσότερα ή μειώνεται αν καταναλώνεις λιγότερα).

Δεν είναι όμως μόνο η ποσότητα αλλά και η ποιότητα που έχει σημασία. Δεν έχει σημασία μόνο το πόσο τρως αλλά και το τι τρως. Δε μιλάμε βέβαια για τον μύθο πως παχαίνουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφίμων, εφόσον αυτό απλά δεν ισχύει. Αυτό που ισχύει είναι πως εντάσσοντας στο ίδιο γεύμα για παράδειγμα κρέας και μακαρόνια, είναι πολύ πιθανό να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θα κατανάλωνες σε περίπτωση που θα τα έτρωγες χωριστά (οπότε και περισσότερο βαρετά).

Αυτά που φταίνε συνήθως είναι υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης (οι σύγχρονες συστάσεις μιλάνε για κατανάλωση μέχρι 10 ή ακόμα και 5% του συνόλου των θερμίδων), το παραπάνω αλκοόλ, η υπερκατανάλωση λιπαρών και ίσως ακόμα πιο συχνά, η υπερβολή στους υδατάνθρακες βλ. ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες και λοιπά. Σε ό,τι αφορά τους υδατάνθρακες, μεγάλο ρόλο παίζει και το τι υδατάνθρακες είναι αυτοί, με δεδομένο πως οι περισσότερο επεξεργασμένοι γίνονται με λίγα λόγια πιο εύκολα λίπος.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί πως οτιδήποτε καταναλωθεί σε μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αλλά συνήθως, η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης έχει καλύτερες πιθανότητες να μην αποθηκευθούν στον οργανισμό. Τουλάχιστον όχι τόσο εύκολα όσο τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες που προορίζονται για ενέργεια και αν δε χρησιμοποιηθούν τελικά αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.

Αν μιλήσουμε για το ψυχολογικό κομμάτι της αύξησης του βάρος, θα λέγαμε πως το συναισθηματικό φαγητό είναι αυτό που ευθύνεται συνηθέστερα για την άνοδο του αριθμού στη ζυγαριά. Αν έπρεπε να το πάμε ακόμα πιο βαθιά το θέμα, θα λέγαμε πως η εμμονή με την εικόνα και η προσδοκία για το τι θα φέρει ένα πιθανό καλλίγραμμο σώμα είναι τα συστατικά που οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές τακτικές και υπερκατανάλωση τροφής…

Οπότε τι κάνουμε; Τρώμε ποιοτικά και όσο αισθανόμαστε πως χρειαζόμαστε πραγματικά. www.facebook.com/grafeiodiatrofis www.instagram.com/kliodim

featured image: vogue.ua

by /
in BLOGSCOACH MY DIET BY KLIO

 

Πηγή